Najprej hvala za tolažilne besede glede "pričkanja" s prijateljico. No, saj ni tako hudo, kot se mogoče bere. S tole prijateljico (tudi stanovsko kolegico) vseskozi izmenjujeva svoja prepričanja/mnenja o vseh možnih stvareh. Sva precej različni in tako brušenja/dopolnjevanja stališč nikoli ne zmanjka. Kar pa je samo dobro, se izvrstno dopolnjujeva in to ceniva četudi se včasih druga nad drugo...
Zdaj pa k glavni temi - trenutnemu satanju mojega gartlca.
Od zadnjega javljanja je na vrtu vladalo pravo obsedeno stanje, ki je mejilo na naravno katastrofo. Zaradi človeških (mojih) posegov je bil korenito spremenjen obstoječi eko sistem na vrtu. Seveda sem se trudila, da bi razmere spreminjala postopoma, da bi se vse živalice lahko v miru preselile na nedotaknjena ali na novo zastrta področja na vrtu. Zato sem urejala po eno gredo na dan. Najprej sem postrigla nadzemne dele rastlin in jih po večini porabila kot zastirko na že zasajenih gredah. Prerobustne rastline pa so končale na kompostnem kupu, ki postaja vse bolj zajeten...
Tako so v zadnjih 14 dneh vse rastline zasedle svoja mesta na vrtu in se zaenkrat dobro počutijo.
V ospredju zadje slike je greda zasajena s solatami, zeljem in zelenimi kolerabicami, ki sem jo ob sejanju obrobila z jajčnimi lupinami. Rastline lepo rastejo, niso dosti objedene. Ne vem pa, če so jajčne lupine k temo kaj pripomogle, ker ugotavljam, da je na vrtu izredno malo polžev in z njimi tudi drugod po vrtu ni težav. Mislim, da so jih veliko pojedli kosi.
Ko neha deževati, moram zastreti, tokrat z listjem, ki mi je ostalo od jeseni, še zadnji gredi preklarja. Potem pa bom sproti obnavljala zastirko s travnim odkosom, striženjem potk, itd._________________naredimo svet lepši
Dolgo nisem ničesar povedala o vrtu. Zato lepim nekaj slikic trenutnega stanja. Zaradi vročine in suše, puščam rasti vse rastline, tudi površin okoli grad ne kosimo. Vse z namenom, da bi vse živo lažje prestalo težke čase.
Površine gred so več ali manj zastrte z raznim rastlinjem ali ostanki rastlin, listjem, travo, itd. Vseeno pa vrt enkrat tedensko zalivam - vsak dan zalijem tri grede. Zalivam z zalivalko, cca 20L/m2. V teh razmerah pride kar prav, da je vrt obdan z drevei in je precej senčen.
Z vrta pobiram solato, tržaški solatnik, zelene kolerabice, posamezne paradižnike in čilije. Danes sem pobrala pridelek boba. Paprike so še majhne. Bučke in kumarice so šele dobro začele rast. Ravno tako jajćevci. Tudi fižol bo bolj pozen, ker sem ga pozno sadila...
Oooo, lepo! In kakšne paradižnike imaš že! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
O Brbr imaš pa kar precej vsega. Tudi dela. Paradajza imaš pa res veliko. To še bo dela. Pa tudi veselja. lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Hvala obema. Ja s paradižniki sem letos zelo zadovoljna. Zaenkrat odlično rastejo in tudi dozorevajo v vedno večjih količinah. Kmalu jih bo dovolj za samostojne paradižnikove solate. Do takrat - v prehodnem obdobju - pa so na mizi zelene solate s kakšnim paradižnikom vmes.
Tudi s pridelavo solat sem letos zadovoljna. Sadila sem jih v treh etapah:
24.2. sem na vrt posadila kupljene sadike Canaste in jih prekrila s PVC tunelom. Rastle so na bodoči fižolovi gredi. Ko je bil čas za sajenje fižola, so bile solate godne za v sklado..
Takole so izgledale ob sajenju fižola, konec maja. Ob robu so posajene zelene kolerabice, od katerih sta zdaj na vrtu še dve..
19.4. sem posadila domače sadike solate (sejane 28.1.), skupaj z zeljem in zelenimi kolerabicami. Te solate (Canasta in Gentile) smo jedli do zdaj - danes sem pobrala zadnje. Vse so že uhajale v cvet. Je pa kar pravi čas, ker seje zelje že dodobra razrsalo in zavzelo celo gredo.
Takole so solate izgledale sredi junija.
Tretjo generacijo solat, sejanih 25.2. in 1.4., sem posadila med paradižnike, ki sem jih sadila 15.5. te solate se še dobro držijo in upam, da jih bomo jedli do visoke sezone poltenih solat... Sorte teh solat so: Canasta, Gentile, Lollo Bionda in Hrastov list. Pri meni se najbolje obnese Canasta...
Pošteno zalilo pa ni nocoj, a ne? Pri nas na srečo je._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Pri meni letos še ni pošteno zalilo (največ naenkrat je padlo 14L 6.junija). Po navadi liter ali dva naenkrat. Tako je zdajšnjih 6L/m2 kar dobra doza. Vseeno pa bom jutri zalila preostale tri grede (visok fižol), ki ta teden še niso bile zalite, da bodo na istem kot ostali vrt._________________naredimo svet lepši
Slab mesec je minilo od zadnjega poročila. Tako je čas, da predstavim trenutno stanje. Mislim, da se vse na vrtu kar dobro drži, glede na vremenske razmere. V taki suši in vročini je dobro, da je vrt bolj v senci. Tako se rastline lahko vsaj en del dneva oddahnejo od pripeke. Vse puščam zaraščeno, tako rastline varujejo druga drugo in tla pred premočnim izhlapevanjem. pa tudi živali imajo dovolj zavetja in hrane...
v ospredju greda z zufovim zeljem, ki je začelo počasi zavijati liste v glave. Mislim pa, da ni čisto seme, ker je vmes nekaj rastlin, i spominjajo na brstični ohrovt. No, gotovo bo vse za v lonec. Na gredi semenim nekaj rastlin pora.
Gredo, na kateri je rastel zgodnji krompir počasi zasajam z zimsko zelenjavo: kot glavne rastline so tu toskanski in rdečelistnati ohrovt,. Vmes pa sem posadila še Canasto in zelene kolerabice. Preostal del grede še čaka na radiče, rumeno kolerabo,... Sadike še vzgajam.
Zelenje skrajno levo je greda, ki čaka, da posadim zelenjavo za zimo (motovilec, zimske solate, radiče, itd.), v sredi je greda s čiliji in melancani. Čiliji so lepo obloženi, posamezni se barvajo in jih sproti pojemo. Tudi melancani me bodo letos razveselili s plodovi (zaenkrat se debelita dva)
Paradižniki so v polnem zorenju. Jih dnevno pobiram in presežke shranjujem za zimo. Še nikoli niso bili tako lepi, zgodni in polni.
Paprike so lepo obložene. Nekaj minic je že dozorelo in smo jih pojedli. Za poletne solate pa utrgam tudi kakšno zeleno, ker zorijo prepočasi. Gredo, kjer sta rastla bob in grah počasi zasajam z endivijami. Tik pred sajenjem odstranim rastlinje, ki ga potem uporam za zastirko.
Visoke fižole sem sadila dokaj pozno. Zdaj cvetijo in nastavljajo stroke. Upam, da bodo dobro obrodili, ker so to edini fižoli na katere letos lahko raćunam (na njivi so vsi propadli).
Korenje letos dobro kaže. Tudi poletna setev je dobro kalila. Po spravilu čebule, sem ob korenje nasadila por.
Bučke in kumare ne delajo dobro. Šele zdaj se kažejo posamezni plodovi. Še najbolje gre bučkam in buči, ki so se zasejale na komostu..._________________naredimo svet lepši