Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danes nabrani. Veliko pa je še zelenih. Precej jih je objedenih, pa zelenih smrdljivk je veliko.

tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Cela barvna paleta. Kaj narediš s temi zelenimi?_________________Naj raste
Uporabniški avatar
Plamenka

Nekaj zelenih, rumenih in rdečih sem odbrala za čilijeve omake, ki se bodo kuhale jutri. Zeleni paradižniki (Lucinda) bodo za omako z Green habaneri.

Ostali paradižniki se danes kuhajo za paradižnikovo omako, ki jo skuham iz vseh barv paradižnikov in pride rdeča.
Uporabniški avatar
Plamenka

Z letošnjo sezono paradižnikov nisem preveč zadovoljna, saj se je poznalo, da sem jih sadila kasneje, poletni vročinski valovi pa jim tudi niso koristili. No, nekaj ozimnice seveda je, a ostalo je 8 gajbic nedozorelih. V zadnjem tednu v rastlinjaku ni nič dozorelo, zato sva jih z možem obrala. Našla sem recept za nekakšen ajvar in upam, da uspe.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ajvar iz zelenega paradižnika, rdečih paprik, čebule, gorčice, je krasen shranek. Recept na Kulinariki, pa nasploh jih Google kar nekaj ponudi.
Včasih smo ga delali redno, tudi letos ga bom, sem dobila paradižnik od sosedov.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ja, takega sem mislila.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Danes nabrani. Veliko pa je še zelenih. Precej jih je objedenih, pa zelenih smrdljivk je veliko.

https://i.ibb.co/5LFVQk6/DSCN5735-2.jpg

Plamenka, zeleni pa verjetno/sigurno? Wink še zorijo.

Če ne omenim mizernega okusa, moram biti s pridelkom nekako zadovoljen. Pa postrgančki na grmih se še trudijo; sploh pelati, ki še dobivajo nežno roza barvo. Še nekaj dni do 15 stopinj bi rabili, da dozorijo.

Pred pozebo seveda.

Solatni dozorevajo bolj počasi, trenutno eden dnevno ....
Sem jih pa pred tedni še močno razredčil, saj so bili še vedno temno zelene barve.

V glavnem pa - je sezone pri meni konec!_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Lepo, MFranc.
Nekaj paradižnikov pri meni še zori v gajbicah, ostali so se uporabili za ajvar. Saj pravzaprav je že čas za konec sezone. Wink
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Plamenka, res bi bil čas za malo paradižnik pavze. Če je bil pred mnogo leti avgusta čas zanj na maminem vrtu, se sedaj pečam z njim skoraj celo leto. Novembra ga še pobiram v rastlinjaku, decembra pa že posejem prve zgodnje za okušanje. Pa cel cirkus okrog izbora sort in trhli sklepi o zmanjšanju nasada.....heheh
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sem pozabil, da moram danes obrati še zadnji lonec s paradižniki, potem pa res čakam, da pride ali zmrzal, ali še kakšno stopinjo več, da še kaj dozori.

Imam te razvlečene sezone tudi že dovolj; celo opor še ne morem pospraviti; velika večina grmov je še na vrtu, veliko samo s po enim kandidatom Cool ._________________mfranc
Odgovori