Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Da li je bitna debljina podloge za kalemljenje? (Primer kalemljenja trešnje).
https://www.youtube.com/watch?=YlYqhqTXAmM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

vinkoz je napisal/a:
... Praviloma se cepi hruška "PITURALI" na posredovalko na divji hruški, to je Pastorjevko ali pa Hardijevo. Druga opcija je da kupiš eno od teh dveh vrst in gor cepiš PITURALI.
lp. vinko

Vinkoz, se mi zdi, da poznaš odgovor na moje vprašanje: kakšna je "aljanka"?
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Zaradi letošnje spomladanske suše nisem mogel cepiti sliv v zalub na podlago debeline okoli 2 cm, zato sem cepil v razkol. Cepil sem 14 aprila in danes po 12 dneh vseh šest cepičev lepo odganja.
Cepljenje v razkol se sicer ne priporoča, ker dolgo časa pušča odprto globoko rano v les in s tem možnost okužbe.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

mravlja je napisal/a:
vinkoz je napisal/a:
... Praviloma se cepi hruška "PITURALI" na posredovalko na divji hruški, to je Pastorjevko ali pa Hardijevo. Druga opcija je da kupiš eno od teh dveh vrst in gor cepiš PITURALI.
lp. vinko

Vinkoz, se mi zdi, da poznaš odgovor na moje vprašanje: kakšna je "aljanka"?

Aljanka je ime v Goriških Brdih lokalno, drugače se imenuje Fermentinka.Obira se sredi julija meseca Je hruška za takojšno uporabo, se ne skladišči.Na drevesih je običajno veliko plodov, vendar so manjši.Predvsem se uporablja poleg konzumacije za izdelavo hruškovega žganja.lp. Vinkoz
mravlja

Vinkoz, hvala ti.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Malo sem bral po tujih straneh, da se določene sorte hrušk pogojno primejo tudi na panešpljo. Pogojno, ker naj bi bilo obvezno ohraniti tudi nekaj vej panešplje zaradi prehrambe korenin.

Dejmo probat Very Happy

Od 6tih cepičev no name hruške sta 2 odgnala, 3 propadli, eden pa še vprašanje kaj bo.
Me zanima, če bo tole rastlo...

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

krnekdo: a boš imel "viseče hruške"? Wink

Nekaj me zanima: če cepiš užitno sadje na rastlino, pri kateri o užitnosti plodov nisi prepričan (panešpljice pri nas še ptiči ne marajo), ali pa so morda za ljudi celo strupeni, je možno, da preko korenin pridejo v sadeže nacepljene drevesne vrste tudi nežele snovi?
mravlja

Pri jablani osnove vplivajo na okus, tako da...
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Vplivajo zaradi vpliva na hitrost zorenja in zastajanja sladkorjev - nekompatibilnost na cepilnem spoju. A so nekompatibilnosti vseeno dovolj majhne, da večinoma ni težav, razen zaželjene, ki je manjša rast. Razen nekaj izjem, kjer xyz sorta ne gre na določeno podlago.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Kalem tresnje na podlozi visnje, sadnica sa krupnim plodovima Very Happy .
https://youtu.be/PU7hypMTI4
Odgovori