Kako meso jemo???

Odgovori
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

No, pa se še jaz oglasim, ker sem eden tistih grozovitežev, ki "muči" živali v farmski reji.
Saj vem, da bi jim bilo lepše zunaj, v naravi oz. kmečkem ali predmestnem dvorišču. Vendar pomislite, kako je bilo včasih, ko so se okrog hiš sprehajale kokoši, gosi, kakšen pujsek vmes, skoraj vsaka družina izven mesta je imela živali. Pa danes? Vse je lepo urejeno: gredice, travica za vikat, ostalo tlakovano ali "oploščeno", v tej lepoti pač ni mesta za domače živali, ki bi srale in brskale vsepovprek. Tako je samooskrba pač padla, saj se v trgovskem centru vse dobi. Ljudi je vedno več in brez množične proizvodnje tudi oskrbe ne bi bilo. Glede mučenja pa: jaz za moje živali skrbim po najboljših možnostih, ki jih pač taka reja omogoča. Vem pa. čemu so namenjene in licemersko ne vzdihujem. Tudi jaz velikokrat trpim in milijoni po svetu prav tako. Takšno je pač življenje. Pa brez zamere!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Prispevkov: 9475
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

stara postaja je napisal/a:
Vem pa. čemu so namenjene in licemersko ne vzdihujem. Tudi jaz velikokrat trpim in milijoni po svetu prav tako. Takšno je pač življenje. Pa brez zamere!

Se strinjam. In o trpljenju domačih hišnih (in obhišnih) ljubljenčkov bi se dalo tudi kakšno reči.
juglans
Prispevkov: 3389
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Metuljc?

Citiram:
Lahko obračate kakorkoli, ampak, človek je po svoji zgradbi in encimski sestavi vsejedec.


... pa tudi "nepopisan list papirja", ki ga sproti izpolnjuje ...

...izpolnjuje pod uplivom telesa (kot omenjaš sama), poleg tega pa še čustev ter intelekta.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Lahko bi v nedogled razpredali o trpljenju na našem planetu, nikakor pa ni, da bi dejali: saj tudi v Afriki trpijo, pač vseeno, če pri nas tudi,
ali: saj drugje tudi tako delajo po farmah, potem lahko tudi mi. Zgledujmo se po boljših, ne po slabših in vsak naj začne pri sebi spreminjati svet.

Ljudje smo različni, po naravi vsekakor vsejedci, ampak roko na srce, koliko mesa se je pojedlo včasih, kako masovno je pa to danes. Včasih so meso jedli ob praznikih, danes ga samo za praznik ne (en dan v letu, ko je post).

Nič nimam proti mesu, ga kuham in pečem za druge, ampak če že, bom, če se le da, uporabila domače meso in ne vem, kaj je pri tem licemerskega. Kupljeno je res cenejše, ampak smo spet pri količini mesa, ki je človek ne rabi. In ne zdi se mi prav, da lahko cena življenju (četudi živalskemu) tako pade. Mogoče bi pri višji ceni vsak začel bolj spoštovati to kar ima in bil zadovoljen tudi z malenkostmi.
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Pika, ne vem kakšno predstavo imaš o farmski reji. Ne gre za nobeno trpinčenje, razen to, da živali rastejo brez svobode. Pa tako se godi tudi prenekateremu hišnemu ljubljenčku. Ta pa trpi brez potrebe, zaradi sebičnosti lastnikov, ki želijo spremeniti žival v nekaj kar ni. Živali za prehrano pa vendarle imajo smisel, namreč gre za hrano. Kje bodo pa mestni prebivalci dobili "domače" meso (spet ne vem, kaj si pod tem predstavljaš), če še podeželski prebivalci ne pridelajo zase. Sicer pa zaključujem svojo udeležbo v tej debati, ker nima smisla ._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Imam soseda, kmeta. Ima zemljo, štale...
Štale so prazne, njiv ni, zemljo je dal v najem drugemu kmetu...
Januarja sem ga srečal v trgovini z dvema vrečama krompirja.
A boš že sejal, sem se pošalil? Ne, potrebujem za hrano.....
Kmetje praktično nimajo več vrtov, ne kurnikov, ne svinjakov. Se ne izplača, pravijo, pa še vse je posrano, pravijo gospodinje, ki se raje sprehajajo po mestu in kupijo vse potrebno. Doma pa ata sam s stroji obdela, kar je potrebno....običajno imajo monokulturo. Ne potrebuje več motk, ne grabelj, tudi.....
Imajo kmečke peči, kruh kupujejo, ogrevajo na olje.
Ljubi bog, kam smo prišli? Še kmetom se grauža drek in gnoj, ne marajo smradu, kmetijskega orodja. Kmetice - gospodinje, so postale dame, ki cele dopoldneve preživijo v mestu, kmetje pa so postali šoferji - mehaniki....
Nekatere kmetice kupujejo jajca v blagovnicah, enako vrtnine in jih po dvojni ceni prodajajo na tržnici.
Zmešan svet kot oblast.
Nihče ne bi več gojil in vrtnaril, ko pa vidi kako se goji in vrtnari »industrijsko«, pa se začnemo zgražati.
Gospe in gospodje, a ste pozabili kakšne piščance smo jedli pred 50 leti? Same noge so jih bile, ker so cel dan letali po dvorišču, jedli in srali, ko pa so bili stari pol leta, so bili primerni za zakol – seveda ob posebnih razlogih….
Ko pa so se pojavili prvi farmski piščanci, pa smo začeli vpiti: le kdo bo jedel te plastične piščance? Pa so se našli bistroumni in te, iste piščance obdržali še en mesec v štali, jih krmili s koruzo in krompirjem. Po mesecu dni, so imeli kilogram več, bili so malo bolj »kompaktni«. Pa so se našle fralle in vpile: le kdo bo jedel to mast.
A sploh vemo kaj hočemo?.
Jedli bi vse, vse domače, poceni, okusno, najboljše kvalitete.
Imamo »farme« gob. A se vam ne smilijo, da jih na hitro vzgojimo, potem pa porežemo in pojemo?
Zamislimo se, razmislimo in se odločimo: ali bomo še naprej obdelovali z motikami, kosami in srpi, gojili piščance na dvoriščih, prasce krmili z gostinskimi ostanki hrane? A so kmetje in kmetice pripravljeni še vedno »tlačaniti« zato, da bo mestna gospoda jedla piščančke in jagenčke, ki se bodo prosto gibali po posesti, vmes se cartlali z gospodinjo in otroki……
Zresnimo se!_________________Viktorh
juglans
Prispevkov: 3389
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Zamislimo se, razmislimo in se odločimo: ali bomo še naprej obdelovali z motikami, kosami in srpi, gojili piščance na dvoriščih, prasce krmili z gostinskimi ostanki hrane? A so kmetje in kmetice pripravljeni še vedno »tlačaniti« zato, da bo mestna gospoda jedla piščančke in jagenčke, ki se bodo prosto gibali po posesti, vmes se cartlali z gospodinjo in otroki……
Zresnimo se!


poklon

Žebljica na glavico aktualnemu stanju družbe.
Marinka
Prispevkov: 458
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Zakaj kmetje ne redijo prašičev ?
Logična razlaga, ker je naša zakonodaja postavljena tako. Dobesedno kaj mi je povedala bljižnja soseda: " Svinje ne smejo jesti pomij, ki jih pridela v kuhinji, lahko pa bi ona jedla kar se pripravi za svinje Embarassed ".
Sem odraščala na kmetiji in prašiči so bili zato, da pojedo ostanke hrane. Zakaj je sedaj drugače?
Vsako leto pridejo gospodje z ministrstva za kmetijsvo in izpolnijo zapisnike in maltretirajo kmete za vsako malenkost. Mogoče je to vzrok Question_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

"Žebljica na glavico aktualnemu stanju družbe."

Ne smeš pa spregledati, da se s takšnim stališčem marsikomu zameriš.
Takšno je pač življenje...._________________Viktorh
JANEZ L
Prispevkov: 180
Pridružen: Sr Apr 16, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Zanimiva tema in ne razumem zakaj je zamrla... Embarassed Meso... v teh časih, časih norosti in amputacij uma, že kar Bogokletna beseda, ampak na skrivaj, ga večina še vedno z veseljem konzumira. Saj pakirano meso ni žival, to je praktično zraslo, od nekje in se pojavilo v lokalni "špecariji". Me zanima kako shajate s tem, da si prizadevate na vse "kriplje" vzgojiti domačo, bio zelenjavo, meso pa kupujete po večini v supermarketih? Sam sem pristaš samooskrbe in dejansko 90% hrane je v našem gospodinjstvu domače, ne samopridelane, ampak govedina in svinjetina od Prijateljev, ki redijo in preverjeno dobim najboljše. Kar se divjačine tiče, si upam trditi, da je to najbolj Bio- Naravno meso, za to poskrbim osebno in tega je največ na jedilniku. Tudi ne razumem licimerstva:"Mi je hudo, ker sem jedla jagnje, pišče...itd" Če ti je hudo, tega ne počni. Bistvo je zavedanje, da se obrnemo od marketov in si meso priskbimo direktno od preverjenih rejcev, lovskih družin in rejcev divjadi, še bolje je, da si poskušamo to zagotoviti sami. Tak isto je z ribami. Ne mislite, da kopujete sveže ribe v ribarnicah ali divje morske, vse to je gojeno in krmljeno z briketi. Zakaj ta moja pisarija, samo z Bogaboječo željo, da bi se ustvaril "klik" in bi se rešili nestvarnih predsodkov ter začeli strmeti k celoviti samooskrbi. Smile_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Odgovori

Vrni se na “Čvek”