Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj naj skuham?

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Včeraj sem dobila na mizo bučno juho (muškatno bučo sem spekla v pečici in pire dala v skrinjo), goveje zrezke v omaki in basmati riž za prilogo. Prednost šolanja doma, otroka morata skuhati kosilo.

zrezki so še za danes, poleg bo skutna klobasa.

Jutri zimsko sobotno klasično kosilo: repa s krvavicami, ki sva jih sama naredila (pa repa tudi najina).

Ajdovi žganci z zeljem so tudi odlična hrana._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ajdovih žgancev z zeljem še nisem kombinirala. Nekako mi ni prišlo na misel. Dobra ideja za eno naslednjih zimskih kosil.

Tole s pomivanjem pladnja po cvrenju ocvirkov se mi je zelo dobro obneslo. Ko sem pobrala ocvirke in odlila mast, sem dala noter dobra 2 kg zelja, pokrila s ta nizkim pladnjem in eno uro pustila na 130 °C, na kolikor so se cvrli ocvirki. Pladenj je čist, zelje pa v kozarcih in bo naslednjič hitreje pripravljeno. Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Recept Som po madžarsko, objavljen v nadaljevanju debate, sem osamosvojila, da ga bo laže najti. Glej tule
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, zgance s zeljem ali repo jemo Dolenjci, Gorenjcev v to ne morem prepricati Crying or Very sad
Zgance lahko nadomesti tudi Matevž._________________Lp, Živa
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi na Gorenjskem se jedo žganci z zeljem, od kar pomnim - le žganci morajo biti koruzni.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas so ajdovi žganci obvezni spremljevalec naše "kmečke pojedine" : kislega zelja, repe, krvavic in pečenic in matevža. Naredimo si vsakega po malo in uživamo, da je veselje. Že ob pisanju se mi sline cedijo._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če si premražen in se ne moreš ogreti, je ni boljše jedi kot so ajdovi žganci z ocvirki, zaliti z vrelim, domačim mlekom, takim, nehomogeniziranim.

Drugače pa, ajdovi žganci (zadnje čase jih delam po koroško, glej recept na Kulinarika.net), so se pri nas stregli z gobovo juho, tako, s korenčkom, krompirjem v kockah, jurčki, štorovkami,...kar je pač bilo gob.
Pa z "ajmohtom", običajno piščančjim, kislim zeljem ali kislo repo in krvavicami (to bo danes za kosilo).

Sem pa zadnjič naredila iz koruzne moke, po koroško, žgance. Joj, kako odlično je pa to. Tak orehast okus, res dobro, no, tudi moja je bila z ene kmetije. In kislo zelje zraven. Domače, kupim sicer glave zelja, ampak stara varaždinska sorta, male glavice, precej zelene, tudi kislo zelje je precej zeleno), kisam ga pa sama. Dodam sol, kumino, cel poper in rezine kutin.
mravlja

Metuljc, zakaj pa kutine... ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tako se dela pri nas, dodajo pač h kvaliteti in aromi. Nekaj dam na tradicijo, oni so že vedeli. Ne da se hvalim, zelje je odlično.
mravlja

U, verjamem, da je odlično. Mi je pa zanimivo, pri nas te navade še nisem zasledil - tudi kutine so tu okoli še vedno redka sadna drevesa.
Odgovori