Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
Jaz sem lani prvič obrezoval moje sibirke. Eno od odrezanih vej sem potem poizkusno kar v zemljo poleg ostalih grmov zapičil in se je prijela. Začela je poganjati poganjke.
Storil pa sem neumnost in sem jo zaradi pomanjkanja prostora kjer je rasla prehitro izkopal iz zemlje, ker sem jo presadil v plastični lonec. Kljub temu, da je veja že imela korenine, sem jo očitno prizadel pri presajanju saj se mi je kasneje v plastičnem loncu posušila. Očitno sem bil neroden pri premikanju koreninske grude, zemlja se je malce dol stresla, da so se opazile koreninice in sklepam, da jo je to prizadelo.
Letos bom poizkusil ponovno s tem, da bom veje pustil v zemlji do jeseni ali naslednje pomladi in jih šele potem previdno presadil, ko bodo že bolj okrepljene v koreninskem sistemu. Nekaj jih bom v zemljo, nekaj pa že iz štarta zapičil v plastične lonce z zemljo. Pa da vidim kaj bo.
Če se mi je primila lani kar tako v zemlji brez kakršnihkoli rastnih hormonov itd. potem sklepam, da se bodo letos tudi.
Storil pa sem neumnost in sem jo zaradi pomanjkanja prostora kjer je rasla prehitro izkopal iz zemlje, ker sem jo presadil v plastični lonec. Kljub temu, da je veja že imela korenine, sem jo očitno prizadel pri presajanju saj se mi je kasneje v plastičnem loncu posušila. Očitno sem bil neroden pri premikanju koreninske grude, zemlja se je malce dol stresla, da so se opazile koreninice in sklepam, da jo je to prizadelo.
Letos bom poizkusil ponovno s tem, da bom veje pustil v zemlji do jeseni ali naslednje pomladi in jih šele potem previdno presadil, ko bodo že bolj okrepljene v koreninskem sistemu. Nekaj jih bom v zemljo, nekaj pa že iz štarta zapičil v plastične lonce z zemljo. Pa da vidim kaj bo.
Če se mi je primila lani kar tako v zemlji brez kakršnihkoli rastnih hormonov itd. potem sklepam, da se bodo letos tudi.
muha je napisal/a: |
mravlja: če obilnejša rodnost pomeni to, da iz več kot petletnega grma dobiš pol litra borovnic (če jih pod obilico listja sploh najdeš, preden popadajo na tla), hvala lepa. In kar me je še najbolj motilo: po prvi vročini jo je dosledno vsako leto napadla plesen ali nekaj podobnega in potem sem mesece gledala tisti ubogo zadevo ob robu vrta. |
Tudi jaz sem opazil podoben problem pri enem grmu. Nekaj ga je začelo matrat lani poleti. Nekatere veje in vejice izgledajo tako sivkasto zelene z dlačicami in se sušijo. Je to plesen? Dva grma poleg pa nista prizadeta. Očitno so ene sorte bolj občutljive kot druge.
Kaj storiti s takšnim grmom? Verjetno poškropiti s kakšnim preparatom? Ker sem zelo proti škropljenju in sem samo za bio pridelavo, bom poizkusil letos z agresivno rezjo in če ne bo bolje, bo pač letela ven.
-
- Kraj: Domžale
Danilo je napisal/a: |
Sibirsko borovnico sem pred leti odstranil z vrta, ker zaradi rahlo trpkega okusa plodovi niso teknili razvajenim okusom. Danes je moč dobiti vrsto novejših sort. Lepo prosim za nasvet, katera se po ukusu bolj približa otroškim kriterijem. |
Otroški kriteriji?
Naj bi pomagalo spoznavanje delo in skrb za rastlino pri kriterijih
Če je vse na krožniku je fino samo dobro...ko moraš za nekaj ,nekaj naredit je slika drugačna..ali ni tako?
Drugače pa je Haskap jagoda sorta Docz velikan kar ok..ampak je sladko kisla
trpka ni...
Po moje pa je za to rešitev sajenje ameriških borovnic...
Danilo je napisal/a: |
Sibirsko borovnico sem pred leti odstranil z vrta, ker zaradi rahlo trpkega okusa plodovi niso teknili razvajenim okusom. Danes je moč dobiti vrsto novejših sort. Lepo prosim za nasvet, katera se po ukusu bolj približa otroškim kriterijem. |
Dobre sorte obstajajo. Kupite vse sorte, ki so vam na voljo. Priporočam Fajntim podjetje, ker v lokalnih zadrugah nimajo veliko izbire. Če boste kupili 3 letne boste že v prvem letu imeli neko malenkost sadja za okušanje na vsaki.
Jaz bom od teh, ki imajo dober okus v naslednjih letih, ko bo kaj za obrezat, delal nove sadike, ostale bodo pa ostale za medsebojno opraševanje.Nazadnje urejal/a Boštjan 20 Apr 2021 22:25; skupaj popravljeno 1 krat