Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2019
Ja, Muha vem. Vseeno, hvala. Obnova vedenja je vedno dobrodošla. Zdajle sem prišla z ogleda. Bo kar dovolj zrelih za še eno dozo mezge. Veliko se jih barva, veliko je že svetlejših spodaj, veliko pa še povsem zelenih. Tako se bom danes, namesto pripravljanja na jutrijšnji odhod, ukvarjala s paradižniki in stročjim fižolom, ki se ga je tudi naabralo za kozarec ali dva.
Bolj ko razmišljam, bolj se mi zdi, da zame ni pravega termina za odhod na dopust ._________________naredimo svet lepši
Bolj ko razmišljam, bolj se mi zdi, da zame ni pravega termina za odhod na dopust ._________________naredimo svet lepši
Zunanji, ki bodo zgleda za pozno trgatev, so še dokaj zdravi, pa še nižje temperature jim verjetno ne bodo škodile, pred par stranmi sem zapisal, da bo sezona slabša kot lani, a so me ti zunanji presenetili, tako,da jih ne bo navsezadnje nič manj.
Jutri bo na vrsti kuhanje, ker ga je toliko, so ga deležni še sorodniki, sosedje in prijatelji (tekne prav vsem), če ne bi rabil dopust za predelavo. Kot je videti na sliki imajo nekateri še zelena ramena, ki pa po nekaj dnevih povsem izginejo (če ga pustim v gajbicah, za omako je tako ali tako vseeno), predvsem se mi to dogaja pri temnejših sortah.
Jutri bo na vrsti kuhanje, ker ga je toliko, so ga deležni še sorodniki, sosedje in prijatelji (tekne prav vsem), če ne bi rabil dopust za predelavo. Kot je videti na sliki imajo nekateri še zelena ramena, ki pa po nekaj dnevih povsem izginejo (če ga pustim v gajbicah, za omako je tako ali tako vseeno), predvsem se mi to dogaja pri temnejših sortah.
MARIJAV je napisal/a: |
Platar, s temi tvojimi zdravimi paradajzi pa marsikoga posekaš. Tudi pri meni ga je v obilju, se pa na zunanjih pojavlja rjavenje in sušenje listov, plesni pa zaenkrat ni, zorenje pa pospešeno, plodovi zdravi. |
Jaz sem danes pobral vse - zrele, nezrele... Slednji bodo (upam) vsaj malo barve dobili v gajbicah. Sem pa na dveh opazil rjave lise, na enem pa celo rjavo-belo kombinacijo (bela plesen na rjavi podlagi).
Kljub vsemu se mi zdi, da je bila sezona za moje razmere solidna, sploh glede na spomladanske nevšečnosti._________________go with your instinct to live as you want
letos sem posadil nekaj sadik pelata ADAMO GREEN od enega naših proizvajalcev sadik. Super rodnost, vsaj 7 nadstropij po 5,6 velikih plodov, večina bo dozorela. Skupaj s Heinzi bo zadostovalo za do sedaj že 36 pollitrskih mezg... Kar se paradižnika tiče, bo rekordno leto.
Zanima me še, kakšna je barva mezge iz temnih plodov. Je to smiselno početi?_________________NM
Zanima me še, kakšna je barva mezge iz temnih plodov. Je to smiselno početi?_________________NM
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Jaz pa pospravljam svoje zunanje, nepokrite. Plesen jih je že dodobra načela.
Datterino in Orange Banana še malo vztrajata. Nič hudega, pravzaprav skoraj hvala bogu.
Sem kar veliko pobral, pojedel, pokuhal, posušil ... Naslednje leto zagotovo zmanjšam količino sadik.
Saj morda bi še nekako šlo, če bi uspel rastline krotiti z le enim steblom, ampak vsako sezono nekako pobegnejo.
Osem sadik je še pod streho, zaenkrat zdrave !
Datterino in Orange Banana še malo vztrajata. Nič hudega, pravzaprav skoraj hvala bogu.
Sem kar veliko pobral, pojedel, pokuhal, posušil ... Naslednje leto zagotovo zmanjšam količino sadik.
Saj morda bi še nekako šlo, če bi uspel rastline krotiti z le enim steblom, ampak vsako sezono nekako pobegnejo.
Osem sadik je še pod streho, zaenkrat zdrave !
Spet štiri nove gajbice za predelavo! Češnjevcev še nisem pobrala. Gre pa obiranje zdaj, ko ni treba označevati sort za semena, hitreje. Večinoma imamjo rastline tako v rastlinjaku, kot zunaj, rjave liste. Tiste, ki nimajo več plodov, bo treba odstraniti, ostale bodo še nekaj časa. Je pa letos Lucinda bolj zdrav in bujen paradižnik kot druga leta. Očitno mu letošnje vreme zelo odgovarja.