Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pravi kostanj - Castanea sativa

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Marsol je že zrel.
lemi1

Odgovor Napisal/-a lemi1 »

Dajmar je napisal/a:

Marsol je že zrel.

Kje se ga lahko proba,kupi ?_________________Glede strele:
Pod hrast ne hodi v past. Kjer smreka stoji, naj
vse beži. Jelke se boj, a pod bukvijo stoj!
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Hči je posadila kupljen maroni, ki je vzklil. Presadili sva ga na parcelo, nič cepili. že tri leta pridno raste, ampak je majhen. Lani sem začela konkretno gnojiti. Poleg raste še samosevec. Čez mnogo let bomo lahko primerjali plodove. Upam.

predvčerajšnjim smo nabrali zgodnji kostanj, ki presenetljivo ni bil popolnoma droben.

Lemi, v gozdovih je polno mladih kostanjevih sadik. Sorodnik jih je presadil na travnik, ugotavlja, da postane kostanj debel, če nima konkurence oz. raste sam. Če boš še cepil, si pa zmagal._________________Lp, Živa
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

lemi1. Kako ne bi poznal tvojih krajev, čre sem doma iz Rovt in sem 4 leta obiskoval šolo v D. Logatcu.
Lahko se zmeniva pomladi in ti pomagam cepiti nakopane rastline. Saj sem večkrat na vašem - našem koncu in mi ura vožnje ne dela preglavic.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Živa! Tudi jaz sem posadil maroni iz trgovine. Raste počasi in veliko let potrebuje, da rodi. Zato sem na eno vejo vcepil en cepič, ki pa bo prej rodil.
Meni moji cepljenci cvetijo že naslednje leto. Plod je sicer prazen, tretje leto pa že ena ali dve ježici rodita.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tinko, na katere sorte prisegaš, s katerimi si zadovoljen?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tinko, ker živiš tudi v mojih koncih Dolenjske (sicer na drugi strani), bi se spomladi odpeljala po tebe, da boš cepil, če boš seveda bil za, lepo prosim.

Za poletno cepljenje pa druga strokovnjakinja
Embarassed

ni Twisted Evil , da se kaj ne bo prijelo._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

AB Hvala za tvoj prispevek in geološko karto. Vidim, da sem ravno na prelomu apnenca v dolomit. To bo najbrž tudi eden od razlogov, da kostanja ni. Tudi voda v potoku izrazito ponika, včasih tako rekoč pred očmi. Najbližje kjer vem, da raste kostanj pa je peščenjak in skrilavec.
lemi1

tinko je napisal/a:
lemi1. Kako ne bi poznal tvojih krajev, čre sem doma iz Rovt in sem 4 leta obiskoval šolo v D. Logatcu.
Lahko se zmeniva pomladi in ti pomagam cepiti nakopane rastline. Saj sem večkrat na vašem - našem koncu in mi ura vožnje ne dela preglavic.

Tinko,hvala za ponudbo in seveda ,če ti nebo odveč se bova dobila pa magari na pijači in posvetu.
Zdaj si pišem kaj bi zasadil ,ker prostora imam nekaj in bi ga izkoristil.

Se veselim 🙂_________________Glede strele:
lemi1

živa je napisal/a:
Hči je posadila kupljen maroni, ki je vzklil. Presadili sva ga na parcelo, nič cepili. že tri leta pridno raste, ampak je majhen. Lani sem začela konkretno gnojiti. Poleg raste še samosevec. Čez mnogo let bomo lahko primerjali plodove. Upam.

predvčerajšnjim smo nabrali zgodnji kostanj, ki presenetljivo ni bil popolnoma droben.

Lemi, v gozdovih je polno mladih kostanjevih sadik. Sorodnik jih je presadil na travnik, ugotavlja, da postane kostanj debel, če nima konkurence oz. raste sam. Če boš še cepil, si pa zmagal.

No ravno to bom naredil letos in upam da uspe.Nakopal bom pa tudi kašno rastlino v gozdu in jo spomladi dal na parcelo.
🤔_________________Glede strele:
Odgovori