Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Motovilec - Valerianella locusta

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz mislim, da bo. Ampak veliko kasneje, kot sveže seme. Pri meni je sveže kupljeno s pravim rokom vzklilo v 10 dneh, zastarano pa v 2 mesecih! Rolling Eyes

Tole se mi je zgodilo jeseni 2016. Domnevam, da je bil rok na vrečki malo umetno pomlajen.
muha je napisal/a:
Moj osebni rekord pri sejanju motovilca:

- sejan sredi avgusta, vzklil proti koncu oktobra! Motovilec žličar, Semenarna Ljubljana, kaljivost zagotovljena do 2016, kupljen lani.

.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha! Laughing Si me nasmejala._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

To pa itak že vsi vemo, a ne, da je motovilec svetlokalilka. Da semena ni dobro na debelo zasipati z zemljo.

Ravno pred uro sem šla pogledat, kaj je s semenom mojega posebnega motovilca (od cinije1). Precej se razlikuje od oblike semen, ki sem jih vajena pri motovilcu. Mogoče oni nežni svetlozeleni v bistvu niti ni Valerianella locusta ? Pač pa nekaj zelo podobnega? Razen, če so tale moja "semena" vse samo pleve. Rolling Eyes Confused .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sem šla gledat v MFS. V Slo so v naravi poleg običajnega,. Valerianella locusta, še 3 vrste. Ločijo se predvsem po znakih na semenu.
Kolikor se spomnim, je seme tega motovilca od cinije1 svetlo, drobno, morda malo podolgasto, ne okroglo. No, saj boš videla, če bo kaj skalilo.....
So pa potem listi tudi izrazito svetli, če se prav spomnim.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sejem vedno seme pridelano v prejšnjem letu. Trenutno imam še precej semena iz 2018 (lastna pridelava). Če ga kdo želi (in hodi po Ljubljani), ga lahko dobi. Je pa mešanica raznih sort.

Danes sem ga posejala še pol grede. Sejem ga tako, da ga samo potresem po površini, dobro zalijem, da se sprime s podlago. To setev bom narahlo prekrila s starim senom. Upam, da mu bo po godu in bo kmalu in obilno vzklil._________________naredimo svet lepši
metuljc

brbr, se priporočam, pridem pa v zadnjem tednu avgusta, bo OK?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

OK. Samo pred petkom 30.8.._________________naredimo svet lepši
metuljc

brbr je napisal/a:
OK. Samo pred petkom 30.8..

Vsekakor.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sejala sem ga že 2 x (konec julija, sem upala, da bo vseeno vzklil), pa ni nič prišlo ven. Pravzaprav ena setev je, ko sem jo odkrila, ga je požgalo sonce. Še prejšnjo nedeljo sem ga ponovno.
lani sem naredila test: pol gredice pokrila z zemljo, pol pa ne, povrhu koprena = oboje vzklilo, ni bilo razlike._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

brbr je napisal/a:
OK. Samo pred petkom 30.8..

Brb, če ga imaš dovolj, daš prosim Metuljc še nekaj semena zame. Tudi pri nas je problem s klitjem. če ne drugega, ga prehiti plevel. Še najbolj ziher je zimska setev med solato v tunel, da zraste do pomladi.
Odgovori