Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Destilator

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, origano je bolj žalost - pri meni tudi.
Žal tudi muškatna kadulja, čeprav extra sveža, ni dala dosti. Sem za to kaduljo brala, da pripeljejo destilator do njive in sproti režejo in destilirajo. Tako je zlodej občutljiv.

Mikajo me dišeči cvetovi glicinije, a jo oče vedno toliko poreže, da je cvetja kar malo premalo.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Letos sem destilirala kamilico. Eteričnega olja ni bilo prav veliko, je pa temno modre barve. Upam, da ga naslednjič pofotkam in pokažem, ker je prav nenavadno lep.
Tudi lovor sem destilirala za probo, EO je tudi modre barve. Zanimivo, letos je leto modrih eteričnih olj pri meni.
figula

Bravo, Tiana up
Rastline, ki dajo modro barvo, naj bi bile še posebej učinkovite (Joe Hollis, Mountain Gardens).

Sama upam, da mi letos uspe vsaj geranije destilirat. Rada čistim z njimi, ker potem vse tako lepo diši.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

figula je napisal/a:
...geranije destilirat. Rada čistim z njimi, ker potem vse tako lepo diši.
Daj, povej, kako čistiš z njimi. Ideja je videti vabljiva in lepo dišeča._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Tiana je napisal/a:
Letos sem destilirala kamilico. Eteričnega olja ni bilo prav veliko, je pa temno modre barve. Upam, da ga naslednjič pofotkam in pokažem, ker je prav nenavadno lep.
Tudi lovor sem destilirala za probo, EO je tudi modre barve. Zanimivo, letos je leto modrih eteričnih olj pri meni.

Saj ne, da sem velik strokovnjak za destilacijo, EO pa kar dobro poznam in Lovorjevo eterično olje (iz lovorjevih listov) zagotovo ni modre barve. Si mogoče dodala kakšno drugo stvar.

Modra kamilica (mi ji rečemo kar navadna kamilica - Chamomilla Recutita (Matricaria)) pa ima res prekrasno modro barvo EO, barvo ji da azulen, ki se tvori med samo destilacijo.
Tiana

Pika, tole bo pa zanimivo raziskat, ker nisem dodala ničesar. Samo lovor.
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Mogoče imaš pa kakšen poseben kemotip lovorja.

Ali pa je ostalo kaj barvila od destilacije kamilice.
Tiana

pika99 je napisal/a:
Mogoče imaš pa kakšen poseben kemotip lovorja.

Ali pa je ostalo kaj barvila od destilacije kamilice.

Destilator sem sčistila, mogoče bi vseeno lahko kaj ostalo. Kaj pa vem. Ker da bi imela kakšen poseben kemotip lovorja, ki bi imel modro EO pa skoraj ne verjamem. Verjetno ne bi bila edina s takšnim lovorjem.
figula

lpmami, nič posebnega ne počnem. Nalijem hidrolat v flaško s šprico, v drugo roko vzamem krpo in grem veselo naokoli .
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz sem tudi destilirala lovor in ni bilo nič modrikaste barve.
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori