Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Prunus spinosa - črni trn

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Trnulje so mehke. Akcija Smile

V prejšnjih letih je bil zelo dobro sprejet liker.

Letos predvidoma pripravljamo vse: liker, žele, marmelado.

https://www.mollymaid.co.uk/2016/09/30/dont-forget-about-sloes/
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ti imaš verjetno zadostno domačo pridelavo. Lahko zaupaš, koliko se da pridelati na enem grmu?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pravzaprav so naši znotraj parcele zelo muhasti, tako da se zanašam na divje rastoče - tam pa nimam predstave, kakšna bi bila cela količina, ker pobiram po malem na vsakem grmu, da imajo še drugi kaj od njih.
mravlja

Uf, si bil pa hitro, hvala.
Čeprav, sem razmišljal, da sem vprašanje zastavil malo nerodno - grmi so ja od 2m pa tja do 5m višine, torej - precej zapletena matematika.

Imaš doma divje ali "kultivirane"?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Načeloma imam divje, po moje. Tod okoli je toliko divje rastočega, ki ponavadi solidno rodi, da nisem imel motivacije iskati prav ekstra kultivarjev.
mravlja

Se strinjam, ni potrebe.
A tako rastoče, kot si zapisal, se dobi samo v ravninskih gozdovih. Sam sem iskal več let (do letos), a sem žal iskal le "v hrib". Tam se, vsaj pri nas, bolj kot ne, mučijo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

crtj je napisal/a:
Letos predvidoma pripravljamo vse: liker, žele, marmelado.

https://www.mollymaid.co.uk/2016/09/30/dont-forget-about-sloes/

Na spisek si zabeleži še žganje iz drnulj. Božanska zadeva, marelično žganje se skrije Very Happy ._________________mfranc
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mfranc, če se marelično skrije, mora pa biti res nekaj posebnega. A to misliš iz trnulj od črnega trna ali iz drnulj od drena?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ampak ta zadeva nima ravno veliko sladkorja.... Kaj uporabiš kot sladko komponento, da imajo kvasovke kaj početi?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

He, he, mislil sem točno drnulje, saj vem da se Crtj ukvarja tudi z njimi.

Res odlična žganjica, vem pa tudi da se jo malo kdo loti, ker je pridelek zelo skromen Rolling Eyes ._________________mfranc
Odgovori