Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žižula, kitajski datelj - Ziziphus jujuba

Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 628
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Starejša drevesa ja, moje še niso dovolj stare da bi že delale poganjke._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Se mi zdi da že celo večnost raste. letos prvič rodila.
noam
Prispevkov: 133
Pridružen: Pe Dec 11, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a noam »

Po koliko letih bo prvi pridelek? Jaz imam eno že tri ali štiri leta, vsako leti cveti, plodov pa nič. Potem sem ji dodal čisto zraven še eno druge sorte, ki je tudi že prvo leto cvetela, pa vseeno nič.
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Se mi zdi da 6 če ne 7 let. Cvetela je pa vsaj 4 leta.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dajmar, kako si zadovoljen z okusom?
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Nič posebnega, ko bi bilo vsaj kislo, tako pani ne sladko niti aromatično.
noam
Prispevkov: 133
Pridružen: Pe Dec 11, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a noam »

Menda naj bi bilo bolje v sušeni obliki. Jaz bom še par let počakal, potem pa če bo napoti, gre ven, drugače pa naj raste...
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

A ’taprave’ postanejo žižole šele oktobra ali novembra, ko se površina omehča oziroma postane nekoliko nagrbančena. Imajo sladkasto kiselkast okus in so, kot pravi Metka, odlične.
Citirano iz Dom in vrt
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

mravlja je napisal/a:
Dajmar, kako si zadovoljen z okusom?


kot stiropor Smile struktura a ni?
Daniel R
Prispevkov: 628
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Kot stiropor je pri tistih, ki so že posušene, vse kar je prej je pa po teksturi podobno jabolku.
Če sadika ni dobro ukoreninjena (če je dolgo rasla v loncu ali pa prva leta po presajanju) zna imeti leto ali dve zelo slabo kvaliteto sadežev. Imam par starejših dreves in eno drevo, ki sem da dobil letos in je še v loncu. Tiste, ki so od prej imajo dobre sadeže, sadeži iz te, ki pa rastejo v loncu so pa grozni. In je v obeh primerih ista sorta. Če bi prvič probal sadeže s te žižule, ki je še v loncu, se sigurno nebi nikoli odločil da jo posadim. Tako da bo potrebno malo biti potrpežljiv._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Odgovori