Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oljka - Olea

franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Daniel R je napisal/a:
V Dalmaciji imam nekaj terenov, kjer lahko najdem sajance oljk. Zanima me, če je kdo našel tudi v slovenskem Primorju sejance oljk?

Praktično v vsakem oljčniku in v bližnji okolici najdeš sejance, divjake. Na to cepimo potem poljubne sorte. Največkrat so to sejanci neznane sorte, ki se popolnoma razlikujejo od svoje matične rastline.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni.
Planiram narediti oljčnik, pa me zanims ali bo ustrezna medvrstna razdalja 6 m in razdalja v vrsti 5m ter ali naj sadim 60 % belice in 40 % leccino?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Raje 6m. Pa meni osebno Leccino ni všeč, ker ima drobne plodove. Če si jih pa že obiral in ti to ni bila težava, potem jih pa le posadi._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Glede razmaka bo bolje 6x6, kar bo razvidno po nekaj letih.
Moj oče je sadil 5x5 in kasneje mu je bilo žal.
Glede sorte, meni je osebno bolj všeč čista pikantna belica. Večini pa mešanice, ker niso toliko pikantne.
Glede opraševanja se priporočajo mešani nasadi, da so bolj donosni.
Zanimiva za prebrat je diplomska naloga:

https://www.famnit.upr.si/files/zakljucna_dela_repo/653
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Mi smo jih posadili 5X6m. Tako se nam je najlepše izšlo na parceli. Posajeno je 36 oljk. Dobro je, da je vmes tudi kaka druga sorta oljke zaradi opraševanja. Lahko je tudi namizna, če imaš voljo, da jih sam obdelaš za lastno potrošnjo.

Peter! ali imaš mogoče tudi namizno Oblico? Sinonimi: orkula, orbula, velika, debela, pitoma, naša, domača, bračka, krupnica...
turnogo

Pozdravljeni.
Hvala za nasvete.
Sem se odločil, da bom naredil 6,5 m x 6,1 m._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hmm, pa menda ja ne na Gorenjskem... ?
turnogo

mravlja je napisal/a:
Hmm, pa menda ja ne na Gorenjskem... ?

Na Primorskem._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Knjigo "Oljka in oljčno olje" nabavi. Ima kar dosti nasvetov. Jo kar pogosto vzamem v roke.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Prav lahko, da mi nekoč pride prav (pa če je bilo namenjeno meni, ali pa tudi ne... : ). Hvala za "info", tinko .
Bi pa povprašal še, koliko mraza oljke sploh prenesejo? Verjetno naše - buga, štorta... - več, kot kaka italijanska sorta. Ima kdo drevo tu na "celini"?
Odgovori