Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ne vem če je to isto, ampak moja pokojna teta na krasu (Rakek), je rekla podobnim plodovom drnulja in iz njih skuhala prekrasen sirup za mešanje z vodo. Še vedno me spremlja tisti prekrasen okus, ko sem bila pri njej na počitnicah.
Po mlje so bile trnulje, kar so plodovi črnega trna, drnulje pa rumenega drena.
Pri črnem trnu so trni pravzaprav kratki stranski izrastki iz stebla, vejice, pravzaprav, to so stebelni trni. V bodečo tvorbo spremenjen stranski poganjek, pravi Mala flora Slovenije. Ni podobno trnom pri vrtnici, recimo ali pri češminu. Stebelni trn pri črnem trnu
Ja, kolikor berem mu nekje pravijo tudi drnula (http://www.proteus.si/files/file/Tekmovanje/SS%202011-2012/27.pdf). Poskusil par plodov, pa so prav prijetno kisli in malce trpki (v primerjavi z aronijo je to milina). Ja metuljc, pomojem da bo to kar to, vendar tako velikih trnov nisem opazil - se mi je malce mudilo. Tukaj še slika koščice/peške? ter ploda, kateri naj bi bil zrel šele ko je črno-modro obarvan.
Ammm, kljub vsemu vztrajam pri ... , vsaj kakšnem križancu med trnuljo in češpo, če že ne češpo. Je pa tudi resnica, da ne vem, če se med seboj sploh križata.
Sicer sem tudi sam pomislil na trnuljo, vendar me je v dvom spravila oblika plodov. So dokaj ovalni, medtem ko so trnulje (vsaj te, ki rastejo pri nas v okolici) lepo okrogle. Dejansko kot frnikule, premera do enega cm in nič več.
Že omenjeno zgoraj mi nekako ne "potegne" velikost plodov iz prve slike, kjer jih lahko primerjam z velikostjo listov. Mi delujejo preveč veliki. Sadeži namreč. Primerjalno med koščico in sadežem so te iz slike kar lepo mesnate, med tem ko so "naše" občutno manj.
Nadalje me bega koščica. Oblika je precej podobna češpini, za razliko od te pa so "moje okoliške" gledane iz enakega profila kot pri TP dejansko okrogle. Resnično zelo pičlo koničaste, ma praktično okrogle so.
No, seveda pa mi je jasno, da v naravi obstajajo tudi variacije in morda je prav to razlog za moje (recimo temu) nestrinjanje.
lp.
Skratka, govora je o nekem samoraslem koščičarju. Brez dvoma. Zgleda da so p´r gorenc´h še trnule naprednejše. k´ se po češpah zgledujejo.
Kolikor se spomnim, so tudi tetine "drnulje" imele okroglo koščico in mesa okoli ni bilo veliko, ali je grm imel trne ali ne, pa ne vem, ker plodov nisem pomagala obirati Če se dobro spomnim pomladanskih voženj proti morju, je na tem področju ogromno drenovih grmov (rumeno cvetje!), tako da bi lahko bile drenulje, ne vem pa, kak plod imajo, jih še nikoli prišla blizu, ko jagode zorijo na njih._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Rumeni dren ima rdeče plodove. Drnulje Bi pa kar pritrdila juglansu, da so plodovi nenavadnih lastnosti., Bo treba slwediti še pomaldi, kako grmi cvetijo,.....in najti pravi črni trn in narediti primejavo plodov, listov, vejic, cvetov, pa tudi izgleda (habitusa) celotne rastline. TP< nekja dela zate, nekaj za koga drugega. Zanimiv izziv.
Ha, mogoče je pa malce mutiral da ga takoj ne oskubijo? No, bomo sledili, ko se vreme izboljša, si pa vzamem malce več časa in ga bolje pregledam. Velikost koščice je bila 11x7mm, kolikor gledam ostale slike po internetu, imata liste enake, spomnim se pa tudi izpred let nazaj, sredi zime v snegu, je bil to edini grm ki je imel na sebi temno-modre (skoraj črne) plodove.
A obstaja kakšen strupen podoben grm s takimi plodovi?
Črni trn ima zelo trnjavo rastje, pa še manjši je od frnikole, koščica in plod sta okrogla. Kdaj so plodovi na sliki zreli? Črni trn bo kmalu zrel. Lansko leto sem jih nabral, dal za dva dni v zmrzovalnik, nato odmrznil in surove pojedel. Izgubijo trpkost in ratajo sladki. Lahko počakaš na naravno zmrzal ali slano, ampak te hitro ptički prehitijo. Črnega trna je na obali in na Krasu ogromno.