Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stare sorte krompirja

originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Javljam se za 2-3 sorte, če ti je še ostalo, izbiraj med
7.Igor
5.Ličan
8.Savski
4.Logatec
2.Avstrijski
Pa obvezno 1.gomolj kostanjevega kifelčarja😁
Lp pa srečno v nove zmage
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... najprej kratko pojasnilce.

Amm, imam eno takšno posebnost, da včasih v resno temo zapakiram kakšen mali humorni vložek in potem upam, da se to ugotovi ter se na ta račun malo nasmejemo. No, tokrat mi ni ravno uspelo s Savskim ovalnikom, ki je ...
Za Savo, kladivo in nakovalo, ;)) pa te reči.

Saj, v bistvu bi bilo verjetno zanimivo, če bi en tak "zasavec" resnično obstajal, ampak več od neposrečene šale mi ni uspelo.

Jah...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, ti je pa uspelo zdaj pri razlagi Very Happy Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

@dašabina; dobra izbira, zelo... razen ovalnika, he he.
Namesto tega bi ti predlagal 3.rumen (ni tako grozno okoli osipanja, morda sploh ne boš opazila razlike)
Sporoči

@originalnilist; enako tudi okoli tvoje izbire. Ovalnik Cool
Pošljem ti preostale štiri, vprašanje kako bo z Igorjem. Boš videla.
Prosim za naslov.

Verjetno bom pošiljal naslednji teden, bom predhodno javil.
juglans

... nadaljevanje o krompirju

Shranjevanje.

Na žalost tudi v tem segmentu nisem imel optimalnih pogojev, tako da sem precej improviziral ter opazoval kako se bo obneslo.

Po izkopu sem ga v prvem koraku, do jeseni in prvih nizkih temperatur shranjeval v praznem, neuporabljanem pesjaku. To se pravi, na zraku in konkretno ovitega s tkano celtno zaradi svetlobe. Seveda je vse skupaj pokrito in tudi sicer v senci pod večjo lipo.
Kot že napisano, sem ga v tem času še enkrat prebral, naknadno očistil zemlje, če jo je kaj ostalo in predvsem odbral semenske gomolje. Krompir sem vsako leto sadil v vrste dolžine cca 10m in tako za vsako vrsto predvidel nekih 30-40 gomoljev. V generalijah se mi je takšna določitev količine kar obnesla in nikoli ni bilo težav - pomanjkanja.

V deževnih sezonah sem krompir ob izkopu tudi opral in ga na soncu posušil, nadalje pa kot opisano hranil v "pesjaku". Zaradi tega nisem opazil povečanega gnitja ali pa kakšnih drugih težav.
Pač mi ni všeč, ko prineseš krompir v kuhinjo in od njega pada zemlja.

Skladiščenje v drugem koraku je bilo večji izziv. Klet je pritlični prostor brez toplotne izolacije, vendar pa z dobro hidro zaporo. Tako imam zelo gibljiv temperaturni režim in suh zrak.
Vsako zimo moram ves krompir nekajkrat prestavljati v stanovanjski del, da mi ne zmrzne, poleg tega pa se proti spomladi že presej izsuši. Sploh v sončnih in toplih zaključkih zim je to izraziteje, kar je tu doli zelo poudarjeno.
Po eni strani me izsuševanje ni motilo, ker imam do takrat že itak dovolj krompirja, po drugi strani pa sem bil kakšno leto tudi malo zaskrbljen kako bodo "semenski reveži" uspeli nadaljevati. Pa ni bilo težav, vsaj opazil jih nisem.

Morebiti okoli skladiščenja in odganjanja poganjkov še sledeče.
V "mojih" razmerah je najhitreje odganjal ravno kifeljčar (se mi zdi, da je to običajno), najkasneje pa ličan in morebiti še logatec. Ličan je v bistvu izstopal po temu vprašanju.
Ostali so nekje vmes, ali drugače rečeno normalni. Posipov proti kaljenju nikoli nisem uporabljal. Tudi pod razno ne.
Ta podatek zgolj za neki oris raznolikosti in ne upam garantirati, da bi v drugačnih pogojih skladiščenja enako reagiral. To se pač vidi v praksi.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

juglans je napisal/a:
@dašabina; dobra izbira, zelo... razen ovalnika, he he.
Namesto tega bi ti predlagal 3.rumen (ni tako grozno okoli osipanja, morda sploh ne boš opazila razlike)
Sporoči

@

seveda Cool Laughing_________________sonček je in .....
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Joj,joj, kako ti samo pridejo na misel, ,,Savski ovalnik,,- pa tako lep opis
Ni treba da so vse 4.sorte( čeprav se ne bom branla), napisala sem samo po katerem vrstnem redu naj izbiraš
Za Igorja me pa firbec matra ker, kot je reko že AB, že vrsto let poslušam o njem
Naslov napišem na zs
Hvala ti
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Če ga je še kaj, mene zanima 1 - gorski avstrijski. Iz imena bi upala, da bo dobro delal v hribih. Ali je pozna sorta?
Samo ne morem pa obljubit, da mi bo delal tako dobro, da bom lahko varuhinja sorte. Torej, mogoče bi prišla na vrsto kasneje, ko bodo varuhi zagotovili, da se sorta ne izgubi?
juglans

Živjo kate, bom poskrbel, da ga dobiš. Kdo bi vedel, morda mu bo pa pri tebi čisto dobro odgovarjalo.
Prosim, pošlji mi naslov.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Dobil krompirčke, hvala Juglans !
Zdaj pa največji izziv ... kje in kako jih shraniti, da ne bodo prehitro začeli odganjati?! Marec je še daleč ...
Svoj jedilni krompir hranim v prostoru pod stopniščem, kjer se gre iz garaže v hišo. Prostor ni idealen, ni pa tudi čisto neprimeren
Okoli 14-18 stopinj je jeseni tam, okoli 10 stopinj pa pozimi, lahko celo kakšna manj. Vlažno je, o čemer priča plesen na steni,
katere se kar ne spravim in spravim sanirat.
Kar malo sramotno, sploh glede na delovno mesto in službene zadolžitve. Ampak saj poznate tisto v kovačevih kobilah. Wink
( No, vsaj v bivalnih prostorih sem pa ta problem učinkovito zatrl ).

Jedilni krompir mi tam ponavadi začne odganjat enkrat decembra ali januarja ( ne glede na sorto ).
Se ne sekiram, ker tega nikoli ne uporabim za sajenje v prihodnjem letu. Kalčke se potrga, včasih jih je treba tudi dvakrat.

Za sajenje sem do sedaj vedno kupoval semenskega.
Zdaj, če bi temu domačemu od Juglansa enkrat pozimi potrgal kalčke, kako bi to potem raslo ?
Saj skoraj zagotovo bi spet odgnal in bi nekaj naredil?!

Poigravam se tudi z idejo, da bi ga morda dal v eno leseno škatlo z listjem ali žaganjem, ter to zakopal v zemljo.
Morda prej dno škatle obložim še z malo gline za regulacijo vlage.
Vsako leto mi na njivi odganjajo "pozabljenčki" od prejšnjega leta. To pomeni, da v zemlji krompir na zmrzne in ne zgubi sposobnosti kaljenja.

Nekaj se bo treba odločit.
Odgovori