Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lončki iz časopisnega papirja
Lansko leto sem delal škatlice iz časopisnega papirja.
https://www.youtube.com/watch?v=7dlGQP81yfo
letos pa sem poenostavil in žurnal narezal po dolžini ter ga zvil na sprej Fa deodoranta. Spodaj je lepo vbočen in lahko dobro prepogneš. No, ta mali je zvil večino rolic.
Je pa problem z izhlapevanjem vode, ker časopis pivna vlago iz zemlje in jo s kapilarnim dvigom suši. Torej več zalivanja in posledično večja možnost nastanka plesni. Lansko leto sem tako v vse prazne prostorčke nasul zemlje, da se je čim manj sušilo.
Letos sem še vsak posajen pikiranec zavil v folijo za živila, ker problem je tudi da korenine kmalu pogledajo iz papirja in se spodaj med sabo prepletejo z drugimi paradajzi.
Pri sajenju odstranim čimveč časopisnega papirja, kar gre dobro še posebej če je navlažen, koreninice pa držijo grudo skupaj.
Ene 60 sadik je takšnih, za drugi del sem pa nabavil prozorne kozarčke 2dcl in 3dcl pa bom probal še kako je z njimi.
Zalivam jih pa tako da nalijem vodo v plastenko, jo postavim nekaj višje nato pa potegnem vodo v tanko prozorno cevko (luknja 3-4mm, Merkur) in potem voda sama lepo preko tlačne natege teče počasi. Moč vodnega toka uravnavam z višanjem ali nižanjem plastenke. Zelo lepo in nežno zaliva.
He, he, podobno tudi pretočim precejeno govejo juho iz 11lit lonca, da ostane le nekaj juhe in vsa maščoba na vrhu - potem ta preostanek v hladilnik da se strdi in se maščoba odstani.
Muha, tole s peskom spodaj je dobra ideja. No, dal bom mivko.
Po več poskusih sem paradižnike nehala pikirati v lončke iz papirja. Iz preprostega razloga: ko rastlinice zrastejo, se preveč tiščijo skupaj. Uporabljam pa ta sistem s pridom pri pikiranju solate in radiča. Tako vzgojena sadika zaradi razvejanih korenin ob saditvi na vrt niti za hip ne zastane v rasti.
Prve sadike hrastovega lista je že v zemlji
Pikirano včeraj - druga runda hrastovega lista in canasta:
Centimeter stalno vlažnega perlita ali mivke ali palmine šote na dnu podstavka poskrbi za razvejane korenine:
Prve sadike hrastovega lista je že v zemlji
Pikirano včeraj - druga runda hrastovega lista in canasta:
Centimeter stalno vlažnega perlita ali mivke ali palmine šote na dnu podstavka poskrbi za razvejane korenine:
Muha, tole sem "preštudiral" in sem zelo potolažen. Zadnjič sem nabavljal plastične (piknik) lončke za setev, med njimi tudi malo manjše, se mi zdi, da so 1 dl.
Danes sem šele sejal jajčevce in si pripravil te male lončke. Že pred začetkom sejanja pa sem opazil, da niso plastični, ampak kartonski; piše, da so namenjeni za pitje kave .
Srčno upam, da bojo zdržali dva do tri tedne celi .... _________________mfranc
Danes sem šele sejal jajčevce in si pripravil te male lončke. Že pred začetkom sejanja pa sem opazil, da niso plastični, ampak kartonski; piše, da so namenjeni za pitje kave .
Srčno upam, da bojo zdržali dva do tri tedne celi .... _________________mfranc
Muha, ne bo problema, v teh majhnih lončkih (zaradi prostora v propagatorčku) bodo res zelo malo časa; ne vem če bodo dočakali kaj več kot prvi pravi par listov. Sicer pa letos nisem nabavljal novih semen, vsa so stara, in sem vrgel v zemljico kar precej semena. Med 12 in 15 semen, pet sort - rabil bom pa samo štiri sadike . Nekaj vrečk (letniki 12, 13, 14) sem vrgel preč.
Pozabil pa sem te vprašati, kako se obnaša tvoja Pusa, verjetno tudi ni veliko možnosti, da je še "živa"?_________________mfranc
Pozabil pa sem te vprašati, kako se obnaša tvoja Pusa, verjetno tudi ni veliko možnosti, da je še "živa"?_________________mfranc