Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2022
Moj prvi krožniček češnjevčkov . Garten perle, pendulina orange, gold nugget, galapagos, yellow currant, whipper snapper in en 42 days . Edino moja ljubica maglia rosa še malo čaka.
Lepo zorijo tudi gorske princese, a najbrž zato, ker jim primanjkuje kalcija in so spodaj črne. Danes dobijo Protifert kalcij. Posajene jih imam na dveh mestih - ta v koritu na fasadi ima skoraj vse plodove črne, drugi dve v koritih pod polivinilom sta pa čisto zdravi . Kot da ne bi rasle 3 metre narazen ...
Drugi dwarfi pod isto PVC streho - rosella purple, lime green salad, jani, čokec in en črn so pa še čisto zeleni.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lepo zorijo tudi gorske princese, a najbrž zato, ker jim primanjkuje kalcija in so spodaj črne. Danes dobijo Protifert kalcij. Posajene jih imam na dveh mestih - ta v koritu na fasadi ima skoraj vse plodove črne, drugi dve v koritih pod polivinilom sta pa čisto zdravi . Kot da ne bi rasle 3 metre narazen ...
Drugi dwarfi pod isto PVC streho - rosella purple, lime green salad, jani, čokec in en črn so pa še čisto zeleni.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Letos se je paradajzu zmešalo. Ista semena, isti postopek, isti tretma kot zadnja tri leta, in je prvič res bogat pridelek. Vse sadike, vse sorte, vsi so lepi, močni, zdravi. In en mesec prej kot zadnja leta. Prvi so bili zreli že konec junija, ostali so julija eksplodirali. Nekaj sort še malo zamuja, pa tudi te dobro kažejo. Zgleda mu ta letošnja suša in vročina ustreza. Zalivam enkrat do dvakrat tedensko obilno. Ko sem malo zaostal z zalivanjem, so bili problemi z gnilobo, zdaj pa nekatere bolj občutljive sorte malo bolj pokajo, ampak vsega pa človek tudi ne more imeti. Daleč najbolje letos dela chocolate sripes, je pa tudi najbolj napokan. Jih je pa ogromno, vsi v rangu 400-500g! Število sadik sem letos zmanjšal na 28, od tega slaba polovica debelih, ostali češnjevci in drugi drobni, pa sem do zdaj pobral že čez 20 kil. Glede na mojo metodo zanemarjanja, ni švoh.
Bravo, Noam. Zanimivo, da tebi in tudi mnogim drugim v Sloveniji, letos paradižniki delajo bolje kot prejšnja leta, moji pa precej slabše. Konec julija sem imela precej let vrhunec sezone, letos pa se je komaj začela. Delam isto, kot druga leta, le da imajo letos paradižniki v rastlinjaku dobro zastirko in senčilno mrežo čez celotno streho, torej so pogoji še boljši, rezultat pa slabši. No, vsaj sončnih ožigov nimajo, vsaj zaenkrat.
Letos sem za hec posadil en daterino iz plodu, kupljenim na tržnici. Kolikor je znano, je daterino hibrid, meni pa je napravil nekaj etaž plodov in še se razvija naprej. Zanima me, če uporabljate za to vrsto hibridno seme ali pa kar domače lastno seme. Imam npr. Heinz iz lastnega semena in je letos zelo bogato rodil, celo boljše, kot iz kupljenega. Pri paradižnikih vidim, zaradi karantenskih bolezni, rešitev le v lastnem semenu.
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tonček, datterino je res hibrid, ampak iz lastnih semen ga vzgajam že kakih deset let. Zaradi posebne arome, odpornosti in rodnosti je v železnem naboru sort. Všeč mi je tudi zaradi posebne rasti, saj ne preveč močni vrhovi splezajo preko 4m visoko do strešnega žleba. V rastlinjaku je že splezal do vrha in sem ga spustil za dve etaži.
Letos paradižnik spet dokazuje, da za uspešnost ne potrebuje toliko vode, kot si mislimo, kadar pokaže znake uvelosti. Sploh v obdobju dozorevanja mu ta "razredči" polnost okusa. Po drugi strani pa suša in vročina nista prijateljici plesni, ki sicer konec julija že nagaja. Po začetnih težavah z kalcijevo gnilobo imamo krasno sezono in povsod in od večine slišim le navdušenje
Letos paradižnik spet dokazuje, da za uspešnost ne potrebuje toliko vode, kot si mislimo, kadar pokaže znake uvelosti. Sploh v obdobju dozorevanja mu ta "razredči" polnost okusa. Po drugi strani pa suša in vročina nista prijateljici plesni, ki sicer konec julija že nagaja. Po začetnih težavah z kalcijevo gnilobo imamo krasno sezono in povsod in od večine slišim le navdušenje
Hvala za pojasnila! Potem bom nadaljeval s tem.Kaj več ga ne mislim pridelovati, največ 2-3 sadike za zobat. Letos sem ga posadil kar nekam zunaj paradajznika in nima najboljših pogojev glede sonca. Me je pa presenetilo, da je imel en plod znake pomanjkanja Ca, čeprav se mi to po navadi ne dogaja in tudi ta sadika je dobila dozo Ca-nitrata. Mogoče je bolj zahteven glede Ca?
Letos sem nekaj paradižnika posadil po 2 sadiki skupaj. Potem je to začelo roditi 100/h in so se mi "smilili", da bi drugo sadiko odrezal. Zdaj je toliko pridelka, da zalagam žlahto na veliko.
Letos sem nekaj paradižnika posadil po 2 sadiki skupaj. Potem je to začelo roditi 100/h in so se mi "smilili", da bi drugo sadiko odrezal. Zdaj je toliko pridelka, da zalagam žlahto na veliko.
Jaz vedno sadim po dve sadiki skupaj, bolj sigurno .
Sem pa se odločil da bom večino sadik imel "principe di borghezi...." saj so najmanj občutljivi na sušo ,pomanjkanje gnojil..itd.
Je pa res , da je precej dela s pobiranjem.V solati so odlični (še posebej s mocarelo) še boljši pa za šalšo...(mlajs ,mljas na PICI--ali drugje).
Letos bo kar veliko pridelka...
Sem pa se odločil da bom večino sadik imel "principe di borghezi...." saj so najmanj občutljivi na sušo ,pomanjkanje gnojil..itd.
Je pa res , da je precej dela s pobiranjem.V solati so odlični (še posebej s mocarelo) še boljši pa za šalšo...(mlajs ,mljas na PICI--ali drugje).
Letos bo kar veliko pridelka...