Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Irena, glede na dolgoživost L.K. lahko drugo leto kar izpustiš sajenje paradižnikov, boš imela kar letošnjega pridelka dosti _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Irena. mene pa zanima kako jih boš spravila za zimo. Obrala in dala noter? Jaz imam samo eno sadiko (dobila od Muhe spomladi) in je prav tako polna plodov, nekateri so že obarvani. Žal pa je listje zelo prizadeto oz. ga skoraj ni. Letošnja vročina je bila za rastline v rastlinjaku res ubijajoča. Zdaj pa ne vem, naj skušam rastlino presaditi v lonec in postaviti noter (s plodovi vred) ali naj plodove poberem in shranim. Kako delate drugi? lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Napol obarvane plodove že pobiram, po možnosti s pecljem vred, in jih nalagam v gajbice v temni kleti (stalna temperatura16 - 18 °C ). Ostalo bom pustila na rastlini, dokler bo šlo.
Lani sem jih obrala, ko so komaj nakazovali "zvezdice" (bele lise okrog muhe) a je bilo za razvoj okusa občutno prezgodaj, dočim je seme lepo dozorelo do kaljivosti.
Shranjujemo jih podobno kot jabolka, naložene v eni plasti in čez zimo pregledujemo, ker tudi paradižniki niso imuni na gnitje. Do pomladi mi jih je propadla slaba tretjina.