Poziv za oceno ustavnosti in zakonitosti 42. člena ZIUZEOP-A

crtj-admin
Site Admin

Poziv za oceno ustavnosti in zakonitosti 42. člena ZIUZEOP-A

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pozdravljeni!

Kot ste verjetno brali, so v "novem protikoronskem zakonu" skrili nekaj členov, ki izjemno otežujejo sodelovanje nevladnih organizacij s statusom delovanja v javnem interesu na področju ohranjanja narave v postopkih presoj vplivov na okolje (predvsem pri gradbenih posegih). Ker je bil zakon kljub nasprotovanjem sprejet, se je pojavil poziv za pošiljanje pozivov o presoji ustavnosti teh členov direktno svetnikom Državnega sveta s strani posameznikov.
Več: https://balkanriverdefence.org/news/akcija-poplava-eposte-ds/

Ker se je pojavil resen namen vključiti te izjemno striktne pogoje tudi kar v Zakon o ohranjanju narave (že za pridobitev statusa organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave), pa še podoben poziv.
Več: https://balkanriverdefence.org/news/toca-esporocil-poslancem/?fbclid=IwAR3wul8PcsDWUBI4mUtQQg3nVmLK7ksx_u6q662huteveqcrxzKia79q3Jo

Rok za pošiljanje prvega je ponedeljek, 11.5., za drugega torek, 12.5. do 13.00.

Če se kdo počuti poklicanega za to ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mene ti kratki roki begajo... in nekako jezijo.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Se ne čutim poklicanega.
"Nevladne" jaz razumem kot "nepolitične" in nefinancirane iz proračuna. To pa v Sloveniji praktično ne obstaja. Zmeraj pošlje kaka stranka z interesom "nevladne" jurišnike naprej.
Kdo je zadaj, je samo odvisno, kdo trenutno v opoziciji na državni ali lokalni ravni ima interes nagajati.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bi kar znalo biti res.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Res kratki roki odvrnejo, ker dobi človek občutek, da je v nekaj potisnjen. Ampak če informacije pozno pridejo v javnost ali pa so sestanki/seje hitro sklicano, pač ne more biti dolg rok.

Politike na splošno skoraj da ne spremljam, ampak ker sem član enega takega društva (ki je tudi nevladna organizacija s statusom delovanja v javnem interesu), pridejo take informacije do mene. Naj mimogrede povem, da se naše društvo še ni vpletalo v kakšne sodne postopke, so pa društva na splošno zelo pogosto pomemben podaljšek uradnih inštitucij, ki same ne zmorejo/nočejo/nimajo zadostnih podatkov, ki pa jih člani takih organizacij imajo - čisto konkretno recimo kaki podatki o prisotnosti, številčnosti ogroženih vrst ali ogroženih rastišč. In pa še to, da nevladne organizacije zelo pogosto morajo izpolnjevati pogoje, da imajo status delovanja v javnem interesu, zato da se lahko prijavijo na kakšen javni razpis (za izdajo kake publikacije, izvedbo manjših raziskovalnih projektov itd.).

Daleč najbolj od vsega pa me je osebno pri tej zadevi zmotilo, da so v protikoronski zakon vključili člen, ki absolutno nima nikakršne zveze z virusom - onemogočanje vklljučitve velike večine takih organizacij v nadzor in pravno opozarjanje na nepravilnosti pri izdaji gradbenih dovoljenj. Seveda, velikokrat kak posameznik ali manjša skupina, tudi NVO zelo oteži izvedbo kakšnega (tudi gradbenega) posega, morda kot na koncu izpade, neupravičeno, ampak po drugi strani marsikdaj pride do uresničitve kakih posegov, ki se post-hoc izkažejo za protipravne, se išče krivce (in jih ne najde). Nevladnih organizacij ne bi bilo treba, če bi vsi v javnih službah delovali po pravilih, nesebično, po svoji vesti, in povezovalno, zato da bi bile odločitve osnovane na čimveč dostopnih informacijah.

Se opravičujem za daljši sestavek, ni bil moj namen, tudi nisem hotel sprožati debate na splošno o nevladnih organizacijah, ampak samo dati možnost kakemu posamezniku, ki bi se mu zdelo smiselno vključiti v aktero od akcij, ki so navedene na tistih dveh linkih ...
Odgovori

Vrni se na “Novice in opozorila iz sveta rastlin ter ohranjanja narave”