Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Črna malina - Black jewel

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Poročilo po prvi petletki.

Prvotno me je skrbelo, ker pri nas ni kaj posebej senčnih kotičkov, črni malini pa naj bi takšna situacija bolj ustrezala. Tako da je ta zasaditev bila odstopanje od mojega siceršnjega pravila "posadi tisto, kar že samo hoče rasti" - kar ustreza legi. Vendar kako bi se lahko odrekel sadikam dobrega sadja po 1 eur Smile

Pri dve leti je šlo zelo skromno že glede tega, ali sploh obstane in se razraste. A ker niso bili grmički nikomur napoti, ni bil problem jih pustiti še naprej.

S tretjim letom je počasi postalo zanimivo, zadeva se je začela širiti ob žični ograji.

Lani, v četrtem letu, je bilo dovolj pridelka, da je imelo smisel jih zamrzovati ločeno.

Letos je poplava, grmi pa so se tudi izredno razrasli - sklepam, da jim je zelo ugajala za te kraje nadpovprečno mokra pomlad. Od lani se prav aktivno širi, je pa to še vedno za moje pojme zelo obvladljivo (ni primerljivo recimo z divjo robido).

V primerjavi s klasično malino so plodovi manjši in bolj se občutijo pečke, tako da kogar moti, da kaj ostane med zobmi, ta sadež ni zanj. To pa je tudi edina meni znana slabost.

Plodovi so bolj čvrsti kot pri običajni malini in so tipično v grozdih na koncu vej. Zorenje je neenakomerno. Vendar lahko tudi izjemno štorasta oseba zgrabi celotni grozd in z njega v eni potezi potegne najbolj zrele bunkice. Verjemite, če gre meni, lahko vsak. Trgatev je tako po pobrani količini celo hitrejša kot pri klasični malini, čeprav so tam plodovi toliko večji, ker se klasika rada pojavlja bolj posamično.

Okus v polni zrelosti je opazno drugačen kot pri običajni malini in za moje pojme zelo dober. Podobno kot pri običajni malini je prehod iz zrele v RES zrelo fazo kar občutna izboljšava, čeprav so tudi pred tem neprimerno boljše kot kamen v hrbet.

Res ekstra veliki (+50% do +100%) in ob tem nič razvodeneli plodovi se pojavljajo na legah, kjer so noge v senci = več vlage. (Tega je zdaj nekaj tudi pri nas, ker so se lepo razrasle tudi druge zasajene zadeve.)

Na izrazito osončeni legi je ne samo zaradi plodov, temveč tudi zaradi boljšega stanja cele rastline primerno res zelo bogato zastiranje. Brez tega po moje na naši takrat še povsem sončni in odprti legi ne bi prišli dlje kot do drugega leta.

Obrezujem v bistvu ne - iztrošene lanske veje se prek zime prepričljivo posušijo, pomladi poberem stran, kar je napoti in to je to. Bolj podrobni posegi bi po moje bili potrebni bolj v primeru, da želite bolj urejen splošni izgled, kot pa zaradi zdravja in razvoja rastline. Pri nas je pristop kultivirana divjina in te potrebe ni. Mestoma pa je pametno malo razporejati mlade veje, ki se stegujejo naokoli, da bi našli primerno mesto za mlade grmičke (ukoreninijo se vrhovi).

Ne spomnim se, kdo vse je na koncu dobil sadike takrat 2017, ko sem jih pobral iz kupa odvečne robe v Kallii, vendar če ste pol tolko zadovoljni kot pri nas, je projekt uspel.

Te spodaj so v pekaču zato, ker jih tako zamrzujem - potem pa posamično kot frnikole natrosim v vrečko. Vendar dobivam ob tem pogledu idejo, da saj bi jih lahko konec koncev dal tudi v pečico in bi nastalo kaj zanimivega.

Če bi kdo želel sadike, lahko pride jeseni ponje v MS, na voljo je kar precej prostovoljčkov, enako velja za sortne rdeče maline (Amira, Polka, Autumn bliss) in robide (Triple crown, Navaho big&early). Komur je zanimivo kaj sveže pojesti z grma, pa je seveda dobrodošel tudi prej.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepo izgledajo! Si jih potresel s sladkorjem, ali pa so že same od sebe tako zelo fotogenične?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Imajo naravno ta beli poprh. Eden od grmov celo veliko bolj kot drugi, vedno isti. Tudi ni plesen, res je tako mišljeno.Nazadnje urejal/a crtj 26 Jun 2022 13:41; skupaj popravljeno 1 krat
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Crtj pozdravljen. Hvala za ta tvoj prispevek.

Meni je Tajana dala sadiko te črne maline. Pri meni imajo noge v senci pa tu in tam jim dam vode za pit. Z okusom in velikostjo sem zelo zadovoljna. Obirati jih je lušno.

Ker nimam veliko prostora imam samo en grmiček treh vej. Te ki so pognale letos sem tudi tri pustila in so že zelo velike . Spomladi jih bom odrezala na 1,5m, in pa stare izrezala.
Hvala še enkrat in lep pozdrav vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jo imam v petletki - verjetno že drugi Very Happy .

Od takrat, ko sem našel podatek, da ima od vsega sadja največ antioksidantov.

Čaka na pridobitev državljanstva! heheh_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Mfranc, so tvoje izkušnje v glavnem podobne mojemu romanu zgoraj ali kaj ne gre skupaj, je treba dodati, itd?
mfranc

Crtj, tvojim tekstom pa res nimam kaj dodati! Razen, če si grem osvežiti znanje na splet in ti vrnem.

Jaz tebe s teorijo, ti mene s prakso Very Happy

Sem pa našel tole, iz leta 2013 http://forum.gartlc.si/gartlc-post-2722.html&highlight=%E8rne+maline#2722

Po razpredelnici, ki jo omenjam, ima več antioksidantov črna čokolada.

Ja, pridobitev "državljanstva" pri meni je res problem; nekako tako kot recimo državljanstvo v butičnem Vatikanu, ali Monaku Wink . Butični gruntek Cool_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Čakaj, se pravi ti ne da jo imaš že drugo petletko, temveč že drugič načrtuješ, da boš imel?

Če rabiš sadike, se oglasi.

Če rabiš več prostora, moraš rešiti sam Smile
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam par grmov in sem zelo zadovoljen,ta čas skrajšam poganjke, razvijejo stranske poganjke, ki drugo leto bogato rodijo, poskusite.
mfranc

Crtj, kaj ti nisi iz samoupravnih časov? Wink

Takrat je bilo vse pošlihtano in urejeno s petletkami. Pa magari so se prestavljale; kot recimo drugi tir na morje Laughing .

Ja, črna malina je bila ena od resnih variant ob žici, to pa zato, ker naj bi bila šibkejše rasti kot maline in robide:
Ali pa se motim, in se danes vse da izbirati, tudi velikost, glede na vedno nove kultivarje? Res pa sem "čisto ven", kar se tega sadja tiče._________________mfranc
Odgovori