Naš prvi vrt

crtj-admin
Site Admin

Naš prvi vrt

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
ivob

Odgovor Napisal/-a ivob »

Lep pozdrav vsem vrtnarkam in vrtnarjem. Super forum imate. Veliko informacij sem
že pridobil.

Pa se je končno zgodilo. Prejšnji petek me kličejo iz MOLa (Ljubljana), da smo bili
izžrebani in da bomo dobili vrtiček. Vse skupaj je scoprala moja žena. Mi je kar
povedala. Vrtiček bomo dobili. Pripravi se! Sedaj smo tu. V petek podpišemo pogodbo.
Ne vemo še ali bo "mali"(35m2) ali "veliki"(49m2). Hahaha

No kakorkoli, gre za nove vrtičke ob Ljubljanici (Fužine/Štepanjsko n). Šli smo malo
pofirbcati, ogledal sem si zemljo, parcelacijo. Zgleda luštno. Otroci se veselijo, kar je
najbolj pomembno ane... Upam, da jih bo entuzijazem držal skozi celo sezono.

Sedaj pa bomo potrebovali pomoč. Nimamo izkušenj, nimamo orodja, ker smo pozno v
začetku sezone nimamo sadik, nimamo semen radi pa bi vseeno letos nekaj se ščarali.
Najbolj se navdušujeva za sonaravno vrtnarjenje brez prekopavanja.

Na hitro čez vikend sva skovala načrt:
1. obstoječo zemljo bo potrebno očistiti vseh smeti, kamenja ipd.
2. čimprej narediti načrt vrta in v skladu s situacijo narediti nek okviren sejalni/saditveni načrt.
3. Nakup osnovnega orodja
...

Z deli bi lahko pričeli teoretično že v petek, ce vse steče po načrtih.

Vprasanja:
Groba dela:
Kako se lotiti čiščenja zemlje? Prekopati/presejati vse skupaj skozi neko improvizirano
mrežo? Ponekod je zemlja boljše kvalitete ponekod slabše. Ker bo vrtiček majhen bo
potrebno optimizirati prostor. Želje so kot sem prej omenil vrtiček brez prekopavanja.
Ideja je, da se na ščiščeni zemlji uredijo dvignjene gredice, potke pa se ustvarijo iz
sekancev. Na gredice bi nasuli kar kompost. Po ocenah bi ga potreboval cca 4 kubike
za 10cm višine komposta. Nekateri gredice ogradijo z lesom, nekateri pravijo, da to ni
potrebno. Koliko je minimum za širino potk med gredicami?

Sadnja:
Najbrz še ni prepozno doma v lončke posejati bučke, kumare ipd? Za paradižnike bomo
kar sadike kupili. Ostalo? Pojma nimava. Predlagajte kaj in kako bi se vi lotili Smile
Kam najbolje po kvalitetna semena in sadike? Ali lahko sadim v sveže nametan
kompost? Seveda pod pogojem, da je pravi in da ni nepredelan gnoj!

Zavedava se, da bo prvo sezono vse skupaj najbrz bolj bogo ampak vazno je, da
nabirava izkusnje skupaj z otroci. To bo komedija ... ahahaha

Kaj pa bi vi naredili v taki situaciji? Kako bi se lotili vsega iz začetka? Iz ničle.
Prilagam še nekaj slik...

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dobrodošel ivob in veliko veselja ter uspeha z vrtičkom!

Upam, da boš dobil 49 m2, da bo prostora za nekaj več raznolikosti. Če odšteješ še potke se namreč uporabni del hitro skrči.

Razmišljaš zelo v redu. Mi tule ti bomo natrosili še nekaj nasvetov, kako bi se sami lotili tega. Ni nujno, da se bodo vsi naši nasveti skladali, ti poberi tiste, za katere boš menil, da so ti najbolj na roko. Kot na Šmarno Goro več poti vodi na vrh, tako tudi pri vrtnarjenju različni načini lahko vsi pripeljejo do uspeha.

Takole na prvo misel bi na tvojem vrtu najprej pobrala čimveč kamenja. Zemljo bi poprej prekopala do globine 10 - 15 cm, da izbezaš ven še tiste, ki se skrivajo spodaj. Kamenje: če bodo potke ostale stalne, bi ga jaz nametala kar nanje. Drugo je, če jih boš vsako leto premikal.

Gredice: glede na podlago bi se prva leta nujno odločila za dvignjene, tam okrog 20 cm bi bilo dovolj. Les okrog gredic - da, drugače voda ob robovih preveč rada odteka. Varinata brez lesa: gredice ob straneh obilo obsute s slamo, senom ali nečem podobnim, kar zadržuje vodo, vlago in erozijo. Računaj tudi, da se bodo kupi dvignjenih gred čez leto znižali vsaj za 15 cm. Če ne bodo res občutno dvignjene , bodo jeseni zravnane. Kot vidim gre za skupnostne vrtove, zato je treba gledati tudi na estetiko. Ne gre, da bi vsi imeli v nulo očiščene vrtičke, enemu izmed njih bi bila pa edina zastirka neoplet plevel.

Vrt brez prekopavanja DA. Tudi ta je lahko lep in estetski, da je le vse na njem primerno poravnano. Vendar so začetki, če nimaš v bližini gozda, kjer lahko nabiraš listje in listavko, precej težki. Kupljen kompost prave kvalitete pa hitro preseže globino žepa.

Kaj bi naredila jaz? Nekaj podobnega, kot sem na surovi zemlji ob naši novogradnji. Počasi in s potrpljenjem. Za gredo-dve bi kupila dober kompost, nanje posadila izbor sadik po želji (solate, radiči, paradižniki, kumare ... in, in, in ). Iz ostalih bi le pobrala kamenje, zemljo prerahljala, pognojila s preperelim hlevskim gnojem = humus (dobiš v prosti prodaji), v skrajnem slučaju tudi z briketi in posadila bolj trpežne rastline: fižol (v začetku maja, če ne bo predvidene slane) , tudi za krompir takrat še ne bo prepozno, pač ne boste jedli zgodnjega, grah se ravno tako lahko seje še cel maj. Čez pa zastirko - slama, trave ... (5 - 10 cm,odvisno od velikosti rastlin) S tako zasaditvijo in zastiranjem bo zemlja do naslednje sezone že malo izboljšana. Varianta je tudi, da na sredi dela z nekultivirano zemljo skoplješ jamo, vsuješ noter kakih 20 litrov komposta in posadiš bučke. Zakaj jama in zakaj bučke? Jama zato, ker bi jih bilo na dvignjeni gredi treba dosti bolj zalivati, bučke zavzamejo, ko se razkošatijo, veeliiko prostora. Začetnik zelo rad naredi napako, da 20 cm od bučk posadi recimo radič in potem ni nič od njega, ker ga prekrijejo. Lahko pa zraven posadiš fižol preklar, ta je z njimi v simbiozi (vir: zuf - 3 sestre)

Orodja: Za začetek bo dovolj: vile za rahljanje zemlje (take, s ploščatimi roglji), motika s kratkim ročajem za kopanje malih lukenj in fino okopavanje, motika z daljšim ročajem in širokim rezilom za okopavanje, vrtna lopatka in grablje. Vse ostalo lahko dokupiš sčasoma. Namig: ob obilici orodja, vključno z nihajno motiko, velikokrat, res velikokrat vzamem v roke male kovinske grabljice in male pahljačaste grabljice (ne vem, če niso bile namenjene za igro otrokom Embarassed . So pa oboje kvalitetne in primerno čvrste. S takimi hodijo tudi urejat grobove). Z njimi mimogrede oplevem vrtiček 25 m2, če je le zemlja vlažna.Wink

Preberi tudi tole temo. Nekaj slik sicer manjka, nekateri linki ne veljajo več, a se vseeno najde še marsikaj uporabnega.

Tale forum si pa verjetno že pregledal? http://forum.gartlc.si/gartlc-forum-25.html

PS: za sajenje bučk in kumar je letos te dni glede na vremenske pogoje ravno pravi čas.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ivob, pozdravljen med nami.
Za začetek povem, da so na tem mestu že vrsto let obstajali vrtićki, ki so jih uporabniki vestno obdelovali in imeli lepe pridelke. To vem, ker me je na dnevnih sprehodih nemalokrat zaneslo mimo, da sem primerjala stanje pri njih in na mojem vrtu.
Kolikor sem spremljala početje Mola, sem skoraj gotova, da prsti niso menjali, zato je (po mojem) v dobrem stanju - že obstoječa vrtna zemlja in je ni potrebno kako posebaj usposabjati.

Če bi jaz začele od začetka - in to tik pred sezono, bi gotovo naredila običajne grede (širina 120cm, potke vmes cca 30cm, grede naj bi potekale v smeri S-J) in se poskusila v predlavi. Prvo leto bi skrbno opazovala dogajanje na vrtu in okolici. V eni sezoni bi se tudi že pokazalo ali in koliko sem pripravljena v vrt vložiti svojega časa. "Pravo - končno" zasnovo bi delala počasi - vsaj do druge sezone. Poleg ostalega je pomembno, kaj želimo na vrtu pridelati in vse naše želje potem prilagoditi na kolobar, ki je za uspešno prdelavo ključnega pomena. To je meni pri organizaciji vrta povzročalo največ težav in je trajalo kar nekaj let, da sem našla najboljšo rešitev.
Da ne bom za začetek predolga: moj nasvet je, da z raznimi trajnimi postavitvami še ne hitite in si pustite čas, da se prvo z vrtom in njegovimi značilnostmi spoznate. Potem se boste lažje odločili..._________________naredimo svet lepši
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Ivo, dobrodošel. Lepo je prebrati, ko se mlada družina navduši za vrtnarjenje. Tudi v naših koncih jih je kar nekaj. Poleg odličnih nasvetov predhodnic se mi zdi pomembno, da eno malo gredico namenite izključno otrokom. Sami oz. po nasvetih naj izberejo kaj bo tam "živelo". Jagode , rože, korenček..., kar imajo radi in lahko skrbijo za to preko igre. Pravzaprav enako velja za starše. Ne dovolite, da veselje postane finančno in časovno breme.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Zelo pomembno se mi zdi otroke vključiti tako, da bo del vrta samo njihov, kot je omenil Danilo. Od tega bo odvisno, ali boste na vrtu uživali vsi ali pa bosta starša delala, otroka pa nergala.
Iz otroštva se z vrta najbolj spomnim naših kur, rabarbare, ute iz visokega fižola in svoje mini gredice, kjer sem sadila, kar mi je bilo všeč. Slučajno je to bil "zimzelen" iz gozda, nizka rastlina z živomodrimi cvetovi. Ata je nekaj godrnjal, a moj nasad je lahko ostal.
Danes pa tako zagnana za vrtnarjenje, čeprav sem bila dolga leta kot blokarica brez vrta._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ivob

Odgovor Napisal/-a ivob »

Hvala res vsem za koristne nasvete! Bodo prav prisli.
V petek smo podpisali pogodbo in takoj priceli z deli. Oba z zeno sva neodvisno drug od
drugega seveda takoj kupila sadike solate ker smo veliki solatarji. Pa se na vrtu nismo bili Very Happy

No v petek zvecer so bile vse sadike skupaj z jagodami ze v zemlji. Taksno navdusenje je bilo.

Spoznali smo tudi mlad par na sosednjem vrtu ki sta razmisljala podobno kot mi. Radi bi
vrtnarili brez prekopavanja! Hmmm, zanimivo. Mlada arhitekta sta vse pridno zmerila in
ravno tako z navdusenjem nacrtovala nov vrticek. Potem se je odvila vikend zgodba.
Potrebno je bilo nabaviti les za gredice, zrezati na dolzine, pobarvati z naravnim oljem (15
litrov ga je slo za skoraj kubik lesa) in na koncu sestaviti gredice.
Les pripravljen za sestavo gredic:

V nedeljo smo z motokultivatorjem se dodatno pofrezali vrticke (se je naredila kar vrsta zanj)
saj smo tako prej zbito zemljo lazje premetavali na zeljene lokacije. Zgornji nov sloj je bil
precej kamnit, spodaj pa je zemlja fantasticna. Gredice smo vpasali tako, da smo potke
malo poglobili zemljo pa nametali v gredice. Potke se dobijo sekance tako da se nivoji
izravnajo. Sirina potk je 35cm. Upam da bo zadostovalo.

Danes po sluzbi smo nabavili se kompost (dobre 4 kubike za oba vrticka. Tri grede bodo namenjene
nacinu brez prekopavanja, ena in pol pa klasicnem nacinu vsaj za to sezono. Lahko se
izkaze da bo kompost "prevroc". Drugace pa lepo disi. Solatke in jagode smo malo
presadili, da smo jih prilagodili novim meram v dvignjeni gredi. V tej tocki sva bila tako
utrujena, da sva si zakljucek pustila za jutri.Z odvecnim kompostom bomo "pognojili" prvo
gredico. Sestavili bomo se zadnjo in to bo pocasi to...

Lep pozdrav vsem!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Super in čestitam!

Čez čas se oglejte še za kakšnim koščkom protitočne mreže (enojno pletena zadostuje) in par loki (Bauhaus je imel odlične, tanke in upogljive, upam, da jih še ima). Da za vsak slučaj prekrijete gredice z najbolj občutljivimi rastlinami (solata recimo). Da je na varnem vsaj del pridelka pa še pred pticami in mački bo zaščiteno.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Krasno - izgled in vaše navdušenje.
Protitočna mreža na lokih je pa poleti tidi super senčilo ob poletni pripeki. Če jo zdaj položite kar direktno ma solato, le-tej to ne škodi, ptiči in morebitni mački pa ne pridejo na svoj račun.
35 cm je ravno prava širina, imam tako tudi sama.
Pa še to: nasujte sekance pod nivo gred, da ne bodo silili nanje. Saj jih lahko po potrebi dosujete.
Želim vam veliko veselja in pridelka!
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Všeč mi je, kako se je že več koščkov Ljubljane spremenilo v lično enotno urejene vrtičke. Upam, da cena najema ni previsoka in bodo dostopni tudi socialno šibkejšim. Za lastnike "vikendov" in z vseh vetrov prinešenih stvari po grmovjih za Savo in še marsikje to vseeno ni mamljiva zamenjava.
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”