Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marmelada brez želirnega sladkorja

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Marmelada brez želirnega sladkorja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Je že kdo pogruntal, kako narediti sladko marmelado brez želirnega sladkorja, pa da je ni treba kuhati 2 dni?

Hvala za namige.
sancy990
Prispevkov: 64
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a sancy990 »

Jaz sem nekoč slišala, da zelen paradižnik vsebuje veliko pektina, pobrskaj po internetu in mogoče boš kaj našla uporabnega. Mogoče bo pa kdo drug kaj več vedel.

lp
Mesecnik
Prispevkov: 358
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Lahko uporabis sadje z veliko pektina kot dodatek ali pa si pektin naredis sama iz nezrelih jabolk.
Jaz uporabljam zelin. Se ga dobi v vec variantah.
Sem pa ugotovila, zakaj je dodana mascoba zelinu. Da se marmelada manj peni. Vsak dan nekaj novega Laughing_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ja, pa uporabiš tomatilote, kutine, limono, banano,..._________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Martinka, jaz sem letos prvič odkrila v trgovini ta želirni sladkor, a ponucala sem ga za kavice in kolače, ker sem prebrala samo sladkor. nakupu me je povabila čudovito pisana vrečka.

skratka. kuham marmelade vedno z navadnim sladkorjem. moje izkušnje pri dolgoletni kuhi:
če je sadež zelo zrel in če je po naravi sladek ima sam veliko sladkorja a malo vode, in takrat daš manj navadnega cukra in takrat se tudi prej skuha.

marmelado vedno (kot paradajze) kuhaj v široki, ne globoki posodi. večja površina izparevanja. ob rednem mešanju hitrejše izparevanje in manj kuhe.

če je v prostoru hladno se dalj časa kuha, če je vroče prej itd.

v široki posodi za kuho, kjer je narezano, ali rahlo potlačeno sadje z vilico posuj s sladkorjem dan prej ali vsaj zgodaj zjutraj za večernjo kuho. sadeži se omedijo in je kuha hitrejša.

staro pravilo je na kilo sadeža 70dkg navadnega sladkorja. jaz delam od oka

in kdaj je kuhano?
takrat ko s kuhovnico kapneš na krožniček, malo počakaš nagneš krožniček in ko se žele ne cedi je marmelada gotovo.

taka marmelada lahko stojijo tudi po več let. lp voda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Harka
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Harka »

Ali je že kdo kuhal marmelado/džem/... s kupljenim pektinom ali celo agarjem?
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. Very Happy A vse delam bolj po občutku. Wink
Harka
Prispevkov: 122
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Harka »

In tvoj občutek pravi... koliko agarja na koliko sadja? Wink Very Happy
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Aye-Aye je napisal/a:
Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. Very Happy A vse delam bolj po občutku. Wink

Kje ga pa kupiš?
Odgovori