Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Moj skalnjak, ženine rože in vse kar leta in lazi naokoli

Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Vprašanje:

Imam velik grm češmina, pa bi naredil potaknjence. Bral sem, da je zdaj pravi čas za to, da pololesenele vejice odrežem na dolžino do 20 cm, jim v spodnji tretjini odstranim liste, na dveh straneh nekoliko zarežem - odstranim lukbje, pač toliko, kot ga "posname" nož, ta oguljeni del potisnem v rastni hormon in vejico porinem v substrat pomešan z mivko.

Sem pa v dilemi glede POLOLESENELOSTI vejic - so to tisti čisto končni vršički, ali pa tudi, recimo, cca 40 cm pod vrhom, kjer iz vejice poganjajo še stranski poganjki? Nekaj sem jih že potaknil, poizkusil sem tudi z vejicami, ki so debele malo več kot je debel navaden svinčnik - cca 8-10 mm in imajo stranske poganjke. Tem debelejšim sem pristigel vrhove, jih premazal s cepilno smolo, da se ne sušijo na konceh.

Lončke imam trenutno na pladnju, ker sem jih zalil toliko, da nekaj vode na tem pladnju stoji, cca 1 cm. Je to v redu? Bo zemlja pri vrhu lončka vseeno dovolj zračna, da ne bo kakšne neumnosti? Ne bi rad, da se zemlja izsuši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sama sem si pololesenelost razlagala tako, da je sicer še malo zeleno, a ne več mehko in sočno. Končni poganjki nikakor, tisto prej, kot si že omenjal. Kljub vsemu mi pa veliko bolje uspejo pomladanski potaknjenci. Potikam, čim zemlja odmrzne.

Voda naj v podstavku nikar ne zastaja. Samo malo naj bo vlažna, potem pa vse skupaj prekrij z naluknjano PE vrečko.
Robertino

Hvala za tole.
Imam 88 potaknjencev, odrezanih različno. Bom videl, kaj se bo dogajalo. Ne nazadnje jih lahko spomladi še enkrat pripravim, če jih bo preveč vzelo žalosten konec.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

In če niti spomladanski ne bodo uspeli, ti skoraj upam garantirati, da poletni neolesenili bodo. Čim odžene vejice med 5 in 10 cm, jih odkrhneš od stebelca (da vzamejo s seboj še malček lubja) in potakneš. Tudi s takimi imam dobre uspehe.
Robertino

Vredno poizkusiti. Hvala.
Robertino

Nekaterim potaknjencem so odpadli vsi listki. Različno, bili so čisto vrhovi in nekateri tudi odrezani malo nižje.
Verjetno s temi ne bo nič?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Težko rečem.
Prevešamo se v jesen in ni več čas za novo rast. Pusti do spomladi, več kot propasti ne more, lahko se pa vsi skupaj iz tega spet naučimo nekaj novega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kot pravi muha, pusti do spomladi, morda so le malo predčasno odpadli.
Robertino

Velja.
Robertino

Nedeljske...

Odgovori