Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Pri nas je šele dobro začel cveteti, prej mu je bilo prevroče. Tjesih, dobro, da ste imeli kaj vlagati.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Ja, Pika. Ga imam nasajenega 10 m od vrat, tako da je cev za zalivanje dosegla vse.
Pa tudi s slamo so pokriti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tjesih, s podiranjem prekel počakaj do večje ohladitve. Če je jesen topla, lahko pobiramo zadnje stroke tudi še v začetku oktobra.
tjesih

Hvala za odgovor. Bom pustila, saj so prav lepa zelena pregrada. Very Happy
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

Prva runda fižola pospravljena, še en majhen ruker me čaka.. se nimam kaj pritoževat, glede na vreme kar dobra letina, sem pričakovala manj
Mr. Green

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Sarasara; saj imam povečini samo eno preklo od vsake sorte. Tako, da ni taka reč.

Pixie, lepa bira, ni kaj. Kateri pa je?

Pri meni je enako kot pri Piki: zdaj ponovno začenja cveteti. Prvo cvetenje je dalo bore malo strokov, ki so bili povečini prazni. Bojim pa se, da je tole cvetenje prepozno in, da stroki ne bodo dozoreli. Tako, da bo verjetno stročjega na koncu kar nekaj, pa tudi svežih, nedozorelih zrn, semena pa bolj malo.

Aja, ravno prejle sem na radiu slišala, da je fižolov praznik v Hrovači danes... Jaz sem ga obiskala lansko leto. Mislila sem, da so fižolove jedi pripravljenje iz Ribnčana-pa niso bile Shocked, kar se mi je zdelo čudno, če je praznik posvečen temu njihovemu fižolu. Sicer sem pa šla tja predvsem zato, da sm kupila nekaj Ribnčana, ki zdaj raste na mojem vrtu._________________naredimo svet lepši
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Midva imava posajenih 111 prekelj za vso bližnjo žlahto.Sort imava samo osem,vendar same kvalitetna.Stroki pa so letos,zaradi suše pol krajši.
Za sveže zrnje je najboljši turek ali laški fižol.Imaš občutek,da ješ kostanj.Sarasara poskusi ga in ne boš razočarana._________________Narava vse povrne!
tjesih

Ja turek je res kot bi jedel kostanj. Še brez kakšnega dodatka olja je odličen.
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

brbr

Citronček.
Seme sem dobila od prednikov in takrat ga je bilo za dobro pest, zdaj ga pa pridelam cca 20kg zrnja na leto, pa še nekaj kozarcev vložim, pa blanširam stročje, pa svež je tudi okusen, skratka vsestranski fižol!

Žal se mi je skrižal pred leti, zdaj je citronček s pikico na koncu fižolčka Mad
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Ferdo36, sem šla raziskovat, kakšen je turški oz. laški fižol in ugotovila, da ga imam celo posajenega. Very Happy

Odkar je začel cveteti, občudujemo krasne rdeče in bele cvetove, tudi po višini in bujnosti prednjači, ampak naredil ni niti enega stroka. Predvidevam, da zaradi vročine in suše. Še vedno je poln cvetja, tako da upam na lepo jesen in kakšen strok ...

Ferdo, še nekaj. Kako vam je uspelo postaviti 111 prekelj? Shocked Ker to je težaško delo /no, vsaj meni se tako zdi/, sploh če jih postaviš tako, da jih ne obrne vsaka sapica. Pa kje jih dobiš toliko, a iz gmajne ali iz trgovine?
Vidiš, koliko vprašanj - res sem impresionirana. Very Happy
Odgovori