Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

enapi je napisal/a:
Meni se je lani tudi en grm slabo olistal. Bil je poln cvetov, listov pa relativno malo. Plodovi so bili majhni in so odpadali. Letos sem večino vej porezal in pustil samo mlajše - stare max. 3 leta. Ko boš čas, bom pognojil z AS. Poročam rezultat.

Nabavi si elementirano žveplo da bo pravi ph.zgleda da so nekatere sorte občutljive na srkanje hrane če ni pravilno in ni razvoja...?

Ima kdo sorto Razz?
Danes dobil
Baje naj bi bila dobra za marmelade itd...
Razz je potomec križanca dveh selekcij Blueray in Bluecrop
enapi

Odgovor Napisal/-a enapi »

primoz.lesjak@student.fmf je napisal/a:
Pozdravljeni,
na lani posajenem grmu sem opazil, da se vrhi nekaterih vej sušijo, kaj bi lahko bil vzrok (morda suša)? Bi bilo najbolje, da jih obrežem do zdravega lesa?

Enako težavo imam tudi jaz na enem grmu. Mlade veje so proti vrhu posušene, rjave. Kaj storiti, oz. kaj je vzrok?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vrhovi se običajno posušijo, ker les jeseni ni dozorel. Lahko pa je tudi
fomopsis ali katera druga glivična, ki se naseli na nedozorelem lesu. Rešitev je
jesenko in spomladansko tretiranje z bakrom. V sadjarstvu je baker zakon!_________________Narava vse povrne!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Borovnice v loncih že odcvetajo

008-3_________________mfranc
saks371

Odgovor Napisal/-a saks371 »

Pozdravljeni,

temo spremljam, tudi sam sem posadil nekaj borovnic. Nisem nek poznavalec gnojenja še. Letos sem opazil, da so listi take bolj rumenkaste barve. Kaj bi lahko bilo?

LP
Primož
[/img][/url]
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

saks371 je napisal/a:
Pozdravljeni,

temo spremljam, tudi sam sem posadil nekaj borovnic. Nisem nek poznavalec gnojenja še. Letos sem opazil, da so listi take bolj rumenkaste barve. Kaj bi lahko bilo?

LP
Primož
[/img][/url]

prelistaj temo od prve strani ogromno odgovorov boš najdo
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos se mi pomladansko brstenje in cvetenje na vrtu nekako čudno obnaša. Velja za sadno drevje in jagodičje; pavšalno so brsti po vejah nekako razmetani; veliko je con, tja do meter dolžine, kjer so brsti zelo zakrneli .... Rolling Eyes . Posledica "šibkih" zmrzali?.

Borovnice imajo bogate cvetne popke, ampak se šele začenjajo odpirati._________________mfranc
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Pri meni Patriot že en teden cveti, Bluetta, Blueray tudi začenjajo, čmrljic pa ni. Samo dve sem opazil do zdaj. Upam, da se stanje popravi, ker tale (Nacionalni inštitut za biologijo - Kam so letos izginili vsi čmrlji?) monitoring od lani (4.10.2021) je kar pretresljiv.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ferdo36, danes je moja srečelovska Elizabetka dobila novo domovanje v postelji iz litvanske šote in v mreži proti voluharju, še enkrat hvala! Very Happy Šoto sem dodala tudi ostalim borovnicam.

Zanima pa me, če je pravkar postrižena ovčja volna primerna za zastirko pri borovnicah? Do zdaj jih nisem zastirala, ker poletja pri nas ponavadi niso zelo suha in vroča.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

JernejZ je napisal/a:
Pri meni Patriot že en teden cveti, Bluetta, Blueray tudi začenjajo, čmrljic pa ni. Samo dve sem opazil do zdaj....

A nimate v okolici nobenega čebelnjaka? Pri meni čebele polno delajo na borovnicah, pravi živ žav...
Odgovori