Štruklji na način moje mame
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Štruklji na način moje mame
(Prenos iz arhiva)
Danes smo se na enem koncu mize pogovarjali, kako skuhati štruklje (skutine, orehove..), ne da bi jih bilo treba zavijati v tkanino ali kaj podobnega.
Slike povedo več od besed.
1. faza
testo naj bo malo debelejše, razvaljamo ga v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline. Da je testo po kuhanju bolj rahlo, dodamo 0,5 vrečke pecilnega praška ali ustrezno količino suhega kvasa na 1 kg moke. Delamo iz 1 kg moke, drugače pridejo štruklji preveč drobni.
2. faza
razporedimo nadev. Na sredi kroga s prstom izvrtamo luknjico in pričnemo testo zavijati navzven. Prvih nekaj centimetrov je malo komplicirano, potem steče. Važno je, da testo ob zvijanju sproti toliko raztegujemo, da se prilega širjenju oboda.
3. faza
Zvit obroč na dolžinah, kakršne nam ustrezajo, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem v notranjosti odrinemo nadev, da se testo na koncih štrukljev lahko sprime.
Dokončno jih prerežemo z robom krožnika. S krožnikom zato, ker s tem še malo bolj stisnemo testo skupaj. (Fazo pretiskanja z robom dlani lahko tudi preskočimo in režemo samo s krožnikom, če ima le-ta zelo debel rob. Tale na sliki je že tak)
Tako narejeni štruklji se pri kuhanju ne razpirajo. Težave bi lahko nastopile le le pri prebogatem nadevu.Nazadnje urejal/a muha 02 Sep 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat
Slike povedo več od besed.
1. faza
testo naj bo malo debelejše, razvaljamo ga v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline. Da je testo po kuhanju bolj rahlo, dodamo 0,5 vrečke pecilnega praška ali ustrezno količino suhega kvasa na 1 kg moke. Delamo iz 1 kg moke, drugače pridejo štruklji preveč drobni.
2. faza
razporedimo nadev. Na sredi kroga s prstom izvrtamo luknjico in pričnemo testo zavijati navzven. Prvih nekaj centimetrov je malo komplicirano, potem steče. Važno je, da testo ob zvijanju sproti toliko raztegujemo, da se prilega širjenju oboda.
3. faza
Zvit obroč na dolžinah, kakršne nam ustrezajo, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem v notranjosti odrinemo nadev, da se testo na koncih štrukljev lahko sprime.
Dokončno jih prerežemo z robom krožnika. S krožnikom zato, ker s tem še malo bolj stisnemo testo skupaj. (Fazo pretiskanja z robom dlani lahko tudi preskočimo in režemo samo s krožnikom, če ima le-ta zelo debel rob. Tale na sliki je že tak)
Tako narejeni štruklji se pri kuhanju ne razpirajo. Težave bi lahko nastopile le le pri prebogatem nadevu.Nazadnje urejal/a muha 02 Sep 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat
Muha, sem ravno g.brbru razlagala tvoj način priprave štrukljev rekoč, da sem spet izvedela nekaj novega.
Imela sem v mislih, kako lepo bi bilo, če bi organizirala kakšno delavnico na to temo (za nas mlade gospodinje ). Zdaj si pa tako lepo vse skupaj predstavila, da delavnica ne bo potrebna
Hvala za deljenje napotkov._________________naredimo svet lepši
Imela sem v mislih, kako lepo bi bilo, če bi organizirala kakšno delavnico na to temo (za nas mlade gospodinje ). Zdaj si pa tako lepo vse skupaj predstavila, da delavnica ne bo potrebna
Hvala za deljenje napotkov._________________naredimo svet lepši
Zanimivo!
Pričakovala sem, da se vas bo kar nekaj oglasilo, da to za vas ni ravno novost. V krajih moje mladosti so tako delale vse ženske, kjer sem imela priliko jesti štruklje, sorodnice pa itak. Je res le posebnost Polhograjskih dolomitov? Težko, da bi bila omejena le na moje sorodstvo. Ali pa se je le izgubilo v preskoku generacij?
Za ajdove štruklje ne vem reči. Testo mora obvezno biti voljno in elastično.
Pričakovala sem, da se vas bo kar nekaj oglasilo, da to za vas ni ravno novost. V krajih moje mladosti so tako delale vse ženske, kjer sem imela priliko jesti štruklje, sorodnice pa itak. Je res le posebnost Polhograjskih dolomitov? Težko, da bi bila omejena le na moje sorodstvo. Ali pa se je le izgubilo v preskoku generacij?
Za ajdove štruklje ne vem reči. Testo mora obvezno biti voljno in elastično.