Investicija v zlato - da ali ne

crtj-admin
Site Admin

Investicija v zlato - da ali ne

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Zanima me vaše mnenje o naložbi v zlato, ter če je kdo že investiral v naložbeno zlato._________________Smeh je sončni žarek duše.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Jaz občasno kupim kakšen srebrnik, ko izzide kakšen nov kovanec iz serij, ki jih zbiram.
https://www.muenzeoesterreich.at/eng/produkte/1-ounce-fine-silver-999-blisterpack
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

V primeru, da se začne kaj čudnega dogajati z evri, znajo bit te zadeve zelo dragocene_________________Smeh je sončni žarek duše.
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Cena zlata je v zadnjih dnevih že precej narasla. Koliko časa in do kje bo še lezlo navzgor, pa ne zna nihče napovedati. Ko se stanje umiri s tem virusom pa bo po vsej verjetnosti spet padla, seveda, če ne bo zaradi tega kakšna ekonomska kriza.
Zlato raste, v času finančnih kriz, in raznoraznih eventov, ki pretresejo borze. Ko se stanje stabilizira in se spet pojavi neka ekonomska rast pa pada.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Moje videnje zadeve je:

Petrova ugotovitev drži in v tem trenutku je opazen del "poti" že zamujen. Morda ne dobesedno, vendar pa, ker nismo izkušeni investitorji in nimamo razvitih veščin investiranja, nam običajna nihanja vrednosti povzročajo preveč sivih las in to je lahko celo slabše kot tveganje s turbulentnimi razmerami kar v pasivi.
Nekje sem prebiral o špekulacijah, da naj bi tokrat poskočilo do 2K$/unčo, vendar je pot do lepih rezultatov vselej zelo nesigurna in nepredvidljiva, predvsem pa časovno ubijajoča.

Spominjam se leta 2011, ko je bil na TV prispevek, kako Čehi mrzlično nakupujejo naložbeno zlato. "Navadna raja."
Kmalu zatem pa je cena pričela strmoglavljati in sedaj, po slabih desetih letih se ponovno približuje takratnim vrednostim.
V mislih se poigravam koliko od teh je obdržalo zlato in koliko je bilo razočaranih? Dimenzija časa pač, pa niti ni nujno, da je vedno tako.

Menim, da je takšna poteza primerna v primerih, ko ima posameznik na voljo sredstva, katera niso nujna za eksistenco, ... še več, do njih ne goji neposrednih pričakovanj o konkretnejši donosnosti, (potencialno je ravnodušen tudi ob možnosti za izgubo) ker se v zlato denar umika iz (preveč) tveganih finančnih/delniških trgov. Seveda je zaželjena donosnost, a prvenstvena je varnost sredstev.
Rok trajanja takšne poteze je do izboljšanja razmer in motnje tipa "crknil nam je pralni stroj, rabim denar" ne smejo imeti vpliva.

Sicer pa, če vem pravilno, imajo zahodne države (ZDA sigurno, verjetno pa EU ni daleč zadaj) "zapisano" možnost, da v primeru izrednih razmer lahko "odvzamejo" lastniško zlato za reševanje velikih katastrof. Pač toliko o varnosti.
Nenazadnje se ob vsakem nakupu zlata izvede popis kupca.

Jaz imam nakupljenega že kar nekaj in počasi zaključujem z gradnjo gradu v oblakih. Nekje po veliki noči se selim. Wink
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

juglans je napisal/a:
Jaz imam nakupljenega že kar nekaj in počasi zaključujem z gradnjo gradu v oblakih. Nekje po veliki noči se selim. Wink
bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Juglans, lepo te je brati po dolgem času in lepo razloženo. Tadnji stavek pa zmaga! up Wink
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Da, nekje zadnjih 20 let malo ja malo ne.

Juglans je lepo napisal (in vsi se veselimo, da je živ in da se oglaša Smile.

Načeloma je glavno gonilo cene (če pogledamo malo bolj široko od prav dnevnih premikov) nivo realnih obrestnih mer (torej obrestnih mer minus inflacija) v glavnih gospodarstvih.

ROM so dandanes bolj negativne kot ne in to je v prid zlatu. (In drugim takšnim naložbam, ki same po sebi ne prinašajo nobenih izplačil, tako kot jih obveznice ali pogosto delnice.)

Ker razviti svet zaenkrat še ni iznašel drugega načina reševanja gospodarskih zastojev kot "obresti bodo še nižje in natisnili bomo še več denarja", ostaja zaenkrat ugoden veter. Večina Zahoda to počne cca 10 let, Japonci pa 20 let in niso še nič izumili glede drugačnih rešitev.

Trenutno je zlato na zgodovinsko najvišjih nivojjih kadarkoli v mnogih svetovnih valutah, med katerimi je tudi EUR, vpadljiva izjema je dolar.

Bi pa ZELO opozoril pred prepričanjem, da je zlato "varna naložba". Cena zlata lahko zelo prepričljivo niha, nič kaj dosti kot recimo taveliki delniški indeksi. Zgodovinsko se lahko pojavijo obdobja, ko je treba že samo za povrnitev nominalno vloženega čakati desetletje ali več desetletij. Ljudi, ki res brez problema počakajo 20 let, je dosti manj kot tistih, ki v ugodnih razmerah menijo, da saj če ratajo neugodne, ne bo problem počakati.

To opozorilo je na mestu zato, ker ponavadi na splošno razpoloženje do neke poljubne naložbe najbolj vpliva gibanje cene te naložbe.

Recimo po tistem, ko zlato nekaj časa lepo raste, se zanimanje toliko poveča, da se o tem pogovarjamo tudi na rastlinskem forumu Smile Nočem nič grdega s tem, ne mi vzeti za slabo.

Osebno trenutno imam neko dozo in sem se v začetku tedna zelo težko zadrževal, da nisem šel v prodajo, ker je po moje znova dosežen lokalni vrh pred vnovičnim obdobjem nihanja in globokega razmišljanja. Imam pa v fizični obliki zaradi neobdavčenosti in zaradi tega, da je preveč štorasto reagirati vsakič, ko me zasrbijo prsti - kajti kot rečeno silnice za vzgon še vedno ostaajo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zlato evrsko na 20 let (za kg):

Odgovori

Vrni se na “Čvek”