Daniel R je napisal/a: |
Pa da rečemo še kakšno o gorski papaji. Izvira iz Južne Amerike (Andi), najdemo jo pa na večjih nadmorskih višinah, zaradi česa je tudi vajena nižjih temperatur kot njena tropska sorodnica, papaja (tista ki je kupiš v trgovini). Ravno zaradi tega, ker ne zahteva toliko toplote sem se odločil da bi jo poskusno posadil. Druga prednost pa je, da naj bi ostala relativno majhna-do 3m. Je pa treba biti pazljiv ker po pojmom Mountain Papaya dobiš vse mogoče, tako da je nabolj sigurno iskati z latinskim imenom. Je pa gorska papaja slavna tudi zato, ker je eden od staršev babaca. To je en križanec papaj, ki je kar precej kultiviran v tujini, samo je pri nas neznan, ker ga nihče ne uvaža. Kaljivost je bila (za moje pojme) zelo dobra, od 70ih semen je vzklilo okoli 40 semen. Sejana so bila v substrat za sajenje, redno zalivano in seveda na okenski polici z največ sonca. Težji del je tako za meno, sedaj pa bomo videli kako dobro bo prenašala naše podnebje in dolge zimske mesece v hiši. To so bile prve papaya, ki so vzklile: To so pa iste papaje po dveh dnevih-tiste od prej so zrastle, pa še nekaj jih je vzklilo: Če bi se še kdo opogumil in želel vzgojiti gorsko papajo jo lahko dobi pri meni čez kakšen mesec oz ko jih bom presadil. |
Pozdravljeni
Ali bi rastlina preživela zimo na prostem? Ali mogoče kdo ve kje bi se jo dalo dobiti?