Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Skoraj sigurno je fussarium vilt, oziroma padavica sadik....Jaz bi čimprej odstranil pa ne na kompost rastlino zažgati. Tudi zemljo v loncu bi jaz skuril.
Mogoče bi v začetni fazi veljalo zaliti s 3%vodikovim peroksidom, da pobije vse dobre in slabe mikrobe in gljive, nato pa dodati ta dobre nazaj.
Lactobaciluse in trihodermo. Je pa težko opaziti dokler ponavadi ni že prepozno.
V bistvu propadejo korenine.
Mogoče bi v začetni fazi veljalo zaliti s 3%vodikovim peroksidom, da pobije vse dobre in slabe mikrobe in gljive, nato pa dodati ta dobre nazaj.
Lactobaciluse in trihodermo. Je pa težko opaziti dokler ponavadi ni že prepozno.
V bistvu propadejo korenine.
Oj sem jih kar se enkrat presadila, ker se mi je zdelo prevec sumljivo in mi je skoda, ker imam ful enih sort, ki bi jim rada shranila seme. Sem pa kar preventivno zdaj cimet posula. Mislim,da imam problem, ker je prostor prevlazen, saj se ze tako tu bojujemo s plesbijo, je pa edini, ki je dovolj hladen s svetlobo. Poleg tega je bla se zemlja iz Hoferja zanic, tako da sem zdaj kupila Plantelino. Upam, da bo kaj boljse,ker je bilo dela se pa se 🙄🙄
Pri zmanjševanju vlažnosti pomaga tudi sol, nasuta v posodo in posatvljena v kot, kjer se nabira plesen. Sol nase veže vlago. Ko se v posodi sol spremeni v slanico, nastavimo novo posodo s soljo. Slanico pa damo na suho mesto, da voda izpari. Posušeno sol lahko ponovno uporabimo za "lovljenje" vlage..._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Pri zmanjševanju vlažnosti pomaga tudi sol, nasuta v posodo in posatvljena v kot, kjer se nabira plesen. Sol nase veže vlago. Ko se v posodi sol spremeni v slanico, nastavimo novo posodo s soljo. Slanico pa damo na suho mesto, da voda izpari. Posušeno sol lahko ponovno uporabimo za "lovljenje" vlage... |
Dober nasvet!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Hvala za nasvete. Ampak je bil problem sogurno v zemlji. Ko sem vse presadila, sem enega namenoma spet presadila v tisto Hoferjevo zemljo. No, spet je ratala zelena. Ze v trgovini, ko sem jo vzela, je bila zemlja sumljivo topla - ocitno se je dogajala neka reakcija. No tako, s poceni zemljo nisem nic prisparala, ravno nasprotno.. Sem morala kuoit se novo + ogromno casa za se enkrat presadit vse sem porabila. Ampak sem resila svoje sejancke, zdaj pa ze lepo poganjajo prvi pravi listi.
Andreja je napisal/a: |
Hvala za nasvete. Ampak je bil problem sogurno v zemlji. Ko sem vse presadila, sem enega namenoma spet presadila v tisto Hoferjevo zemljo. No, spet je ratala zelena. Ze v trgovini, ko sem jo vzela, je bila zemlja sumljivo topla - ocitno se je dogajala neka reakcija. No tako, s poceni zemljo nisem nic prisparala, ravno nasprotno.. Sem morala kuoit se novo + ogromno casa za se enkrat presadit vse sem porabila. Ampak sem resila svoje sejancke, zdaj pa ze lepo poganjajo prvi pravi listi. |
Zgolj iz lastnih iskušenj... če se pri zemlji pri denarju špara nima smisla . 70l vreča zemlej za sejanje in potem za pikiranje staneta vsaka po nekaj manj kot 10€ kvalitetna zemlja iz nemčije. Vrtnarstvo Dorning ali Čuž oboje v Črni vasi. Sprobano že vrsto let vse super._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.