Cene in plače leta 1973

crtj-admin
Site Admin

Cene in plače leta 1973

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljeni,
A je na forumu kdo, ki je že delal leta 1973.
Včeraj sem s teto(letnik 1951) načel zanimivo debato o plačah okrog tega leta.
Sama je delala kot natakarica v manjšem lokalu in prejemala plačo 30.000 din. Da je bilo 30.000 ni sigurna, morda z nulo več ali z nulo manj.
Kot je sama rekla, je bila plača mizerna in si ni mogla dosti privoščiti.
Ker ni 100% glede plače, ali se kdo spomni, kaj je v omenjenih letih pomenil tak denar in kaj si si lahko kupil?
Recimo, koliko je takrat stal hladilnik, spalnica, kuhinja ali kakšna večja stvar pri opremi stanovanja, morda rabljen avtomobil......?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za leto 1973 ne vem, se pa še dobro spomnim, da sem v letu 1964 za običajno malo debelejšo industrijsko izdelano jopico, niti ne volneno, dala 8.000 din (danes bi podobno na tržnici dobila za 30 €), moja mesečna plača začetnice iz dna lestvice je bila pa 18.000 din. In da si ob taki plači ter še plačevanju šolnine ob delu ter najema sobe, ki sem si jo delila še z dvema sostanovalka, nisem mogla kupiti čevljev in zimskega plašča in sem nosila tisto, kar so mi podarili drugi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Našla! Kje drugje, kot na internetu.
Odpreš PDF in greš na stran 17:

Glede na moj podatek zgoraj je treba vzeti v obzir, da je bila leta 1965 prva denominacija dinarja, odrezali so dve ničli.

Emajliran štedilnik 1.070 din
Pralni stroj 3.275 din
Električni štedilnik z avtomatom 1.800 din
Sesalec za prah 428 din
TV sprejemnik 3.247 din
Ženski (!) šivalni stroj 1.587 din - joj, kako bi danes skočile ženske ob tem poimenovanju.
Moško kolo 683 din
Osebni avto Zastava 750 (fičko) 26.368
Liter bencina odvisno od oktanov od 2,88 do 3,18
Pralni prašek za strojno pranje liter 14,93 din
Delavski gumijasti škornji 55,45 din
Spalnica kompletna 4.980 din

Upam, da sem na hitro prepisala prave številke, sicer si pa lahko te in še veliko drugih sami pogledate na linku Zavoda za statistiko.

Takrat smo vse vrednejše zadeve kupovali na kredit, saj nam ga je pridno pomagala odplačevati inflacija.

Tukajle si lahko ogledate še povprečne plače po posameznih poklicih v letu 1973.
Uporabniški avatar
Peter

Muha,
Hvala za to. Sem pa to tudi sam našel še preden sem pisal tu. Mi je pa čudno, kar je rekla teta, da je zaslužila 30.000, no morda z nulo manj. Ampak vseeno, da je lahko kupila 3 štedilnike ali en pralni stroj, če je rekla, da je bila plača resnično mizerna in si ni mogla nič privoščiti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dolgoročen spomin je čudna stvar. Pomeša ničle, pomeša leta. Lahko, da je bilo 3.000 din in to nekaj let pozneje, ko je bilo vse že dražje. Generalno ji pa lahko verjameš, da si ni mogla kaj dosti privoščiti. Pozabila sem podrobnosti, vtis je pa ostal enak njenemu.

PS: narod naš dokaze hrani. Našla sem potrdilo o plači za leto 1974. Za delovno mesto v zgornjem srednjem razredu v firmi z za tisti čas zelo dobrimi plačami. Plloletni neto zaslužek 25.485 din. Dobro plačan visokokvalificiran orodjar z dolgoletnimi izkušnjami je dobival podobno plačo. Slabo plačana natakarica bi dobila morda dve tretjini tega ali še manj.
Nazadnje urejal/a muha 16 Maj 2022 10:20; skupaj popravljeno 1 krat
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Živjo. Sem povprašal mati in pravi naslednje.
Kot trgovka je imela plačo 20.000 DIN, za njo pa si, recimo ni mogla niti približno plačati ur za vozniško dovoljenje. Po spominu, s tem zneskom le par ur. Pralni stroj je kupila s kreditom, številk pa se ne spominja več.

L. 76 je napredovala v pisarno in tam je bila situacija že precej boljša. 120,000 din plača.
Uporabniški avatar
Peter

Hvala obema, malo bolj jasno je vse skupaj.
juglans
Mama verjetno ni dobila 6 krat večjo plačo nekaj let kasneje? Dvigi cen in inflacije so naredile svoje.

Če se še kdo spomni, malo širše, kakšna je bila plača med letoma 70 in 75 in kaj si si lahko kupil s tem denarjem?
Hvala
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mislim, da je mogoče. Verjetno pa je bilo tistih "20 jurjev" zares začetna plača tudi za trgovca.

Namreč oče je v enakem času kot delovodja dobival 120.000 din.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

S temile 20.000 in 120.000 dinarji nekaj ne more štimat! Kar sem jaz napisala, izhaja iz pisnega potrdila za tisto leto, se pravi, da ni dvoma. Enostavno ni možno, da bi orodjar dobil mesečno le dobrih 4.200 din, trgovka pa 20.000, delovodja celo 120.000 din??? Odnos najnižja:najvišja plača je bil, če se še dobro spomnim v podjetju 1:5 ali največ 1:7, in to od čistilke do direktorja. Inflacija je bila, a tista leta le ni tako močno divjala.

UPS Embarassed spregledala, da se potrdilo nanaša le na 6 mesecev (menjava službe)- se pravi za celo leto bi bilo okrog 51.000 din, mesečno torej ca 4.250, to se pa že sklada tudi z uradnimi podatki statistike iz linka v mojem prvem prispevku. Se pravi, dvojno potrjeno!

Peter, kar zaupaj statistiki, je dosti bolj verodostojna kot spomin za 50 let nazaj.

Tudi se niso plačev naslednjih letih tako močno zviševale. Za isto delovno mesto je bil celoletni zaslužen leta 1978 = 80.745 din.

Kot zanimivost, od tega neto zaslužka so pred izplačilom odbili še

- 1.211 din za samoprispevek - za nekaj družbeno pomembnega (šole, vrtci ...)
- 478 din sindikalna članarina - avtomatično, nisi se mogel temu izogniti
- 1.400 din posojilo za ceste ("posojilo" brez vračila, seveda)

Si predstavljate tovrste neizogibne odbitke dandanes?

No, leta 1980 je pa že bilo 144.000 din - začetek inflacije.
Nazadnje urejal/a muha 16 Maj 2022 10:31; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori

Vrni se na “Čvek”