Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompost na kubike

brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, jaz si upam Embarassed . Mleko kupujemo na mlekomatu, od vsega začetka, ko so postavili prvega. Je že kar nekaj let od tega. Uporabljamo surovega, nikoli ga ne prekuhavamo. Do zdaj ni bilo nobenih problemov._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

O, Živa, upamo! Že dolgo mleka (od kmeta) ne prekuhavam in nikoli ni bilo nič narobe._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V mleku iz mlekomata je tako malo bakterij, da se sam od sebe skoraj nikoli ne skisa. Ga je treba nacepiti s kakšno žlico kislega mleka. Iz vimena teče po ceveh direktno v zbiralnik, na poti pa prečka hladilnik.
Nanook
Prispevkov: 189
Pridružen: So Jan 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Huh, zanimivo. Naš se vedno skisa, če ga dovolj dolgo pustimo v hladilniku.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Naš iz mlekomata prekuhan se tudi skisa, najhuje je, ko delam rižev narastek in zlijem na videz v redu mleko v riž. Vse gre v školjko. en teden zdrži v našem hladilniku._________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislila sem, seveda, na skisanje z mlečnokislinskimi bakterijami. Jasno pa je, da se skuhan skisa, saj naknadno, po kuhanju, pridejo bakterije vanj. Če se skisa oni iz mlekomata direktno, je možno tudi, da je bila posoda, v katero smo ga nalili, vir bakterij.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pritrjujem, da je pravo dobro kislo mleko težko, če že ne nemogoče, narediti iz mleka, ki ga takoj po molži ohladijo na 5 °C. Pri kmetu, kjer ga jemljem, za take primere na posebno željo pripravijo še toplega.

Kuhan tudi pri meni v hladilniku ne zdrži več kot 5 - 6 dni, zelo odvisno od vremena. Zlasti neugodni so soparni nevihtni dnevi. Ni nujno, da se prav skisa, lahko se tudi skvari in dobi neprijeten okus. Zato mleko, ki je v hladilniku čakalo več kot 4 dni, pred uporabo preizkusim. Majčkeno količino zavrem in če se nagiba h kisanju, se takoj loči na sirotko in krpice.

Da ne grem čisto iz osnovne teme: skisano/pokvarjeno mleko in tudi druge mlečne izdelke dam na kompost. Tam jih z veseljem sprejmejo. Smile
notranjka
Prispevkov: 1473
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

O tem smo že pisali,vendar kakšnih povratnih informacij tule nisem našla :

http://www.roks-rec.si/index.php

Me zanima,če je kdo še kaj dodatno preverjal kvaliteto.


Dodajam pa še tole.
http://sampinjoni-smuk.si/ponudba.html

O teh sem slišala same pluse in razmišljam da bi šla iskat,bolj za v posode in visoke grede.

Hvala za mnenja in izkušnje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Smuk poznam, sem imel enkrat. Še malo po tistem smo jedli šampinjone z našega kupa. Drugače pa gre za malo razpadlo slamo pomešano še z nekim substratom (se mi zdi). Za visoko gredo bi bil to kar dober material za podlago pred vrhnjim slojem. Se pa lahko kup "vžge" in spremeni v pepel, če je predolgo neprezračen, kar se mi je seveda zgodilo :/

Zdaj je vprašanje koliko sploh imajo, ko nimajo kam prodajat, pa tudi sicer so v vrstah čakali kadar so praznili hangarje. Raje pokliči, če sploh imajo kaj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bicikel: tale material bi bil po moje idealen tudi za zastirko "po zufovo". Zlasti ob suši bi se znalo dobro obnesti, kaj meniš?
Odgovori