Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Echinacea purpurea - ameriški slamnik

crtj-admin
Site Admin

Echinacea purpurea - ameriški slamnik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Glej tudi Trajnice

OPIS - dodala muha

Zdravilna rastlina, ki jo veliko sadijo tudi za okras. Kot zdravilna rastlina se je pojavila najprej v škrlatni barvi, kasneje so razvili še dodatne barvne različice. Kako je z zdravilnim učinkom novih hibridov so mnenja deljena. Njena najbolj znana lastnost je, da veča obrambno moč organizma.

Zanimivost: pred časom sem v članku iz verodostojnega vira prebrala, da bolniki pred transplantacijo organov vsaj 2 meseca ne bi smeli uživati pripravkov iz tega zelišča, ker bi se povečala nevarnost, da bi telo presajen organ zaradi okrepljenega imunskega sistema zavrnilo.

Več

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tudi na Pisani Luni je ena mlada rastlinica v sklopu zdravilno zeliščnega užitnega dela.

Bolj zaradi "širitev obzorij" kot same uporabe raste tamkaj. Pri tem zdravilnem slamniku velja poudariti še to, da se nikoli ne suši. Zdravilne učinkovine se kaj hitro porazgubijo, ko ga naberemo (kako uro). Doma lahko pripravimo tinkturo, sveže iztisnjen sok (z blagim dodatkom alkohola za obstojnost), kuhamo lahko čaj ali pa ga pripravimo kot sirup (nekako podobno kot smrekove vršičke v kozarcu).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole mi je rastlina omagala po 3 letih - letos je v četrtem:

levo hirajoče, desno še normalna rastlina.

Pri tej sorti slamnika, domnevno originalni "divji", so mi doslej še vse rastline v četrtem letu rasti pričele propadati. Nikoli doslej se ni sam razsejal. Seme sem dobila pred leti od našega člana Kosobrina.

Torej je 3 leta stare rastline smiselno izkopati in za tinkturo uporabiti tudi korenine.

Imam tudi enega od gojenih kultivarjev - Trajnice Golob Klančič. Na videz "iz aviona" med njima ni posebne razlike. Ampak ta gojeni na gredici z okrasnimi rastlinami vztraja že več let in se pridno množi s semeni.
Nazadnje urejal/a muha 24 Jun 2019 12:10; skupaj popravljeno 1 krat
kosobrin

Odgovor Napisal/-a kosobrin »

AMERIŠKI SLAMNIK
(Echinacea purpurea (L.) Moench)
družina: nebinovke
domača imena: škrlatna rudbekija
tuja imena: Echinacea, Igelkopf
UPORABNI DELI:
korenika, listi, cvetovi, sok
ZDRAVILNOST:
povečuje obrambno moč proti bakterijam,
proti gripi, prehladna obolenja, kožne
bolezni še zlasti luskavico, celi rane,
opeklinah, vnetje žrela in grla, pospešuje
prebavo
ČAS NABIRANJA:
avgust, september
UPORABA:
tinktura, mazilo, čaj, sirup
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Končno imam ameriški slamnik: sadika, ki sem jo prejela od forumaša & 3 sejančke (seme tudi dobila).
No, glej ga nebodigatreba. Nekaj z veseljem malica moje ameriške slamnike (zelene liste). Sprva sem imela na sumu polže, a ko se to dogaja tudi sejančkom, ki so na balkonu, nisem več prepričana. Soseda je rekla, da je opazila ptiče...
Se komu sanja, kaj bi lahko bilo? Obiskovalec ni pustil sledi.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Strige! Pri meni marsikateri sejanček požrejo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Meni pa ameriški slamnik nikakor ne uspe. Dvakrat sem ga posejala in obakrat so mi mravlje odnesle semena. Sad
Life is like a game ... play it ...

Slika
iskra

Odgovor Napisal/-a iskra »

Meni pa so kar uspeli .Sem jih posejal v cvetlično korito (februarja) in jih že dvakrat prepikiral (Prvo v lončke , potem pa še "grupiral"-po tri ali več rastlinic skupaj v lončke. Sedaj pa jih bom kar presadil tja kjer sem jim namenil prostor. Semena sem pa dobil kar iz svojih .
Res zelo lepo cvetijo..
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Mislum, da niso strige. Mogoče na dvorišču, tam sem naredila križ čez njih, saj so praktično neobstoječi. Na balkonu pa vedno ena in ista zgidba: odžene mladi list in čez noč ga nekaj pohrusta. Počaka, da odžene novi in zopet neko noč, izgine. Ne uniči ga do konca, ravno toliko, da nikamor ne pride.
Corpus delicti:

Kaj bi to bilo oz, kaj naj naredim, da bo s tem konec?
Odgovori