Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2022

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Premalo dežja v maju se na mojem česnu kar močno pozna. So se pa v zadnjih dneh množično pojavili pski.
Ko mine tale "deževni preblisk" jih bom začela pobirat. Torej predvidoma konec tedna, ali začetek prihodnjega._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A se lahk v vrsto postavim?🙃🙃🙃
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Druga v vrsti Smile Smile Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Letos imam posajenega manj česna. A nekaj pskov bo gotovo tudi za vaju Very Happy_________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, moja česnova mentorica, imaš kaj izkušenj s poležanim česnom? Mu to kaj škoduje, ali je samo bolj lepotna napaka? Meni ga je veter pošteno polegel in ne vem, ali se splača truditi in ga probati zravnati Rolling Eyes . Zdaj ko je zemlja lepo namočena, bi z veliko dela najbrž šlo ... eden po eden ...

O pskih še ni sledu Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Kristusbogisusek, Copatka, kakšen veter pa ste imeli, da je prevrnil Anke Shocked
S poleganjem nimam izkušenj, lahko samo modrujem: če česen leži na tleh, je bolj dovzeten za vlago in posledično za napad kakšne nadloge. Rje na primer. Zato bi ga vseeno poskusila dvigniti ali vsaj malo podložiti. Še posebno pri tebi, kjer mu do zrelosti manjka še več časa kot tu doli, pri nas...

Jaz sem včeraj pobrala vse pske s semenskega česna. Zaradi suše (v vsem minulem deževnem obdobju ja na njivi padlo borih 9L/m2 dežja) vsebujejo izredno malo soka...
Pske z jdelinega česna pa poberem do konca tedna._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, hud veter je bil Rolling Eyes . Je pa res, da je zemlja zelo rahla in še malo sem ga okopala par dni pred tem, da bi mu bilo ja lepo v mehki posteljici ... Saj mi jih ni čisto poleglo, le zelo nagnilo. Šopki iz glavic zarodnih čebulic so pa res čisto po tleh, teh se pa itak ne da dvigniti.
Upam, da bo vse v redu, tudi rja ga zaenkrat ne napada in pski pridno rastejo Very Happy

Moja nagnjena vojska prejšnji teden

A se rja prenaša iz ene rastline na drugo, ali je odvisna od razmer, kjer raste? Sprašujem, ker sem eno ali dve glavici čebulic očitno testno posadila v toplo gredo, kjer so bile razmere zelo drugačne kot na gredi s česnom (zapiranje, odpiranje pokrova, večja vlaga - idealne razmere za glivo, ki povzroča rjo) in tega pa JE napadla rja. Zato sem ga za vsak slučaj raje kar izpulila in bo za mladi česen._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Kar dobro so nagnjeni in izgleda, da proti sredini tudi kar nagneteni. Če bo dosti vlage, zna biti problem, se mi zdi.

Kar se prenašanja rje tiće, se seli z rastline na sosednjo rastlino. kako daleč se seli po zraku, pa ne vem.

Aja, zelo lepa vojska Wink_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes sem pobrala 90 % semenskega česna, ker je že polegel in se pričel sušiti. Tole sajenje v šopih je enkratno. Z enim dvigom zagotovo dvigneš cel šop. No, kakšna glavica morda le še ostane v zemlji, ne pa vsaka druga, kar se zgodi, če "seješ" posamične. Pa še izgleda lepo. Smile

Zanimivo: letos so vse pobrane glavice enostročne. Samo en šop bo gotovo imel stroke, saj se še ni posušil in ima tudi debelejša stebla. Tega sem še pustila v zemlji.
brbr

Muha, če ta šop ni naredil pskov, ne bo imel strokov. Vsaj glede na moje dosedanje druženje z Anko, je tako: rastline, ki ne poženejo pska imajo v zemlji en strok, rastline s pskom pa glavico s stroki.

Tudi precej mojega semenskega je že za pobrat, a po tejle vročini nimam volje za pobiranje Embarassed. Počakam na dneve za korenino._________________naredimo svet lepši
Odgovori