Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Članek o boleznih in škodljivcih

crtj-admin
Site Admin

Članek o boleznih in škodljivcih

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tale članek se mi je zdel zanimiv za nas, za razmislek in mogoče debato, če ima kdo kak komentar. Dotika se tudi biotičnih pripravkov.
https://www.vecer.com/zdravje-rastlin-vse-vec-je-skodljivcev-v-resnih-tezavah-smo-10135674
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vredno branja - in upoštevanja.

Že nekaj časa so se mi podobne misli motale po moji kmečki glavi, ko sem poslušala in brala, od kje vse naročamo in kje vse kupujemo, samo da bi imeli nekaj novega in posebnega. Da bo to novo in posebno lahko škodilo temu, kar že imamo, nihče niti pomisliti noče.

Zame je to vprašanje pomembno vsaj toliko, kot ekološka pridelava.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mene je v članku presenetila Lešnikova trditev, da tudi biotični pripravki niso čisto nedolžni.
Kar se pa tiče semen, me pa bolj kot spletni nakupi v kolikor toliko zanesljivih trgovinah skrbijo mednarodne menjave med ljubitelji. Tega je tudi veliko.
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Očitno sami sebi jamo kopljemo. Žalostno kako daleč smo prišli, kako nespoštljivo in mačehovsko se vedemo do mati narave, ki nam daje tako čudovite darove, hrano itd... Se je za zamislit...in razmislit, kaj lahko vsak pri sebi stori, da se zmanjša škoda ki jo delamo_________________Smeh je sončni žarek duše.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Upam, da ne bo tako hudo, kot je predstavljeno. Čeprav je res vedno huje s temi boleznimi in škodljivci ...

Očitno so prost pretok blaga in ljudi ter masovni turizem res en hudič.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka je napisal/a:
Mene je v članku presenetila Lešnikova trditev, da tudi biotični pripravki niso čisto nedolžni.

Če bi bili nedolžni, ne bi delovali. Saj vendar želimo z njimi uničiti organizme, ki (nam) delajo škodo na (naših) rastlinah.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Vse poteka tako, kot prvo leto otroka v otroškem vrtcu - vsak teden nova viroza, nova bolezen, nova "epidemija"... celo leto so smrkavi. Dokler ne prebolijo vsega.
V drugem letu je pa mir.

Ampak tudi v drugem letu se še kuhajo kamilice...
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi sam sem vedno v dilemi, kaj uporabiti v boju z škodljivci. Proti mišim le posode z vodo in vabo nad njimi namesto strupa, ki bi lahko ogrozil tudi ptice, muce in ljudi. Bolezni odganjam z preventivo in tudi zunanje paradižnike raje predčasno umaknem, kot da bi bili deležni sistematikov namesto sode bikarbone. Še vedno ostane več kot dovolj.
Nikoli nisem zaupal Azjskemu koncu ponudnikov semen, sem pa z navdušenjem iskal nove sorte na netu in vsako leto kaj dokupil. Preverjene trgovine so zelo fleksibilen pojem in vsaj po moje niso neka garancija, da z semeni ne bi dobil recimo tega virusa. Okužene plantaže so verjetno imele kontrolirano verigo dobaviteljev.
Z lepim številom Gartlčanov, prijateljev in ljubiteljev iz več Evropskih držav sem si že izmenjal semena in sadike zelenjave, kar mi je bilo v posebno veselje. Tudi svoj vrt sem na ta način obogatil. Tudi če se zdaj temu s težkim srcem odrečem in če to storimo vsi, kaj bomo pridobili?
Semen ne razkužujem, le fermentiram. Imate kak predlog, na kak način oz. s čim učinkovito razkužiti, da bo še vedno Bio. Bi bila kaka 3% koncentracija vodikovega peroksida že škodljiva semenu?
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

mravlja je napisal/a:
Vse poteka tako, kot prvo leto otroka v otroškem vrtcu - vsak teden nova viroza, nova bolezen, nova "epidemija"... celo leto so smrkavi. Dokler ne prebolijo vsega.
V drugem letu je pa mir.

Le da pri rastlinskem ekosistemu ta čas traja tisočletja. Toliko bodo rabile avtohtone rastlinske vrste, da se bodo delno znali boriti proti tujim organizmom, ki smo jih spravili na naš kontinent.
Mednarodna trgovina je gotovo daleč prva grožnja. Vse ostalo so malenkosti proti temu. Denimo trenutne klimatske spremembe.
Odgovori