Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Pred zmrzaljo bi bilo potrebno obrati. Kaki se obira, ko se rumena barva spreminja v oranžno.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

A kdo ve, če imajo voluharji radi korenine od kakija?
Rad bi posadil še eno drevo pa se sprašujem ali je sadiko smiselno dat v mrežo proti voluharjem...

hvala in lep pozdrav
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

papasmrk je napisal/a:
A kdo ve, če imajo voluharji radi korenine od kakija?
Rad bi posadil še eno drevo pa se sprašujem ali je sadiko smiselno dat v mrežo proti voluharjem...

hvala in lep pozdrav

Je priporočljivo.
https://www.sadikanadom.si/navodila-za-sajenje-kakija.html_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Nekoliko stabala kakija raznih sorti kod mene ove godine Very Happy .

https://youtu.be/6oBHl-CKy4c
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Te dni sem po spletu brskal tudi po straneh s podatki o kakiju. Največ o Persimmonu. Vidim da je sort azijskega kakija malo morje Wink .

Veliko sem jih prvič zasledil, čeprav so bile nekatere sorte vzgojene že pred desetletji.

Zanimiva mi je sorta Izu. Šibko rastoče drevo, zanimiv mi je, ker je baje zelo odporen na mraz. Wikipedija pravi: Izu, srednje veliko sadje. Bolj odporen proti mrazu kot Fuyu. [14] Zgodaj dozori [13]
Drugi pravijo da je dva tedna prej kot primerjava Fuyu. In zelo okusen.

Hec je, da sem predvčerajšnjim našel spletno stran, da se ta sorta prodaja tudi pri nas. Nisem je spravil (link) in podatka ne najdem več; se mi zdi da - je stran bila zastarela in je dobila "signal" da se izbriše. Ali pa ne najdem več čarobnih besed za google, ki so mi našle to stran ... Rolling Eyes . Gugle pa je sploh čedalje bolj zanič, zanima ga samo še profit Cool .

Ste od lani nabavljali kaj novega, pozna kdo to sorto?

Optimist, kaj dogaja? Razz_________________mfranc
mfranc

Lani sem med kakijema opazil novo rast; nisem bil siguren je koreninski izrastek, ali kaj drugega. Imel sem v načrtu, da si bom to bolj od blizu ogledal.
Nakar je sosed po nekaj letih le dokončal zunanjo ureditev. Med drugim tudi ograjo (šele temelj za ograjo) med nama. Gradbinci pa so mimogrede populili tudi nov drevešček. Niso ga odstranili s koreninami, pozno spomladi se je prikazal na novo.

https://ibb.co/p4q7b8Z

Še vedno nisem siguren, kakšna rastlinica je to, je mogoče sejanček, ali izrastek iz podlage. Muči me oblika listov, nisem siguren ali so že 100 % formirani Rolling Eyes

Če koga zanima tole, lahko pride jeseni izkopat._________________mfranc
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Kako stanje imate letos? Pri meni je nekaj cvetelo, malo se je zavezalo, zdaj pa so plodovi odpadli, mislim, da je samo še eden gor. Pozebe ne bi smele biti krive, saj tisti čas je še bil zaprt?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri mojem kakiju so neodprti brsti porjaveli zaradi mraza. Nato je normalno odgnal, sicer malo z zamudo.
Cvetnih nastavkov je bilo zelo malo. Vsi so uspešno zavezani.
Vendar četudi vsi obstanejo, bo končna bera sila skromna.
mfranc

Nikita`s Gift je odlično cvetel in se nato tudi množično otrebil plodičev.

Vendar je ostalo veliko plodov; sedaj ima drugo čiščenje - še vedno pa upam na zadovoljiv pridelek.

Samo da ga ne bodo preveč vzele "črne koze" .... Evil or Very Mad

008-4_________________mfranc
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Moj kaki je ze brez plodov, njegov brat v Kr pa lepo poln. Ni prvic tako...
Odgovori