Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2020

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Včeraj smo "pospravili" prvo "Malahitno šatuljo". Veliiika in zelo dobra je bila - iz "proste reje". Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka je napisal/a:
SGT peppers ima, tako kot lani poleti, ramena svetlejša, verjetno od sončnih ožigov. Lani je postal lep šele konec avgusta in v začetku septembra.

Izgleda, da sem imela srečo. Čisto slučajno sem ga posadila na severni konec vrste, kjer so plodovi lepo zakriti s sosednjimi sadikami in lastnimi listi. Nobenih problemov ni z njim, zori lepo obarvan, doslej sem na njem nabrala največ zrelih plodov. Meni se zdi, da rabijo le streho, preostale stene so jim odveč, razen v zgodnjih hladnejših dneh.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pajo, žal nimam kaj zavijati. Dovolj velikih plodov sploh še ni. Letos sem na tej gredi naredila nekaj pošteno narobe, ker so rastline dolgo časa stale na mestu, niso ne rastle, ne cvetele Shocked
Edina razlika, ki jo vidim, v primerjavi z drugo gredo, kjer paradižniki normalno uspevajo, je, da sem "debeluhe" sadila med berivko (pokrita tla). Tako mislim, da je bila zemlja (pre)hladna, kot na drugi gredi...

Jaz vztrajam z gojenjem na prostem, ker sem prepričana, da tako rastlina dobi polno sončno svetlobo in tako lahko ponudi polnovreden plod/hrano. Tudi okus pod milim soncem dozorenega paradižnika je zame boljši. No, mogoče je vse v glavi,kaj vem..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, naslednje leto bom SGT peppers sadila v srednjo vrsto. Tam bo mogoče bolj osenčen. Letos imam tudi podobnega, vendar je bolj slivaste oblike - Pascal de Picardie. Temu sonce ni prišlo do živega.
Poleti je res popolnoma dovolj, da imajo paradižniki streho. Tudi če dežuje, rastlinjaka nima smisla zapirati, ker se nabere preveč vlage in je večja škoda, kot če ostane odprt. Mislim, da sem že enkrat napisala, da bi bil idealen rastlinjak tak, ki bi se mu dalo poljubno snemati stranice. Poleti bi bila samo streha, spomladi bi bil ob straneh zaprt, pozimi pa cel.

Brbr, enkrat si napisala, da imaš paradižnike v bolj senčnem delu. Če bi jih posadila na bolj sončno mesto in bolj zgodnje sorte, bi imela več možnosti, da obdržiš nekaj pridelka tudi v deževnih letih.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi pri mojih paradižnikih je letos več neenakomernega obarvanja in netipičnih oblik. V glavnem v ramenih, pa tudi po plodu (rumene lise in slabše dozoreli deli). Poleg sortnih značilnosti je to znak pomanjkanja kalija, do katerega pride iz več vzrokov. Moj "prispevek" je bil najbrž premočno gnojenje in posledično preveč dušika in fosforja, ki kaliju zavirata delovanje. Izmenično foliarno dognojevanje z kalijem in calcijem hitro izboljša situacijo.
Je pa v zadnjem dobrem tednu dozorelo ogromno sadežev. V kleti je že dobrih 40m kozarcev letošnje mezge, vsak dan pa se jih dodobra najemo.
Kažejo se znaki plesni. Zunanje sem zaščitil z fungicidom, saj v tej fazi soda bikarbona ni več dovolj in za te sadike en kisel eko nasmešek. Nekaj vročih dni bi bilo dobrodošlo za vsaj začadno umiritev napredovanja bolezni.

Lepo se imejte
Uporabniški avatar
Plamenka

Tole sem danes nabrala brez tistih, ki so za semena in brez češnjevcev, ki jih bom nabrala zvečer.

Tudi pri meni se kažejo znaki plesni. En zunanji bo šel zvečer ven, tako zunaj, kot v rastlinjaku pa je treba pogosto odstranjevati obolele liste.
Napoved za naslednji teden je videti za paradižnike kar ugodna.

Danilo, s katerim fungicidom si škropil zunanje paradižnike?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Plamenka,
uporabil sem Ridomil. Sadike sem prej dodobra obtrgal, karenčno dobo bom podaljšal, naslednjo etažo plodov pa uporabil le za mezgo. Na okoliških vrtovih in njivah je plesen na pohodu in se mi zdi, da jih le tako še rešim. Tiste pod strehami bom ščitil z obtrgavanjem in sodo.
Uporabniški avatar
Plamenka

Seveda, bolje to, kot pa da jih pobere plesen. Zadnja leta so paradižniki zoreli še pozno v jesen, pri tistih, ki so jih uspeli obdržati čez poletje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moji "ta debeli" so zoreli zelo počasi, na ramenih oziroma proti jugu so pa ostajali svetlorumeni. Ko sem jih potem nekaj dni zorela na polici v kuhinji, so se enakomerno obarvali in lepo dozoreli._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Plamenka, moj vrt je ves bolj senčen. Ker kolobarim, se paradižniki selijo po vsem vrtu in pridejo na isto mesto v šestih letih.

Letos sem sosedom, ki vrtnarijo prvič, dala nekaj sadik paradižnikov, ki so mi ostali. Posadili so jih zelo na gosto, pod lesko, kjer je več ali manj senca. Z njimi se niso ukvarjali in tako so že dolgo plesnivi. Zna biti, da se je plesen od sosedov preselila k meni. Zanimivo pa je, da bliže tem obolelim sosedom raste nekaj pozabljenega krompirja, ki pa je povsem zdrav...

Delam strategijo za naslednje leto. Mislim, da bom paradižnike sejala kasneje, tako, da pred selitvijo na vrt ne bodo cveteli. Iz teh cvetov nikoli ni nič, samo izgubljen čas. Verjetno se bom morala res odreči mojim debeluhom in saditi zgodnje sorte (kakšno tako, ki ima plod velik kot jabolko, recimo)- tu bom rabila vso vašo modrost in izkušnje._________________naredimo svet lepši
Odgovori