Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Meni vseeno borovnice uspevajo ob minimalni negi. Seveda ne kot profesionalcem, ampak niso zahtevne. Če pa jo posadiš povsem narobe, pa res ne bo nič. To sem hitro ugotovil, ko sem prve posadil, uporabil premalo šote, premajhna luknja, nisem ločil od ostale zemlje... Naslednje leto ven, malo preberi in ponovi vajo.
Sedaj sicer vem, da imam posajene pregosto skupaj, nisem jih gnojil, sem jim pa skoraj vsako leto dodal zemljo in iglice iz smrekovega gozda. Poleti bi jim moral privoščiti večkrat kaj vode, pa me ravno takrat običajno ni bilo. Škropil jih nisem nikoli, pa niso kazale nekih resnih poškodb na listju.
Včasih amater s preveč napačne nege (denimo preveč zalivanja) naredi rastlini več škode kot koristi in ima zato probleme.
Sedaj sicer vem, da imam posajene pregosto skupaj, nisem jih gnojil, sem jim pa skoraj vsako leto dodal zemljo in iglice iz smrekovega gozda. Poleti bi jim moral privoščiti večkrat kaj vode, pa me ravno takrat običajno ni bilo. Škropil jih nisem nikoli, pa niso kazale nekih resnih poškodb na listju.
Včasih amater s preveč napačne nege (denimo preveč zalivanja) naredi rastlini več škode kot koristi in ima zato probleme.
mfranc je napisal/a: |
Pepe, kakšna slika? |
Da me kdo obtoži, da delam nasilje nad rastlinami, ker premalo skrbim za njih?
@lpmami: Ferdo36 kot profesionalni pridelovalec borovnic gotovo ve, zakaj to trdi. Borovnice rabijo močno kisla tla.
Jaz sem prvič svoje borovnice posadil podobno. Kupil sem tri borovnice, eno balo šote, skopal tri luknje, kolikor sem šote imel in posadil. Rekel bi, da sem kar hitro opazil, da rastejo "dol" in ne gor, ker se je okoliška zemlja mešala med šoto. Že pri sajenju nisem bil kdove koliko previden, pa tako ali tako so korenine lahko prišle do nje.
Naslednje leto sem skopal cca 80 do 100 cm dolgo x 40 x 40 cm veliko jamo. Obložil sem jo s folijo, ki sem jo na dnu nasekal, da voda ne bi zastajala. Zemljo sem odpeljal stran. Spet sem kupil eno balo šote dodal material izpod smrek, da je bilo vsega skupaj dovolj in presadil revice. V tem pa borovnice meni zadovoljivo rastejo že dolgo let. Čez kako leto sem skopal še eno jamo in dodal še dve sadiki.
Če jih boš sadila, preberi še kaj drugega, prva kapitalna napaka, ki sem jo v drugem poskusu naredil jaz, da sem jih nasadil pregosto.
Jaz imam večino svojih borovnic nasajenih v sadilne vreče (47 L). V njih je večina šote in manjši delež gozdne zemlje izpod smrek.
Po moje je prednost sajenja v sadilne vreče:
1.) ni se potrebno matrati z izkopavanjem jam in polaganjem folije ter skrbeti za mešanje zemlje in šote,
2.) vreče premikam kakor se mi zazdi, tiste, (mlajše, ki ne cvetijo) so v bolj senčni legi, tiste, ki pa so bogato obložene s cvetovi in sedaj že s plodovi pa so postavljene na sonce,
3.) pri zalivanju ni potrebno paziti, koliko zaliješ, saj odvečna voda odteče pri tleh in ob strani vreče,
...
Po moje je prednost sajenja v sadilne vreče:
1.) ni se potrebno matrati z izkopavanjem jam in polaganjem folije ter skrbeti za mešanje zemlje in šote,
2.) vreče premikam kakor se mi zazdi, tiste, (mlajše, ki ne cvetijo) so v bolj senčni legi, tiste, ki pa so bogato obložene s cvetovi in sedaj že s plodovi pa so postavljene na sonce,
3.) pri zalivanju ni potrebno paziti, koliko zaliješ, saj odvečna voda odteče pri tleh in ob strani vreče,
...
Daniel R je napisal/a: |
Minusi so pa: -moraš paziti pri košnji, da ne poškoduješ vreč -45l bo hitro premalo -voda odteka, kar pomeni da je treba biti dosleden pri zalivanju |
Zalivam raje večkrat in da voda odteka kot pa da začne šota gniti.
Kar se tiče velikosti vreč, bom sadike presadil v večje vreče (75 ali 90 L), ko bo čas za to.
Zaenkrat mi tak način gojenja ustreza.