MARIJAV je napisal/a: |
Irenca, a si prepričana, da je to volovsko srce? |
MarijaV, nisem prepričana
Semena sem dobila od mami, ki jih je lani pobrala iz zelo zrelega plodu volovskega srca, ki ji ga je prinesla moja sestra z dolenjske.
Posadila sem na njivo tri sadike, dve rasteta pod streho, ena pa na prostem.
Zanimivo je, da tisti plodovi pod streho zrastejo večji in ne toliko srčasti, torej bolj okroglasti, ter bolj enakomerno dozorijo - torej nimajo tako izrazitih zeleno obarvanih ramen, čeprav imajo znotraj vseeno malo bele trde sredice, ampak manj. Tisti na objavljenih slikah so izpod strehe.
Tisti plodovi, ki pa zorijo na sadiki na prostem, pa so manjši in bolj srčasti in imajo bolj zelena ramena.
V notranjosti je enaka struktura, vsaj na hitro ocenjeno.
Imam tudi fotografijo dveh zrelih plodov za primerjavo (tistega zadaj spreglejte)
Levi je rasel pod streho, desni pa na prostem. Levi je manj zrel kot desni.
Razlike med plodovoma (in tudi ostalimi) sem si razložila takole:
1. Paradižniki pod streho so bili redno zalivani preko poletja (zalivam jih v plastenke, vkopane v zemljo), tisti na prostem pa ne. Občasno že, vendar ne tolikokrat, pa tudi eno zalivanje z gnojilom za paradižnike so zgrešili.
2. Tisti pod streho so bili maja v času zmrzali zaščiteni s kopreno, malo pa tudi s samo streho, tisti na prostem pa so mrazu kljubovali brez zaščite.
Zaradi naštetega se je sadikam pod streho bolje godilo in sem razmišljala, da to morda botruje tudi temu, KAKO dozorevajo plodovi.
Vendar pa, MarijaV, zdaj ko omenjaš, ne morem zanikati, da je morda seme skrižano - zanimivo, da do sedaj nisem pomislila na to. Pa je možno, čeprav teli velikani so baje taki kot je bil lani tisti plod, ki ga je dobila mami.
Če ni volovsko srce, nimam pojma, kaj bi lahko bilo. Ima kdo kako idejo? Fotografije so stran ali dve nazaj, če se vam ljubi pogledati
Moram pa reči, da sem nad paradižnikom navdušena in ga priporočam. Če bi semena kdo želel imeti, naj pove, jih imam kar dosti