Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Panettone z drožmi
Panetone sem pekla leta 2016 in 2017, enkrat z drožmi, drugič sem prvi nastavek naredila z drobcem običajnega kvasa. Hvala, dovolj je bilo! Saj mi je obakrat uspelo, ampak nimam časa nekaj dni spremljati dogajanje.
Mimogrede, drugič sem ga pekla v visokem loncu in tudi zato mi je bolje uspel. Bil je puhast kot le kaj ... žal pa so vsi dokazi o njegovem obstoju izginili že na sveti večer.
Mimogrede, drugič sem ga pekla v visokem loncu in tudi zato mi je bolje uspel. Bil je puhast kot le kaj ... žal pa so vsi dokazi o njegovem obstoju izginili že na sveti večer.
dašabina, hvala.Tele moje droži zelo lepo napredujejo, se mi zdi. Iz dneva v dan se spreminjajo - postajajo čvrstejše, manj lepljive in zelo lepo se obdelujejo.
Razmišljam: na koncu, se pravi čez dva dni, jih bom imela preveč za lastno rabo, zato jih rade volje poklonim, če bi se kdo želel spopasti s kakšno peko z drožmi. Malo sem pri tej ponudbi mislila nate, Tiana, a praviš, da si jih ti že pripravila... Iz česa si jih pripravila? No, mogoče se najde še kakšen junak.
Zdaj je pa že čas, da napišem postopek naprej, a ne? Osnovnega bom pripisala na začetek. Kako se bo priprava odvijalo v praksi, pa bom pisala sproti...
MijaLan, ali ga nisi na koncu obrnila na glavo?_________________naredimo svet lepši
Razmišljam: na koncu, se pravi čez dva dni, jih bom imela preveč za lastno rabo, zato jih rade volje poklonim, če bi se kdo želel spopasti s kakšno peko z drožmi. Malo sem pri tej ponudbi mislila nate, Tiana, a praviš, da si jih ti že pripravila... Iz česa si jih pripravila? No, mogoče se najde še kakšen junak.
Zdaj je pa že čas, da napišem postopek naprej, a ne? Osnovnega bom pripisala na začetek. Kako se bo priprava odvijalo v praksi, pa bom pisala sproti...
MijaLan, ali ga nisi na koncu obrnila na glavo?_________________naredimo svet lepši
Jaz sem naredila sladki drožni nastavek iz mojih običajnih droži. Delala sem po receptu Šumerjeve iz njene prve knjige. Druge nimam (tam je recept za panetone), tako da bom recept vzela s spleta.
Drožni nastavek gre pa takole:
10 g droži
50 g bele moke
20 g vode
12 g rjavega sladkorja (jaz sem dala belega, ker imam tega pač pri roki)
Ko se podvoji, ga nahraniš še enkrat z:
90 g moke
40 g vode
23 g rjavega sladkorja
in počakaš da se potroji in potem uporabiš v testu.
Jaz sem jih ravno drugič nahranila. So že prvič neverjetno narasle.
Sedaj grem malo študirat recepte in brat tvoje zapise brbr do sedaj, da se malo izobrazim v to smer.
Drožni nastavek gre pa takole:
10 g droži
50 g bele moke
20 g vode
12 g rjavega sladkorja (jaz sem dala belega, ker imam tega pač pri roki)
Ko se podvoji, ga nahraniš še enkrat z:
90 g moke
40 g vode
23 g rjavega sladkorja
in počakaš da se potroji in potem uporabiš v testu.
Jaz sem jih ravno drugič nahranila. So že prvič neverjetno narasle.
Sedaj grem malo študirat recepte in brat tvoje zapise brbr do sedaj, da se malo izobrazim v to smer.
Metuljc, jaz jih bom tako in tako shranila v hladilnik, ker bom panettone pekla šele okrog novega leta (za božič sta pri nas tradicionalno orehova in rozinova potica). No, mogoče tudi prej, ker se poigravam z mislijo, da bi ga pekla večkrat, ker vaja dela mojstra, naredila manjše in jih imela za novoletna darila. Tako bodo droži gotovo počakale do naslednjega tedna.
Drugače bom pa presežke, ki jih zdaj zbiram v kozarcu, donegovala do konca, jih razdelila v 100g kose, tanko razvaljala in posušila. Naj bi se droži shranjevale tudi na ta način. No, za zdaj so to samo razmišljanja. Rada bi namreč te "jabolčne droži" obdržala še za kakšno drugo sladico. Mislim, da bi bili lahko prvi izziv pustni krofi._________________naredimo svet lepši
Drugače bom pa presežke, ki jih zdaj zbiram v kozarcu, donegovala do konca, jih razdelila v 100g kose, tanko razvaljala in posušila. Naj bi se droži shranjevale tudi na ta način. No, za zdaj so to samo razmišljanja. Rada bi namreč te "jabolčne droži" obdržala še za kakšno drugo sladico. Mislim, da bi bili lahko prvi izziv pustni krofi._________________naredimo svet lepši