Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sliva - Prunus domestica
Mravlja, Top taste je dejansko zelo zelo dobra v polni zrelosti.
Vendar v splošenm pri nas nimamo sreče z žlahtnimi slivami (pri mirabolanah je slika čisto drugačna), pridelki so skromni tudi, kadar ni pozebe. Vseh slivovih dreves pa ni toliko (mislim da 6), da bi lahko rekel, da to ni stvar konkretnih primerkov (njihovega stanja in lege).
Prvotno ni bilo tako - prišli smo 2008 in vsaj nekaj let so bile tiste "domače" slive (podolgovate, mislim, da je to dejansko Požegača) zelo rodne. Tudi na novo sajene razne čačanke so bile sprva OK.
Vendar kot pravim, ni jih v celoti toliko, da bi lahko rekel, da je to splošni pojav - tudi pri raznih sosedih so situacije preveč različne. Tako da je možno, da slive enostavno zahtevajo več od mojega ležernega pristopa k vzgoji in oskrbi.
Letošnji glavni hit je marmelada iz naključne mirabolane - odrasle podlage neke propadle marelice. Veje je imela do tal - bolj kot Melonine fotke, enostavno cela pokrita s plodovi, neverjetno - in okus izdelka je praktično kot marelica (ne, ni bila marelica na sejancu). Pol se pa pejd nobl sorte (ki v tem lepem ne-pozeblem letu in spočite od pozeblih dozorijo po nekaj komadov na odraslih drevesih.)
Vendar v splošenm pri nas nimamo sreče z žlahtnimi slivami (pri mirabolanah je slika čisto drugačna), pridelki so skromni tudi, kadar ni pozebe. Vseh slivovih dreves pa ni toliko (mislim da 6), da bi lahko rekel, da to ni stvar konkretnih primerkov (njihovega stanja in lege).
Prvotno ni bilo tako - prišli smo 2008 in vsaj nekaj let so bile tiste "domače" slive (podolgovate, mislim, da je to dejansko Požegača) zelo rodne. Tudi na novo sajene razne čačanke so bile sprva OK.
Vendar kot pravim, ni jih v celoti toliko, da bi lahko rekel, da je to splošni pojav - tudi pri raznih sosedih so situacije preveč različne. Tako da je možno, da slive enostavno zahtevajo več od mojega ležernega pristopa k vzgoji in oskrbi.
Letošnji glavni hit je marmelada iz naključne mirabolane - odrasle podlage neke propadle marelice. Veje je imela do tal - bolj kot Melonine fotke, enostavno cela pokrita s plodovi, neverjetno - in okus izdelka je praktično kot marelica (ne, ni bila marelica na sejancu). Pol se pa pejd nobl sorte (ki v tem lepem ne-pozeblem letu in spočite od pozeblih dozorijo po nekaj komadov na odraslih drevesih.)
crtj: nekatere slive so precej izbirčne pri zemlji. Na eni bodo rastle in delale kot nore, ko jih posadiš drugje, nič od njih. Na moji rojstni domačiji rastejo na južnem pobočju, nekje je več, drugje manj zemlje, nekje peščena podlaga, drugje spet nekaj ilovice vmes in so vsako drugo leto (če ni pozebe) polne podobno, kot tele pri Meloni. Stara sorta, prve posajene pred 80 leti.
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pri Čač. lepotici se to pojavlja ob normalnih letih na posmeznih plodovih, ob suši pa bolj. Sosedje niso zalivali sliv in imajo letos veliko takih plodov. Jaz sem občasno zalival, pa je takih plodov zato malo.
Problem je v tem, da pride zaradi sušenja plodu ob peclju v slivo zrak in meso porjavi. Enako kot porjavijo vaše roke, ko npr. pripravljate slive za marmelado.
Všasih je tako rjavenje mesa tudi ob kakšni manjši poškodbi kožice, ki sicer ima tam majhno kroglico smole, pa vendar je očitno ta zasmolitev prišla prepozno. Pri tem ni nujno, da plod gnije.
Plodovi z manjšimi porjavitvami so užitni. Če so ob peclju suhi, je to potrebno odrezati, ker ni primerno za marmelado, drugače pa ne, lahko se pa tudi odreže, če koga to vizuelno moti. Jaz to odrežem._________________lp
Problem je v tem, da pride zaradi sušenja plodu ob peclju v slivo zrak in meso porjavi. Enako kot porjavijo vaše roke, ko npr. pripravljate slive za marmelado.
Všasih je tako rjavenje mesa tudi ob kakšni manjši poškodbi kožice, ki sicer ima tam majhno kroglico smole, pa vendar je očitno ta zasmolitev prišla prepozno. Pri tem ni nujno, da plod gnije.
Plodovi z manjšimi porjavitvami so užitni. Če so ob peclju suhi, je to potrebno odrezati, ker ni primerno za marmelado, drugače pa ne, lahko se pa tudi odreže, če koga to vizuelno moti. Jaz to odrežem._________________lp
Z japonskimi slivami (P. salicina) imam velike težave. Večina jih odžene in cveti zelo zgodaj (pred navadnimi slivami) in dostikrat pozebejo. Potem pa med zorenjem dostikrat pride ali do gnitja plodov ali pa do predčasnega odpadanja. Ali ima kdo dobre izkušnje s kakšno sorto, ki bi cveti malo pozneje, da jo pozeba več ne dobi?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Kmalu bo začelo odganjati in cveteti.
Prilagam povezavo na spletno stran z lepo opisanima škodljivcema - slivinima osicama. Žal ni v slovenščini a misim, da je to še najmanjši problem.
https://www.agrotv.net/sljivine-ose/?fbclid=IwAR3CYl0jTiJUGpRnxP3s9l6DhVxUF13xKDBbDBPi6cQs1vqXnplGlGyaDXc_________________lp
Prilagam povezavo na spletno stran z lepo opisanima škodljivcema - slivinima osicama. Žal ni v slovenščini a misim, da je to še najmanjši problem.
https://www.agrotv.net/sljivine-ose/?fbclid=IwAR3CYl0jTiJUGpRnxP3s9l6DhVxUF13xKDBbDBPi6cQs1vqXnplGlGyaDXc_________________lp
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Slivi sta dokaj dobro prestali aprilsko ledenico.
Spodnja etaža je pri obeh (kot ponavadi) bolj skromno obložena, više gor pa se kaže kar nekaj plodov.
Pravočasno sem ukrepal proti češpljevim grizlicam, tako da se nadejam zmerno solidne letine.
Letos Čačanska lepotica malo bolj kaže kot Top First, lani je bilo pa ravno obratno.
Ta teden mi je končno tudi uspelo najti, oziroma določiti prostor za eno ciboro.
Plodove le-te sem dobil davnega leta 2019 pri Meloni. Enkrat v začetku naslednjega leta sem potem posejal koščice in vzgojil štiri sadike. Eno sem lansko leto oddal sodelavcu. Preostale tri so še naprej životarile v(pre)majhnih lončkih, vkopanih v zemljo ob ameriških borovnicah. Največjo, ki je dosegla kakšnih 60 cm, sem torej ta teden odrešil in jo presadil na stalno mesto. Eno imam namen poleti uporabiti za podlago za kakšno bolj žlahtno sorto slive ( zbiram predloge ), druga pa bo morala od doma.
Morda jo jeseni prinesem na srečelov.
Spodnja etaža je pri obeh (kot ponavadi) bolj skromno obložena, više gor pa se kaže kar nekaj plodov.
Pravočasno sem ukrepal proti češpljevim grizlicam, tako da se nadejam zmerno solidne letine.
Letos Čačanska lepotica malo bolj kaže kot Top First, lani je bilo pa ravno obratno.
Ta teden mi je končno tudi uspelo najti, oziroma določiti prostor za eno ciboro.
Plodove le-te sem dobil davnega leta 2019 pri Meloni. Enkrat v začetku naslednjega leta sem potem posejal koščice in vzgojil štiri sadike. Eno sem lansko leto oddal sodelavcu. Preostale tri so še naprej životarile v(pre)majhnih lončkih, vkopanih v zemljo ob ameriških borovnicah. Največjo, ki je dosegla kakšnih 60 cm, sem torej ta teden odrešil in jo presadil na stalno mesto. Eno imam namen poleti uporabiti za podlago za kakšno bolj žlahtno sorto slive ( zbiram predloge ), druga pa bo morala od doma.
Morda jo jeseni prinesem na srečelov.