Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sok, marmelada iz vinogradniških breskev
večer, jaz delam marmelade na način kot so jih naše matere in naše babice katere sploh niso vedele za pektin. marmelade so bile vedno slastnega, zdravega okusa. torej
na 1kg sadja 70dkg sladkorja - prastari osnovni recept.
če je sadje bolj zrelo potrebuje manj sladkorja. jaz sploh ne tehtam ne sadja ne sladkorja. kuham v široki posodi in stalno mešam toliko časa, da ko kapnem maso z kuhovnico na krožniček in ko se ohladi (cca 50 sek), in se ob tem ko nagnem kroženček naravna žaletina ne premika je marmelada skuhana za vse večne čase. obvezno pri marmeladah kot so figa, kutina, breskev in sedaj se ne spomnim še katero drugo sadje je potrebno dodati limono. pri tem ne uporabljati limonsko kislino ali prašek, ker se ukus sadja popolnoma zgubi, sploh ne veš kaj je za ena marmelada. uporabljam na tenko narezane limonine kriške katere se na koncu kuhajo še nekaj minut. pa punce nič miksat maso, saj to je za dojenčke, naj bo marmelada v kosih, je veliko bolj užitno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
na 1kg sadja 70dkg sladkorja - prastari osnovni recept.
če je sadje bolj zrelo potrebuje manj sladkorja. jaz sploh ne tehtam ne sadja ne sladkorja. kuham v široki posodi in stalno mešam toliko časa, da ko kapnem maso z kuhovnico na krožniček in ko se ohladi (cca 50 sek), in se ob tem ko nagnem kroženček naravna žaletina ne premika je marmelada skuhana za vse večne čase. obvezno pri marmeladah kot so figa, kutina, breskev in sedaj se ne spomnim še katero drugo sadje je potrebno dodati limono. pri tem ne uporabljati limonsko kislino ali prašek, ker se ukus sadja popolnoma zgubi, sploh ne veš kaj je za ena marmelada. uporabljam na tenko narezane limonine kriške katere se na koncu kuhajo še nekaj minut. pa punce nič miksat maso, saj to je za dojenčke, naj bo marmelada v kosih, je veliko bolj užitno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Breskova marmelada - moj recept:
1 kg na majhne koščke narezanih zrelih breskev (čiste teže - torej brez pešk)
0,4 kg belega sladkorja (rjavi sladkor breskovi marmeladi spremeni lepo rumenkasto barvo, fruktoza pa naredi marmelado malo bolj redko - oboje sprobano)
sok 1/2 limone
1/2 vrečke Gelfix ekstra.
Zmešamo sladkor in breskve.
V posebni posodici žmešamo dve žlici sladkorja in Gelfix ter počasi, med mešanjem vsipavamo v mešanico sladkorja in breskev.
Zavremo na močnem ognju in po 10 minutah vretja mešanico dobro prepasiramo s tlačilko za krompir in dodamo sok limone.
Vremo tako dolgo, da bo izhlapelo 30% vode (lahko tudi tehtamo).
Vrenje naj poteka ob kar najmočnejšem ognju in ob stalnem mešanju.
Pri meni ta količina vode izhlapi po cca 20 min vretja.
Nato damo v kozarčke.
Tako narejena marmelada je dovolj gosta in zelo okusna.
POMEMBNO:
Kratek čas kuhanja ohranja okus in aromo. Po mojih izkušnjah je to eden najboljših receptov za breskovo marmelado, če odmislimo kuhanje marmelade na način, da sadje zmiksamo, dodamo primerno količino Gelfiksa (oz. želina), ki je za breskve 2 vrečki na kilo sadja.
Če kuhamo po mojem (ali podobnem receptu) večje količine breskev, je seveda potreben daljši čas da izhlapi voda, s tem pa se poslabša okus, seveda pa za zgostitev lahko dodamo več Gelfixa (kar pa se tudi čuti na okusu).
Breskev (normalna - za vinogradniško ne vem) po kuhanju izgubi še tisto malo kislosti, ki jo ima, zato ne smemo preveč sladkati (@voda navaja 0,7 kg sladkorja na 1 kg sadja, kar je preveč celo za češplovo marmelado), jaz celo dodam sok limone. Če bi dal cel Gelfix ali dva (oz. želin), potem limone nebi dodajal, ker ta želirna sredstva že vsebujejo citronsko kislino, ki pa ima sveda svoj (značilen) okus._________________lp
1 kg na majhne koščke narezanih zrelih breskev (čiste teže - torej brez pešk)
0,4 kg belega sladkorja (rjavi sladkor breskovi marmeladi spremeni lepo rumenkasto barvo, fruktoza pa naredi marmelado malo bolj redko - oboje sprobano)
sok 1/2 limone
1/2 vrečke Gelfix ekstra.
Zmešamo sladkor in breskve.
V posebni posodici žmešamo dve žlici sladkorja in Gelfix ter počasi, med mešanjem vsipavamo v mešanico sladkorja in breskev.
Zavremo na močnem ognju in po 10 minutah vretja mešanico dobro prepasiramo s tlačilko za krompir in dodamo sok limone.
Vremo tako dolgo, da bo izhlapelo 30% vode (lahko tudi tehtamo).
Vrenje naj poteka ob kar najmočnejšem ognju in ob stalnem mešanju.
Pri meni ta količina vode izhlapi po cca 20 min vretja.
Nato damo v kozarčke.
Tako narejena marmelada je dovolj gosta in zelo okusna.
POMEMBNO:
Kratek čas kuhanja ohranja okus in aromo. Po mojih izkušnjah je to eden najboljših receptov za breskovo marmelado, če odmislimo kuhanje marmelade na način, da sadje zmiksamo, dodamo primerno količino Gelfiksa (oz. želina), ki je za breskve 2 vrečki na kilo sadja.
Če kuhamo po mojem (ali podobnem receptu) večje količine breskev, je seveda potreben daljši čas da izhlapi voda, s tem pa se poslabša okus, seveda pa za zgostitev lahko dodamo več Gelfixa (kar pa se tudi čuti na okusu).
Breskev (normalna - za vinogradniško ne vem) po kuhanju izgubi še tisto malo kislosti, ki jo ima, zato ne smemo preveč sladkati (@voda navaja 0,7 kg sladkorja na 1 kg sadja, kar je preveč celo za češplovo marmelado), jaz celo dodam sok limone. Če bi dal cel Gelfix ali dva (oz. želin), potem limone nebi dodajal, ker ta želirna sredstva že vsebujejo citronsko kislino, ki pa ima sveda svoj (značilen) okus._________________lp
Marmelada iz vinogradniških breskev je skuhana. Malo po tem, malo onem receptu, malo po lastnem navdihu. Sladkorja le kake četrt kile na kilo breskev, želina četrt zavitka, malo limoninega soka in še preostanek kandiranih pomarančnih lupinic sem vrgla not. Lupila jih nisem, grenčina je prisotna a ne moteča. Ni preveč sladka in ravno to mi je všeč. Zaenkrat je ravno prav tekoča za mazanje na kruh ali palačinke. A, ja: zmiksala sem jih kar s paličnim.
4 litrske kozarce najlepših breskev sem vložila. Pozimi bodo prišle prav.
4 litrske kozarce najlepših breskev sem vložila. Pozimi bodo prišle prav.
Jaz sem vsako jagodo (imam debeloplodno izabelo) posebej stisnila, da je vsebina s peškami izskočila. To sem skuhala, preko cedila precedila, da so na njem ostale le peške. Lupine sem skuhala posebej, oboje združila, s paličnim zmiksala, sladkala,.......in naredila marmelado.
Ja, je malo dela, če se dela zunaj, ni težav, ker pač ni kaj dosti čiščenja potem, marmelada je pa izjemna in ni odpadkov, ki se jim ne moreš izogniti, če pasiraš cele prekuhane jagode. Žal v tem primeru ostane lep del lupin na cedilu.
V dobri uri sem pripravila toliko "materiala", da je nastalo 3,5 litra zmiksane mase, preden sem dodala sladkor.
ps: ne vem,. če je to najlažji način, zame je učinkovit in se ga držim.
Ja, je malo dela, če se dela zunaj, ni težav, ker pač ni kaj dosti čiščenja potem, marmelada je pa izjemna in ni odpadkov, ki se jim ne moreš izogniti, če pasiraš cele prekuhane jagode. Žal v tem primeru ostane lep del lupin na cedilu.
V dobri uri sem pripravila toliko "materiala", da je nastalo 3,5 litra zmiksane mase, preden sem dodala sladkor.
ps: ne vem,. če je to najlažji način, zame je učinkovit in se ga držim.