Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous
Z belim, pa brez točke v sredini, sem že prav obremenjen .
Pred leti sem zamudil zadnje sorte Newbiscusov; nekaj jih je še bilo, preden so izginili iz prodaje. No, čisto med zadnjimi je bil 'White Heaven'
Čisto bel, s trideset cm cvetovi.
Newbiscuse je prodajala nizozemska firma Green Works, pred desetletjem in več sem pri njih naročal moje newbiscuse. Prodajali so jih v malih ZIP vrečkah.
Samo malo golo korenino (bare root) z nekaj vlažne šote. Bila je velika možnost, da je že vse posušeno ...
Ko sem se odločil za nakup, jih je že zmanjkalo._________________mfranc
Pred leti sem zamudil zadnje sorte Newbiscusov; nekaj jih je še bilo, preden so izginili iz prodaje. No, čisto med zadnjimi je bil 'White Heaven'
Čisto bel, s trideset cm cvetovi.
Newbiscuse je prodajala nizozemska firma Green Works, pred desetletjem in več sem pri njih naročal moje newbiscuse. Prodajali so jih v malih ZIP vrečkah.
Samo malo golo korenino (bare root) z nekaj vlažne šote. Bila je velika možnost, da je že vse posušeno ...
Ko sem se odločil za nakup, jih je že zmanjkalo._________________mfranc
Končno je zacvetel tudi nežno-rumeni sejanček originalnega roza hibiskusa, ki ga je naša članica Iris (ex Potonka) kupila davnega leta 2008 in mi še isto leto poslala semena, da lahko predstavim skupaj vse "sorodstvo:
Roza - taka je bila , vsaj po spominu, "mama":
Bela "hčerka" - kasneje poimenovana kot Cora Alba
Nežno rumena "hčerka" - žal moj foto nikakor ne more ujeti tistega opaznega nežno-rumenega nadiha in barvo predstavi kot belo
- slikano v soncu - tu si ga je moč z obilo domišljije vsaj predstavljati
slikano v senci zvečer, v živo je izrazit, skozi lečo fotoaparata povsem izgine:
Preostala druščina:
Fancy Eye, v najbolj vročih dneh je bil zvečer skoraj popolnoma bel
rdeč sejanček, vir Iva ali Darso, cvetovi okrog 16 cm premera
Roza - taka je bila , vsaj po spominu, "mama":
Bela "hčerka" - kasneje poimenovana kot Cora Alba
Nežno rumena "hčerka" - žal moj foto nikakor ne more ujeti tistega opaznega nežno-rumenega nadiha in barvo predstavi kot belo
- slikano v soncu - tu si ga je moč z obilo domišljije vsaj predstavljati
slikano v senci zvečer, v živo je izrazit, skozi lečo fotoaparata povsem izgine:
Preostala druščina:
Fancy Eye, v najbolj vročih dneh je bil zvečer skoraj popolnoma bel
rdeč sejanček, vir Iva ali Darso, cvetovi okrog 16 cm premera
Video o opraševanju hibiskusov.
https://www.youtube.com/watch?v=k_313ix9kO4
Prej mi ni prišlo na misel, da bi cvetove po opraševanju enostavno zavezala.
https://www.youtube.com/watch?v=k_313ix9kO4
Prej mi ni prišlo na misel, da bi cvetove po opraševanju enostavno zavezala.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Posejala sem semena rdečega hibiskusa od @Dajmar. V petih dneh je vzklilo sedem semen od dvajsetih. Verjetno bodo druga tudi še vzklila?
Sicer ne vem, kaj bom s temi sejančki čez zimo?!?
Verjetno bom znova sejala spomladi hkrati s paradižniki, kot sem razumela iz vaših zapisov tu na forumu.
Semena od tistega temno rdečega s temnimi listi pa še čakam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sicer ne vem, kaj bom s temi sejančki čez zimo?!?
Verjetno bom znova sejala spomladi hkrati s paradižniki, kot sem razumela iz vaših zapisov tu na forumu.
Semena od tistega temno rdečega s temnimi listi pa še čakam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
muha je napisal/a: |
Ko sem prvič sejala, sem iz semen primerka, ki je cvetel roza,( prijateljica iz foruma ga je leta 2008 kupila v Pordenonu) dobila enega belega z rdečim očesom, enega roza in enega nežno rumenega. Vsi so še pri življenju in tvorijo jedro mojega "nasada". |
Tu je fotografija Muhinega nežno rumenega hibiskusa. Vejico mi je podarila včeraj, danes pa je cvet popolnoma odprt. Čudovit je. V živo še lepši.
Da dodam še zgodbo k temu lepotcu:
Po nekaj letih je do tedaj lep grm pričel hirati. Leto za letom je bilo več nizkih krmežljavih poganjkov in temu ustreznih cvetov. Nazadnje je spomladi še komaj kakšna vejica pribodla na dan. V pričakovanju, da bo odmrl, sem tik zraven posadila Red Sky od mfranca. In glej čudo: tudi rumeni je pričel okrevati in je sedaj znova v polni lepoti. Torej je rabil le družbo.
Po nekaj letih je do tedaj lep grm pričel hirati. Leto za letom je bilo več nizkih krmežljavih poganjkov in temu ustreznih cvetov. Nazadnje je spomladi še komaj kakšna vejica pribodla na dan. V pričakovanju, da bo odmrl, sem tik zraven posadila Red Sky od mfranca. In glej čudo: tudi rumeni je pričel okrevati in je sedaj znova v polni lepoti. Torej je rabil le družbo.
Kar ne morem verjeti; hibiskusi v živi meji in v loncih so definitivno ostali brez popkov .
Posledica "abnormalnih" temperatur, prav na hitrico so porabili vse popke.
Še dobro, da je zamujal predhišni rondo , ampak tudi tu bo konec v nekaj dnevih. Beli ima še dva popka, roza pet, šest, rdeči preko dvajset.
Vse tri barve nas bodo skupaj razveseljevale približno teden dni.
Potem nas bo tolažil še nekaj dni Red Sky.
Najbolj žalosten rondo v tem stoletju .... _________________mfranc
Posledica "abnormalnih" temperatur, prav na hitrico so porabili vse popke.
Še dobro, da je zamujal predhišni rondo , ampak tudi tu bo konec v nekaj dnevih. Beli ima še dva popka, roza pet, šest, rdeči preko dvajset.
Vse tri barve nas bodo skupaj razveseljevale približno teden dni.
Potem nas bo tolažil še nekaj dni Red Sky.
Najbolj žalosten rondo v tem stoletju .... _________________mfranc