Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... tole bolj kaže na znanje kot na srečo ! Laughing
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kaj nimamo neki rek, ki "regulira" razmerje med krompirjem in pridelovalcem? Laughing

Malo za hec, zares pa me v bistvu čudi, da se te metode ne poslužuje več gartlčanov. Tak način pridelave, z zelo pozitivnim rezultatom,
je bil potrjen tudi od profijev, ne samo kot bajagi od "ljubiteljskih strokovnjakov" Wink Rolling Eyes_________________mfranc
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Za prave profije je seveda sajenje v slamo daleč predrago. Slama pri pridelavi pšenice da nekaj prihodka. Pa še cena je iz letine v letino bolj stabilna kot cena pšenice. Res pa je, da se najdejo pridelovalci, ki ne vedo, da je pridelana slama skoraj več vredna od pridelane pšenice. Jo je pa treba zbalirati.
Krompir se verjetno ne bi podobno obnašal, če bi bil posajen v seneno posteljo? Seno bolj zadržuje vodo in to mu najbrž ne bi bilo všeč, glede na to, da mu je slama všeč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Problem pri takem sajenju so lahko miši. Saj ne da bi v zemljo ne mogle, a takole si še laže postrežejo. Veliko je po moje odvisno tudi od prsti. Jan24 je naletel na najbolj optimalno ujemanje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... in voluhar! Pri nas se je letos pošteno "podprl", krompir je dobesedno vlekel v luknje. Že vlažna podlaga pod slamo mu paše v tej vročini.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pepe, point ni v slami, ampak sajenje krompirja brez "zemeljskih del".

Kaj se da čez krompir, in kaj se še dodaja (če se), npr. gnoj, mineralna gnojila, kamene moke, pa je stvar podvariant._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz pa lahko potrkam, da letos prav noben krompirček ni bil ne nagrizen ali naluknjan od kakšne živali, niti nagnit.
Le nekaj so jih poškodovale vile pri izkopu ! Laughing
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Sajenja krompirja pod seno se je nekoč domislil en Francoz (če se prav spomnim) ko mu je ostalo nekaj krompirja. Razpostavil ga je po travi in na debelo prekril z že malo natrohnjenim senom (ne slamo). Pridelal je odličen krompir. To metodo so kasneje kar dobro proučili in ugotovili, da:ž
- je pomembno, da je seno že malo natrohnjeno, ker pri razkroju od začetka potrebuje veliko dušika. Kasneje pa je odlična prehrana za krompir,
- krompir za debelitev gomoljev ne rabi toliko energije, ker se mu ni treba "boriti" z odrivanjem zemlje. Gomolji so lešđe oblike
- v sušnem obdobju seno dobro zadržuje vlago,
- krompir sicer malo kasneje pokuka izpod sena na plano, a zato ima dalj časa zeleno cimo,...

Jaz sem nekajkrat tudi tako sadila krompir, a se je izkazalo, da ga pri meni preveč napadejo glodalci pa tudi polži. Jaz ga zdaj sadim v zemljo in pokrijem površino (najbolje se je obneslo listje).

Pri meni sicer ni rekordnega hektarskega donosa. A kromipr je lep in zdrav . Nekaj je obžrtega, strun pa ni. Konec koncev sem zadovoljna z izplenom._________________naredimo svet lepši
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, pri nas tudi divjajo ličinke majskega hrošča in veselo grizljajo krompir. Tako, da moja letina je obgrižena...
Drugače pa je Novinkin krompir vrhunski (listje zdravo, lepo dela in to). Samo te beštje... Po hribu ima tako jazbec veselico.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

kate: me veseli. Tako Rudolf kot Romano (tega sem ti prinesla), sta lepo obrodila. Tehtala ga nisem, ravno tak izplen kot pri AB ni, je pa čisto lepa letina.
Odgovori