Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
70% jih pojemo pečenih v pečici, kot krompir, same ali ob mesu. Tako so nam tudi najboljše. Nekaj jih vložimo, ali dodamo k zelenjavnim prikuham. Pohane nam niso všeč, ker nimajo posebnega okusa.
Vlagamo jih tako:
Olupiš, narežeš na poljubno velike kocke za 1x v usta. Skuhamo v kisu za vlaganje z vodo 1:3, sol, poper v zrnju, lovorjev list. Damo na pladnje, da se ohladijo in nato hladne v olivno olje. Vmes malo nadrobljenega česna in peteršilja.
Vlagamo jih tako:
Olupiš, narežeš na poljubno velike kocke za 1x v usta. Skuhamo v kisu za vlaganje z vodo 1:3, sol, poper v zrnju, lovorjev list. Damo na pladnje, da se ohladijo in nato hladne v olivno olje. Vmes malo nadrobljenega česna in peteršilja.
Peter: si jih kdaj pripravil kot pire? Same ali kot dodatek krompirju? Zelo hitro so skuhane.
Jaz sem včeraj kuhala zelenjavno enolončnico po kmečko: krompir, koleraba, korenje, repa in dodala še čajoto. Ravno toliko se je navzela okusov, da so bili koščki prav okusni. Le da jo bom naslednič dodala, ko bo ostalo že vrelo, ker je drugače preveč zmehčana. Res pa je, da sem dodala mlado, tako, ki še ni imela otrdele kožice in je ni bilo treba olupiti. Povsem zrela bi se verjetno obnašala drugače. A, ja: vse skupaj sem, ko je bilo kuhano, skupaj z vodo, v kateri se je kuhalo, zabelila z domačimi ocvirki.
Jaz sem včeraj kuhala zelenjavno enolončnico po kmečko: krompir, koleraba, korenje, repa in dodala še čajoto. Ravno toliko se je navzela okusov, da so bili koščki prav okusni. Le da jo bom naslednič dodala, ko bo ostalo že vrelo, ker je drugače preveč zmehčana. Res pa je, da sem dodala mlado, tako, ki še ni imela otrdele kožice in je ni bilo treba olupiti. Povsem zrela bi se verjetno obnašala drugače. A, ja: vse skupaj sem, ko je bilo kuhano, skupaj z vodo, v kateri se je kuhalo, zabelila z domačimi ocvirki.
Leta 2013 sem posadil prvi 2 čajoti. Eno gladko, zrihtal Bicikel in eno bodičasto zrihtal en znanec.
Ker nisem opazil razlike v količini plodov, sem se odločil, da bodičastih ne bom več sadil.
Ker so plodovi precej negladki, sumim, da sta se bodičasta in gladka skrižali, sem vseskozi iskal bolj gladko gladko čajoto. Končno mi je uspelo dobiti eno. Upam, da požene.
Moje čajote:
Nova gladka iz Leclerc-a:
Ker nisem opazil razlike v količini plodov, sem se odločil, da bodičastih ne bom več sadil.
Ker so plodovi precej negladki, sumim, da sta se bodičasta in gladka skrižali, sem vseskozi iskal bolj gladko gladko čajoto. Končno mi je uspelo dobiti eno. Upam, da požene.
Moje čajote:
Nova gladka iz Leclerc-a:
Peter: ne vem, ali gre pri gladkih za križanje, ali pa počasi potegnejo na plano pra-gene. Tudi pri meni gladke iz leta v leto dobivajo več "kocin". Ne vem, ali sploh ima kdo v bližini bodičaste, saj je čajota nasploh redek gost v okoliških vrtovih. Edina, ki sem jo opazila, je bila gladka.
Ali pa te moti le, da je preveč brazdasta? Tale tvoja nova je za čajoto res nekaj izjemnega.
Ali pa te moti le, da je preveč brazdasta? Tale tvoja nova je za čajoto res nekaj izjemnega.
Po moje se je skrižala že prvo leto, ko smo imeli tudi bodičasto. Bile sta ena ob drugi.
Plodovi na gladki čahoti so bili kar gladki prvo leto. Vsa naslednja pa kot je na sliki razvidno. Vmes se je tudi našla kakšna, ki je imela 3-5 mehkih bodic.
Moti me predvsem, da je preveč brazdasta in zato zoprna za lupljenje. Ko nekaj časa stoji v kleti, postanejo olupki kar trdi in se ne prekuhajo, zato moteče, ker je treba z nožkom v vsako brazdo.
Staro, četudi bo pognala, bom izkopal in nasadil novo. Pa da vidimo rezultat.
Sem tudi razmišljal, da bi jo dal kam drugam in staro vseeno pustil, vendar ne bom, da ne reskiram spet križanja.
Nova, kaže znake življenja:
Plodovi na gladki čahoti so bili kar gladki prvo leto. Vsa naslednja pa kot je na sliki razvidno. Vmes se je tudi našla kakšna, ki je imela 3-5 mehkih bodic.
Moti me predvsem, da je preveč brazdasta in zato zoprna za lupljenje. Ko nekaj časa stoji v kleti, postanejo olupki kar trdi in se ne prekuhajo, zato moteče, ker je treba z nožkom v vsako brazdo.
Staro, četudi bo pognala, bom izkopal in nasadil novo. Pa da vidimo rezultat.
Sem tudi razmišljal, da bi jo dal kam drugam in staro vseeno pustil, vendar ne bom, da ne reskiram spet križanja.
Nova, kaže znake življenja: