Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
Hvala! Tudi jaz upam, da zdržijo .
Letos sem imela čisto preveč sadik, ker sem ziheraš in sem imela zimsko setev in notranjo. Škoda mi jih je bilo metati stran in sem vse odvečne potaknila na vrt, kjerkoli je bilo še kaj prostora. Seveda ti niso pokriti in jih že načenja plesen, tako da jih po spisku mečem ven .
Češnjevčki na prejšnjih slikcah so vsaj delno zaščiteni pred dežjem in še nekaj bolj debelih sort (rosella purple, lime green salad, gorska princesa, jani in čokec) imam pod streho - vsi ti so zaenkrat še v polni formi in samo molim, da tako tudi ostane.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos sem imela čisto preveč sadik, ker sem ziheraš in sem imela zimsko setev in notranjo. Škoda mi jih je bilo metati stran in sem vse odvečne potaknila na vrt, kjerkoli je bilo še kaj prostora. Seveda ti niso pokriti in jih že načenja plesen, tako da jih po spisku mečem ven .
Češnjevčki na prejšnjih slikcah so vsaj delno zaščiteni pred dežjem in še nekaj bolj debelih sort (rosella purple, lime green salad, gorska princesa, jani in čokec) imam pod streho - vsi ti so zaenkrat še v polni formi in samo molim, da tako tudi ostane.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, brhke gorske rožice imaš, ni kaj.
Pajo, vidim, da si tudi ti v klubu, kjer že na veliko pobirate zrele plodove.
Jaz sem (in bom še kar lep čas) v klubu, kjer v najboljšem primeru naberemo za eno solato paradižnikov na dan. O večjih količinah zaenkrat samo sanjam, posebno, ker moji velikoplodni letos štrajkajo - šele dobro so začeli cveteti, samo tu in tam je kakšen majhen plodič. Letos bom imela zimsko trgatev, če jih prej ne vzame plasnivi vrag._________________naredimo svet lepši
Pajo, vidim, da si tudi ti v klubu, kjer že na veliko pobirate zrele plodove.
Jaz sem (in bom še kar lep čas) v klubu, kjer v najboljšem primeru naberemo za eno solato paradižnikov na dan. O večjih količinah zaenkrat samo sanjam, posebno, ker moji velikoplodni letos štrajkajo - šele dobro so začeli cveteti, samo tu in tam je kakšen majhen plodič. Letos bom imela zimsko trgatev, če jih prej ne vzame plasnivi vrag._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Copatka, brhke gorske rožice imaš, ni kaj. Pajo, vidim, da si tudi ti v klubu, kjer že na veliko pobirate zrele plodove. Jaz sem (in bom še kar lep čas) v klubu, kjer v najboljšem primeru naberemo za eno solato paradižnikov na dan. O večjih količinah zaenkrat samo sanjam, posebno, ker moji velikoplodni letos štrajkajo - šele dobro so začeli cveteti, samo tu in tam je kakšen majhen plodič. Letos bom imela zimsko trgatev, če jih prej ne vzame plasnivi vrag. |
Pobrani in zaviti v papir pred enim tednom! Plesen! Očitno zadnji hip pred totalnim uničenjem. Sedaj zdravo dozorijo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Tole je pa moja prva paradižnikova solata letos:
Ni ravno zgoden paradižnik pri meni, je pa debel in okusen (solkanc, "mamin debeli", paprika seme iz Špara).
Če bo dozorelo vse, kar se debeli na njem in kar je še majceno, bom zelo zadovoljna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ni ravno zgoden paradižnik pri meni, je pa debel in okusen (solkanc, "mamin debeli", paprika seme iz Špara).
Če bo dozorelo vse, kar se debeli na njem in kar je še majceno, bom zelo zadovoljna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri meni pa "debeluhov" letos skoraj gotovo ne bo. Šele dobro cvetijo, poleg vsega pa jih je takorekoč čez noč obiskala gospa plesen. Bom probla obtrgovati, a ker je do zrelih plodov še takooo daleč, jih verjetno ne bom uspela pripeljati do zrelosti.
Dosti bolje se držijo tisti s srednje velikimi in majhnimi plodovi. Ti so lepo obloženi, postopoma zorijo in tudi rastline so še zdrave. Za sproti bo, za shranke pa verjetno ne..._________________naredimo svet lepši
Dosti bolje se držijo tisti s srednje velikimi in majhnimi plodovi. Ti so lepo obloženi, postopoma zorijo in tudi rastline so še zdrave. Za sproti bo, za shranke pa verjetno ne..._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Pri meni pa "debeluhov" letos skoraj gotovo ne bo. Šele dobro cvetijo, poleg vsega pa jih je takorekoč čez noč obiskala gospa plesen. Bom probla obtrgovati, a ker je do zrelih plodov še takooo daleč, jih verjetno ne bom uspela pripeljati do zrelosti. Dosti bolje se držijo tisti s srednje velikimi in majhnimi plodovi. Ti so lepo obloženi, postopoma zorijo in tudi rastline so še zdrave. Za sproti bo, za shranke pa verjetno ne... |
Zavij v papir pa bo dozorelo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
-
- Kraj: Domžale
Iz leta v leto se bi bolj zdi, da le redke sorte na prostem lepo dozorijo.
Pa tu ne mislim zdaj na plesen in ostale bolezni, temveč bolj na kakovost in izgled plodov pri zdravih rastlinah, ki niso v rastlinjakih, oziroma pod streho.
Tukaj imam v mislih predvsem "zelena ramena", tisti temen kolobar okoli peclja ( predvsem debelejše sorte ), pokanje plodov in sorti neznačilna barva ( pri temnejših paradižnikih ).
Tudi sam okus, se mi zdi, je slabši, če sadika ni v rastlinjaku.
Vaša mnenja ?
Lahko se tole tudi prestavi v drugo, oziroma novo temo.
Pa tu ne mislim zdaj na plesen in ostale bolezni, temveč bolj na kakovost in izgled plodov pri zdravih rastlinah, ki niso v rastlinjakih, oziroma pod streho.
Tukaj imam v mislih predvsem "zelena ramena", tisti temen kolobar okoli peclja ( predvsem debelejše sorte ), pokanje plodov in sorti neznačilna barva ( pri temnejših paradižnikih ).
Tudi sam okus, se mi zdi, je slabši, če sadika ni v rastlinjaku.
Vaša mnenja ?
Lahko se tole tudi prestavi v drugo, oziroma novo temo.
Tudi v rastlinjaku je tako. Zanimivo je recimo pri obeh Piennolih, rumenem in rdečem. Prejšnji mesec so bili plodovi brezhibni, povsod enakomerno obarvani, trenutno imajo pa oboji zelena ramena. SGT peppers ima, tako kot lani poleti, ramena svetlejša, verjetno od sončnih ožigov. Lani je postal lep šele konec avgusta in v začetku septembra. Tudi pri mnogih drugih se vidi sončni ožig. In tudi pri meni veliko plodov poka.
Večino paradižnikov imam v rastlinjaku, a imam občutek, da so tisti, ki so zunaj, lepši. Jutri jih bom spet obirala, pa bom bolj pozorna na razlike.
Kar se okusa tiče, pa eni prisegajo na paradižnik, ki raste na prostem.
Večino paradižnikov imam v rastlinjaku, a imam občutek, da so tisti, ki so zunaj, lepši. Jutri jih bom spet obirala, pa bom bolj pozorna na razlike.
Kar se okusa tiče, pa eni prisegajo na paradižnik, ki raste na prostem.