Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni tudi že vsi zorijo, razen San Marzano.
No, tudi pri tej sorti se na eni sadiki prvi plod že rahlo barva, bo konec tedna.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala!
Mfranc, po moje bodo zdaj hitreje zoreli, saj ni prevroče in tudi premrzlo ne. Le pred plesnijo jih bo treba obvarovati.

Tajci in Dašabina, za solate prav pride, če so različnih barv, za omake je pa vseeno. Kako pa, da imaš samo rdeče, Dašabina?

brbr je napisal/a:
No, [b]Plamenka[/b], končno... Sem že mislila, da si paradižnike nehala gojiti Laughing

Si me pa nasmejala, brbr. Laughing

AB, ti imaš pa sigurno bogato obložene sadike. Wink
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, zelo lepo obložene so. Sicer so bile kakšno leto nazaj še bolj, ampak to sezono nisem pretirano gnojil grede, tudi razne foliarne dodatke ( razen kalcija ) sem izpustil.
Razmišljam, da bi se v prihodnosti malo poigral z redčenjem, ker se mi zdi, da morda okus plodov malce peša ?!
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pred 14 dnevi sem hvalil sorto Nimbus F1, da je rodna in ima lepo rast.
No, ampak zdaj pa vidim, da mi na prostem plodovi pokajo, pa tudi okus je sila (pod)povprečen.

IMG-8004


Takole pa rastejo pelati: spredaj ena lepo obložena sadika San Marzano Lungo 2, zadaj Flaschentomaten, ki je letos začel zoreti med prvimi ...

IMG-8003

-------
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

AB, je zastirka slama, ali travni odkos?_________________mfranc
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Slama. Pri paradižnikih in fižolu slama, pri paprikah in čilijih pa travni odkos.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ma slamo nabavljam že leta, pa je še nisen nabavil Cool . Moti me večkrat omenjena zoprnija da vsebuje precej plevelnega semena ....

?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc: pri mleti slami, kakršno so pričeli na veliko prodajati letos, plevela NI! Vsaj v tisti ne, ki sem jo jaz kupila, v 3 različnih prodajalnah. Edina sitnost je, da vedno, ko grem med paradižnike, na natikačih privlečem s seboj drobce slame na asfalt in zunanje stopnišče. Pri miskantu je tega manj.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pravzaprav sem vprašal malo na zalogo Wink . Trenutno, do kakšne spremembe pri vzgoji še kakšnih kultur, pa ne pride v poštev. Pod strehco, pri paradižnikih sem lani uporabil miskant, pa je bilo zalivanje s z vodo premalo, da bi miskant vsaj malo razpadel. Lanskega sem letos uporabil za zastiranje solate, pa mi kosi vse razkopljejo. Za drugo leto imam za solatni gredi novo idejo; bom pa kljub temu vprašal: Se da solato zastreti s slamo, pa da v vlagi ne začne gniti. Pri debelejšem sloju, pri tankem je nevarnost, da plevel veselo prikuka ven?_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 07 Avg 2021 21:55; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka , si imela prav. So se res zbudili; včeraj zvečer sem opazil, da jih je dovolj že za solate, pa za kakšno kuho tudi. Čez dva dni vidim, jih bo približno enaka bera.

Za omake jih še ni dovolj, razen kak dnevni višek bo šel v manjši lonček.

_________________mfranc
Odgovori