Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sorbus aria - mokovec

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se mi zdi, da na našem koncu kar pridno režejo cepe mokovca, tudi zelooo tanke.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Te dni iščem kakšen botaničen primerek nižje sorte za v moj mali vrt.

Pri nas rastlini rečejo "makovnca" .Moja žal že pokojna nona je to kot otrok in kasneje med in po vojni tole nabirala,sušila ,zmlela da je dobila moko in pekla iz te "moke" kruh.
V spomin na nono bi tole rada posadila v vrt,žal pride rastlina kasneje prevelika,zato iščem nižje rastočo sorodnico._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

notranjka je napisal/a:

Pri nas rastlini rečejo "makovnca" .Moja žal že pokojna nona je to kot otrok in kasneje med in po vojni tole nabirala,sušila ,zmlela da je dobila moko in pekla iz te "moke" kruh.
V spomin na nono bi tole rada posadila v vrt,žal pride rastlina kasneje prevelika,zato iščem nižje rastočo sorodnico.

Ja nižja sorodnica je jerebika ali pa skorš._________________Iščem zanimive sadne vrste...
notranjka

Daniel R je napisal/a:
notranjka je napisal/a:

V spomin na nono bi tole rada posadila v vrt,žal pride rastlina kasneje prevelika,zato iščem nižje rastočo sorodnico.

Ja nižja sorodnica je jerebika ali pa skorš.

Hvala,to mi je pa zelo v pomoč.Poiščem ._________________~~~~****~~~~****~~~~
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne bo držalo, tako jerebika kot skorš sta veliki drevesi.
Sicer se da mokovec gojiti kot grm, morda bi bila zate primernejša pritlikava jerebika ali nešpljica, Sorbus chamaemespilus. Naša avtohtona vrsta, ki na hitro spominja na mokovec, raste pa v gozdovih in na grmovnatih mestih v alpskem, dinarskem in delno tudi predalpskem svetu.
Imajo jo v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Tukaj.

Do 3 m visok grm, redke krošnje. Še nekaj o njej.
notranjka

Hvala tudi tebi Metuljc.
O njej sem brala tudi tule
http://forum.gartlc.si/gartlc-about5000.html_________________~~~~****~~~~****~~~~
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Notranjka, verjamem, da bi najraje imela mokovec (sicer spomin nekako ni spomin). Mokovec kot sejanec je za veliko vrtov prevelik. Velikost bi bila mogoče sprejemljiva, če bi se ga cepilo na nižjerastočo jerebiko - kultivar - kot osnovo. Ti kultivarji zrastejo do 3m višine, tako, da bi bila pričakovana višina nekje do 4m - seveda ob ustrezni rezi.
notranjka

Hvala Mravlja,razmišljam tudi v to smer._________________~~~~****~~~~****~~~~
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

metuljc je napisal/a:
Sicer se da mokovec gojiti kot grm, morda bi bila zate primernejša pritlikava jerebika ali nešpljica, Sorbus chamaemespilus. Naša avtohtona vrsta, ki na hitro spominja na mokovec, raste pa v gozdovih in na grmovnatih mestih v alpskem, dinarskem in delno tudi predalpskem svetu.

Imaš posajenih veliko jerebik in skoršev? Pišeš iz lastnih izkušenj?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Daniel R je napisal/a:
metuljc je napisal/a:

Imaš posajenih veliko jerebik in skoršev? Pišeš iz lastnih izkušenj?

V naravi imam odprte oči.
Odgovori