Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

mm106
Juarez

Odgovor Napisal/-a Juarez »

Škoda, sem upal, da ima vsaj srednje bujno rast.

A lahko kdo napiše za Opal glede rasti in pa rodnosti? Predvidevam, da je bolj bujna kot Pilot, vendar verjetno ne tako rodna?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Za Sirius ( žlahta od Opala ), na M-7, lahko povem, da ima kar močno rast in slabše obraščanje.
Tudi za tiste tri veje, ki sem jih nacepil z Opalom ( na tri različna drevesa )-, se mi zdi, da so kar močno odgnale.
Juarez

Odgovor Napisal/-a Juarez »

Sem vzel kar Opal na M7 pa da vidimo.
California

Odgovor Napisal/-a California »

Pozdravljeni, pred štirimi leti sem posadil sadiko jablane Rdeči Delišes (kupljeno pri Sadika na dom). Lani mi je kljub pozebi en plod preživel in moram reči, da jabolko še zdaleč ni izgledalo kot jabolka iz videa spodaj. Mislim na barvo kože, okus pri mojem jabolku nič posebnega, nobene arome kot pri zlatem delišesu...zunanja barva pa zelena z ozkimi rdečimi progami od peclja proti mušici na sončni strani. Na prvi pogled kot mnogo drugih sort jabolk.
https://www.youtube.com/watch?v=SAanKlcupmI
ima kdo od vas omenjeno sorto in kakšne so izkušnje?

Lp, Vlado_________________Lep pozdrav
Vlado
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Verjetno te je pri nakupu zavedlo, a jabolki "Rdeči delišes" in "Zlati delišes" si nista v sorodu in sta si po lastnostih različna.
California

Odgovor Napisal/-a California »

Ni bilo zavajanja. Zlati delišes sem omenil le zaradi arome. Rdeči delišes naj bi imel podoben okus. Izgleda, da sem dobil in posadil nekaj čisto drugega kot sem hotel kupiti..._________________Lep pozdrav
Vlado
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Preberi si tale opis: https://www.orangepippin.com/varieties/apples/red-delicious

Možno je, da je bila tvoja sadika napačno označena in si v resnici dobil nekaj čisto drugega (se zgodi), možno je pa tudi, da imaš res čisto pravi red delicious in si pač na lastni koži ugotovil to, kar se ve že dolgo. Da je to pač zanič sorta in da je njeno ime samo marketinško zavajanje potrošnika. Pusti še kako leto, mogoče bodo drugič jabolka kaj bolj lepo rdeča (odvisno od vremena itd). Kaj posebej okusna pa verjetno ne bojo nikoli.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Glede "preživelega" plodu je treba napisati še to, da je možno, da gre za plod iz sekundarnega cvetenja, ko so se nekateri vegetativni brsti diferencirali v cvetne ob pozebi ali tik pred njo.

Že pri plodovih iz primarnega cvetenja so opazne razlike v velikosti, obliki, barvi, okusu,...
Plodovi iz sekundarnega cvetenja pa so praviloma vedno slabše kakovosti po vseh lastnostih. Vsaj pri meni je tako, sploh zadnji dve leti, ko sem zaradi pozebe puščal praktično vse kar je obstalo.

V "normalnih" letih sekundarne cvetove vedno potrgam.

Sekundarno cvetenje se pojavlja tudi pri hruškah, kjer pa jih ponavadi pri zgodnejših sortah nekaj pustim, saj npr. viljamovka iz sekundarnega cvetu kasni z zrelostjo 2 -3 tedne. Že po izgledu je manjša in večrat malce drugačne oblike, okus pa je praviloma OK._________________lp
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Rdeči delišes je bila moja priljubljena sorta jabolk vso mladost. Imel jih je sosed, drevo je polno rodilo, res kvalitetnih plodov pa je bilo zelo malo.
Všeč mi je poseben okus ne povsem dozorelega, ko je meso še zelenksato. Takrat je jabolko še trdo, ko pa rdeči povsem dozori, je okus še boljši, a je (zame) za pojest je značilna krona, ostalo pa je kašasto.
Zadnja leta se ga občasno dobi na policah trgovin, kakovost pa je tako-tako. Kupim ga in pojem, presežek pa ni.
Je pa rdeči delišes iz trgovine precej boljši kot zlati delišes - če poznaš okus, sočnost in trdoto zrelega slednjega direkt z drevesa.
Odgovori