brbrin zelenjavni vrt skozi vse leto

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mesec je naokoli. Vrt je včeraj in predvčerajšnjim končno dobil večjo količino dežja (16L). Tako vse živo malo lažje diha.

Trenutno na vrtu nimam kakšnih posebnih nalog razen, da pobiram pridelke. Vse rastline za zaimo, razen nekaj testnih brokolijev in cvetač ter motovilca, ki je posejan v platoje, so že na svojih položajih.

IMG-20220901-114317

Levo je greda z jesensko/zimskimi solatami, nekaj brokolija in repe. Na označena mesta (bele žličke) bom čez kakšen mesec posadila cvetačo in brokoli. verjetno bom v naslednjih dneh na to površino posejala še nekaj motovilca.

Desno gredo zasedajo čiliji in nekaj jajčevcev. Jajčevci nas vse poleteje zalagajo s posameznimi plodovi. Čiliji so pa zdaj v polnem zorenju. To je vsaj mesec prej kot običajno.

IMG-20220901-114409
Paradižniki še kar zorijo, čeprav je njihova glavna sezona mimo. Shrankov iz njih imamo letos že toliko, da bomo verjetno potrebovali dodatne police.
Sem jim pa zadnjič, ko je bilo vročine konec, postrigla "divjo podrast", jo pustila na površini za zastirko in vse povprek posejla motovilec. Ob robu paradižnikov rastejo posamezni pori, ki bodo spomladi primerni za v lonec.

IMG-20220901-114511
Tule pobiram blitvo, obtrgujem canaste. V ozadju pa rastejo bučke. Zadnje dni pa so oživele tudi kumare. Levo je greda s paprikami, ki ne morejo dozoreti, ker jih sproti jemo.

IMG-20220901-114523
Še ena "zimska greda" na kateri rastejo: endivije, ra
diči in vmes rumene kolerabe.

IMG-20220901-114532
Fižoli so v polnem zagonu: ceviju, nastavljajo stroke. Nekaj strokov je že zrelih. kar nekaj rastlin pa ni preživelo vetroloma...

IMG-20220901-114544
Greda s peteršiljem, korenjem in porom. Peteršilj je v vročini popolnoma prenehal z rastjo. Komaj sem ga lahko nabrala za sproti. No, zdaj je začel na novo odganjati. Velik del korenja sem zadnji pobrala, ker sem nameravala posaditi majski srebrnjak. A čebulčkov v trgovinah še nimajo.. Ob robu raste por, ki pa letos bolj slabo raste. No, mogoče do zime še kaj naredi, če ga ne bo napadla muha.

IMG-20220901-114628
Grda z zeljem. Izgeda, da sem sejala eno skrižano seme. Le malo rastlin dela glave, ostale samo košato rastejo. Nekaj so jih tudi močno napadle stenice ali neakj podobnega.

IMG-20220901-114652
Še ena greda za zimo. Tu rastejo ohrovti, broskve, radiči, vmes pa zelene kolerabice in solata za jesensko rabo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zdravo, bujno in zeleno.

Pravi raj za komarje! Wink Laughing
brbr

Muha, saj veš - nič ni popolno.

Trudim se po svojih najboljših močeh, da bi bil moj vrt raj za vse. Upam, da, poleg nas, prehrani še veliko drugih živih bitij._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Oooo, to pa je kaj videt. Nič ni videti, da bi bila kakšna suša pri tebi.
Zelo veliko in lepo. Pridna punca, ni kaj.
Še veliko veselja in zdravih pridelkov
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Oooo, koliko vsega!! Zelo mi je všeč tvoja pisana zasaditev Very Happy .
Pa vi trije uspete vse to pojesti, ali se mogoče kdaj pojaviš tudi na tržnici? Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Hvala, punci.

Vrt služi predvesm za pridelavo hrane za naše potrebe skozi celo leto. Velikokrat pa pridejo na vrsto tudi sosedje in prijateljica.

Ravno zdaj razmišljam, da bi bilo dobro letos posaditi več solate za čez zimo, da jo bom lahko ponudila tudi drugim, če bodo časi hudi._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ti si res ena zlata dušica poklon srce_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Dolgo časa nisem nič povedala o mojem gartlcu...

No, zdaj že dobiva zimsko podobo. Grede seo več ali manj zasedene z rastlinami, ki nas bodo razveseljevale do pozne pomladi.

Od poletnih šrebivalcev vztrajajo: čilji, ki jih vsake toliko poberem in naredim shranke (fermetiranje in sušenje)

Paprike so zdaj začele na polno zoreti. Zaenkrat jih pobiram za sprotno rabo. Kmalu pa jih bom pobrala večjo količino in skuhane shranila v kozarčkih za zimo. Na gredi rastejo mini rumene, oranžne, rdeče, Ljubov dlan, ki končno rdečijo. Imam pa tudi nekaj rastlin (podarjeno seme) ene paprike, ki je zelo pozno začela cveteti. Zdaj ima veliko temno zelenih plodov, ki pa nikakor nočejo pordečeti. Verjetno vse zelene paprike, ko so zrele pordečijo, ali ne?

Tudi bučke so oživele in nastavljajo plodove.

Paradižniki so se z vrta poslovili konec septembra. Zdaj ima motovilec in por veliko prostora za rast. Vmes sem nasadila še nekaj solat "zimska rozeta". Na eno paradižnikovo gredo sem namestila tople grede in vanje posadila predvzgojene sadike motovilca. Sadike sem letos kupila, ker moje sejanje ni uspelo.

Endivija je letos zelo lepo naredila in nam vsak dan napolni solatno skledo. Vmes raste rumena koleraba, ki ima bolj malo prostora. Sem mislila, da bo endivija bolj zanikrna....

Radiči lepo rastejo in bodo prišli na vrsto, ko bo mraz.

Kapusnice so tako, tako. Zelje se (še) ni izkazalo. Le nekaj rastlin je naredilo glavice. Ena celo dve. Večina rastlin pa listov noče zaviti v glavo. Pa nič hudega. Tudi te bomo pojedli. Mislim, da je bilo seme skrižano in to sploh ni zelje ampak malo zelje malo ohrovt malo...

Toskanski ohrovt pa je tak kot mora biti..

Na vrtu še vztraja (že drugo sezono) hercegovska raštika.

S fižoli letos ni bilo, ni in ne bo nič. Predno jih pospravim, počakam, da dozori še nekaj strokov. Verjetno pa ne bodo uporabni. Drugo leto se moram fižola lotiti drugače...

V preteklih dneh sem pobrala zadnje korenje, sejano spomladi. Tisto, ki sem ga sejala poleti, je še majhno in ga bom pustila v zemlji. Nekaj korenov bom letos poskusno shranila, zaprte v kozarec, pod kocko sena, Me zanima, kako se bo obdržalo.
Na izpraznjeno gredo sem posadila majski srebrnjak, ga pokrila s kompostom in listjem. Ob robu raste por, ki letos, začuda, nima težav z muho.

Zdaj sem s saditvijo takorekoč zaključila. Imam samo še nekaj sadik cvetače in brokolija, ki naj bi obrodila spomladi. Te bom verjetno posadila med solate, ki bodo čez zimo prekrite s folijo. Ravno zaradi tega sem na vrtu postila kole od paradižnikov, ki bodo služili kot konstrukcija...Vsaj načrt je tak. Bomo videli._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Lepo delajo paprike in bučke. Jaz sem ta vikend vse pobrala, ker so plodovi naluknjani in gnijejo.

delovna, ni kaj._________________Lp, Živa
brbr

Tudi jaz bom te dni pobrala večino paprik, čilijev in naredila shranke za zimo. Pecej pa jih bo ostalo na vrtu do zmrzali.
Pobrati in shraniti moram še novozelandsko špinačo. Od plodovk pa na vrtu, poleg bučk vztraja še en plod jajčevca in ena majhna kumarica.

Včeraj sem se odločila, da odrežem eno glavico zelju, ki je naredilo dve glavici. Ko sem se spravila nadenj, pa sem ugotovila, da ni naredilo le dveh glavic, temveč ene 6. Ostale so manjše. Izgleda, da sem uspešno skrižala zelje in brstični ohrovt in dobila brstično zelje. Kdor zna, pa zna, a ne?

_________________naredimo svet lepši
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”