MFranc, posušene marele zdrobljene v prah dobijo lepo aromo in so odlične za zgostitev juh,omak...ali kot začimba. Tudi kombinacija z posušenimi in zdrobljenimi črnimi trobentami je "žmohtna".
Imam ravno kombinacijo, o kateri piše Danilo: dežnikarice in črne trobente, zmlete v prah. Uporabljam jih v glavnem le za juhe. Preden pričnem s kuhanjem, jih dobro uro ali še več pustim, da se namakajo v vodi za juho. Zdi se mi, da dajo znatno več arome kot brez namakanja.
Pred desetletji smo se igrali z zamrzovanjem paniranih marel, pa nismo bili preveč navdušeni. Na sušenje nisem pomislil, skozi leta smo sušili samo lisičke. Samo za začimbo.
Pa trobente seveda, lani jih nisem nabral, letos se moram bolj potruditi. Evo, pa možne viške marel bomo sušili ._________________mfranc
Na začetku aprila je en tukajšnji gostinec, ki je obenem tudi lovec in gobar, rekel, da v kolikor takrat v enem tednu ne bo resnega dežja, se bo začela delati škoda na jurčkih, oziroma da bo letošnja poletno-jesenska bera gobanov zelo slaba. Omembe vrednega dežja potem v prvi polovici aprila res ni bilo. Zaenkrat se napoved uresničuje ...